Staršie byty v Bratislave opäť zdraželi, naháňajú cenu novostavieb

Cena starších bratislavských bytov sa dostala koncom roka 2018 na úroveň 2511 eur za štvorcový meter (m2). Za rastom ich ceny možno vidieť konštantný vzostup cien v druhom bratislavskom okrese s tretinovým podielom na trhu so staršími bytmi, konštatovali to analytici zo spoločnosti Bencont Investments.

13.02.2019 09:13
debata (1)

Medziročne najsilnejšia kategória dvoj- a trojizbových bytov sa posunula cenovo vyššie o takmer 8,2 %. „Minulý rok sa niesol v trende rastu cien nehnuteľností. Ceny novostavieb sa koncom roka dostali na úroveň 2907 eur/m2 s DPH, čím zaznamenali viac ako 11,5 % medziročný nárast. Zmenšujúca sa ponuka novostavieb na bratislavskom trhu prispela k rastu cien starších bytov, ktoré tiež dobiehali rýchlo rastúcu cenu novopostavených,“ uviedli analytici s tým, že koncom uplynulého roka bol rozdiel medzi priemernou jednotkovou cenou staršieho bytu a novostavby takmer 16 %.

Celková cena starších bytov dosiahla koncom roka 2018 vyše 168.000 eur. „Pozorujeme až 14,6 % medziročný nárast ceny, čo do veľkej miery vysvetľuje aj vysoký medziročný nárast výmery bytov v ponuke, a to o 4,75 m2. Za týmto nárastom je medziročne najmä zvýšenie výmery trojizbových bytov o 4,3 %, pričom ostatné byty ostali na rovnakej úrovni,“ zdôraznili analytici. Celkovo sú v priemere dlhodobo novostavby drahšie o 15 až 20 %. Tento rozdiel je viditeľný v kategórii troj- a viacizbových bytov. Jedno- a dvojizbové byty mali roky porovnateľnú absolútnu cenu," dodali.

Výška cien nehnuteľností ani podľa Národnej banky Slovenska neprekročila ani v poslednom kvartáli 2018 predkrízovú úroveň na m2, a to sa mzdy posunuli radovo vyššie. Povedal to hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura a poukázal na to, že dopyt po bytoch bude určovať aj výkon ekonomiky. „Už začiatkom roka došlo k prvým náznakom zvyšovania úrokových sadzieb na úvery a podľa predikcií vykáže tento rok ekonomika mierne spomalenie rastu,“ uzavrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt