Ceny bytov a domov vlani rástli, tempo je mierne pomalšie ako rok predtým

Priemerná cena bytov v poslednom štvrťroku vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom dynamicky rástla, a to o 3,4 %. Priemerná cena domov naopak poklesla o 0,2 %.

05.02.2019 13:43
debata

Priemerná cena bývania tak vzrástla vo 4. štvrťroku 2018 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 30 eur za meter štvorcový na 1 463 eur za meter štvorcový. V roku 2018 vzrástla priemerná cena bývania v priemere menej (rast o 5,2 %), než v predchádzajúcom roku (rast o 6,3 %). Informovala o tom v utorok NBS v tlačovej správe.

Priemerná cena bytov sa vo 4. štvrťroku 2018 zvýšila podľa NBS dosť výrazne, a to o 60 eur za meter štvorcový na 1 787 eur za meter štvorcový. Medzištvrťročne vzrástla o 3,4 % a na medziročnej báze o 9 %. Medzi štvrťrokmi sa najviac zvýšila priemerná ponuková cena päťizbových bytov (o 8 %) zásluhou výraznejšieho rastu ich priemerných cien hlavne v Bratislavskom kraji a Žilinskom kraji. Najmenej sa zvýšila priemerná cena jednoizbových bytov (o 0,5 %). Priemerná cena bytov rástla v roku 2018 rýchlejšie (o 7,9 %) ako priemerná cena domov (o 3,7 %).

Mierne zníženie priemernej ceny domov vo 4. štvrťroku 2018 oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 2 eurá za meter štvorcový na 1 171 eur znamená pokles o 0,2 % medzi štvrťrokmi, avšak na medziročnej báze rast o 5,5 %. K medziročnému rastu prispel aj bázicky efekt výraznejšieho poklesu priemernej ceny domov pred rokom ako v súčasnosti. Priemerná cena štandardných rodinných domov medzi štvrťrokmi poklesla o 0,6 %, kým priemerná cena menej obchodovaných priestrannejších rodinných víl vzrástla až o viac ako 15 %.

Regionálny pohľad podľa NBS prezrádza, že priemerná cena bývania vo väčšine krajov, okrem Košického kraja, na konci roka 2018 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom rástla. V absolútnom vyjadrení sa najvýraznejšie zvýšila priemerná cena bývania oproti predchádzajúcemu štvrťroku v Bratislavskom kraji, a to o 66 eur za meter štvorcový, a najmenej v Banskobystrickom kraji o 9 eur za meter štvorcový. V Košickom kraji priemerná cena klesla o 42 eur za meter štvorcový. Na medziročnej báze najviac vzrástla priemerná cena bývania v Nitrianskom kraji o 23,2 % a najmenej v Bratislavskom kraji o 5,9 %, čo prispelo k stlmeniu medziročného rastu za celú SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosti