Na aký byt má Slovák za stotisíc? V Kyjeve v centre, vo Viedni na okraji

S rozpočtom 100 000 eur by si občan Slovenska vedel zabezpečiť bývanie v hlavných mestách susedných štátov. Rozdiel by bol v počte izieb, polohe bytu v meste a jeho veku.

15.12.2018 12:52
debata (23)

Súvisí to s posilnením eura za posledný rok voči maďarskému forintu, poľskému zlotému aj českej korune. V Prahe by si mohol napríklad kúpiť 2-izbový byt v pôvodnom stave na okraji mesta. Médiá o tom informoval portál Nehnuteľnosti.sk.

Ak by bola podmienkou kúpy novostavba, rozpočet by vystačil na 1-izbový byt v satelitoch na okraji Prahy. „Hľadať byt s týmto rozpočtom v hlavnom meste našich západných susedov by bolo veľmi náročné, pretože aktuálna ponuka bytov na predaj pod touto cenovou hranicou sa pohybuje na úrovni 3 %,“ priblížil situáciu portál.

Vlastniť nehnuteľnosť v rakúskej Viedni si vyžaduje oveľa vyššiu investíciu. V okrajových častiach mesta by 100 000 eur sotva vystačilo na menší 1-izbový byt a nutná by bola investícia do rekonštrukcie. „Pozitívom je, že v Rakúsku je celkom široká ponuka prenájmov a nájomného bývania, ktorá je s týmto rozpočtom reálnejšou alternatívou popri kúpe nehnuteľnosti,“ poukázal portál s tým, že aktuálna ponuka nehnuteľností na predaj pod uvedenú cenu je vo Viedni pod hranicou 1 %.

Väčšie možnosti sú v maďarskej Budapešti, kde za 100 000 eur je možné kúpiť aj staršie 4-izbové byty mimo centra či novostavbu s 2 izbami. Byty pod túto cenu tvoria až 40 % z celkovej ponuky. Podľa portálu je podobná situácia aj vo Varšave, kde sú za túto sumu v ponuke aj 4-izbové byty na okraji mesta a v satelitoch. „Bližšie k centru sa veľkosť bytu zmenšuje, ale ak je pre kupujúceho prioritná lokalita, vie ho uspokojiť aj starší 2-izbový byt. Pomer bytov pod hranicou 100.000 eur je v celkovej ponuke na úrovni 30 %,“ opisuje portál s nehnuteľnosťami realitný trh v hlavnom meste Poľska.

V ukrajinskom Kyjeve sú nehnuteľnosti ešte o niečo lacnejšie. S rozpočtom 100 000 eur je možné tam vlastniť starší byt v lepšej lokalite blízko centra a to 4-izbový, prípadne aj 3-izbovú novostavbu ďalej od centra. Viac ako 80 % z ponuky bytov je pod touto cenovou hranicou a spravidla ju prekračujú len byty v novostavbách v dobrej lokalite.

Na Slovensku priemerná cena staršieho 3-izbového bytu v krajských mestách Košice, Žiline, Nitre či Banskej Bystrici dosiahla alebo atakuje úroveň 100.000 eur. Majiteľ takéhoto bytu by v prípade sťahovania sa do Bratislavy musel ešte doplatiť za porovnateľný byt okolo 30.000 eur, uzatvára portál Nehnuteľnosti.sk.

VIDEO: Pozrite si k téme aj video s analytikom. Slovensko je európskym lídrom v tempe rastu nových pôžičiek. Pracujúci ľudia si od bánk požičiavajú desaťtisíce až státisíce eur hlavne kvôli snahe získať vlastnú strechu nad hlavou. Celkovo majú ľudia od bánk požičaných na bývanie už 26,7 miliardy eur. Viac vo videu TV Pravda.

Video
23 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #Slovensko #V4