Nájom drahý ako v Bratislave? Platí to pre Nitru, Žilinu či Trnavu

Ceny nájmov bytov sa v závere minulého roka zvýšili najmä v Nitre, Žiline a Trnave a už sú porovnateľné s cenami v Bratislave.

20.02.2019 14:51
debata

Cena nájmov v týchto mestách sa od roku 2010 zvýšila od 36 % do 48 % v prípade najžiadanejších dvojizbových bytov. Ako vyplýva z údajov portálu Nehnuteľnosti.sk, výraznejší nárast cien nájmu je v Bratislave pri trojizbových bytoch, pričom za uplynulých osem rokov vzrástli o 12 %. Najvýraznejšia zmena v cene prenájmov od roku 2010 bola pri trojizbových bytoch v Žiline s nárastom nad 50 %.

Príčina rastu cien nájmov bytov v spomínaných krajských mestách podľa analytikov portálu Nehnuteľnosti.sk súvisí so zvýšením kúpnej ceny bytov a so zhoršením dostupnosti hypotekárneho financovania. Dôvodom nárastu cien prenájmov je aj nízka ponuka bytov na na predaj, čo môže motivovať časť záujemcov k prenájmu, aby pri kúpe nehnuteľnosti nemuseli robiť zbytočné kompromisy a neboli obmedzení súčasným malým výberom.

Za vyšším rastom cien nájmov je tiež ekonomický rast, prílev investícií a zamestnancov. V uvedených krajských mestách je však stále nízka ponuka bytov na prenájom (na rozdiel od Bratislavy), keďže nákup bytov na ich ďalší prenájom individuálnymi investormi nebol taký silný, hoci situácia na trhu ukazuje na veľký potenciál.

Aktuálne regionálne rozdiely potvrdzujú dáta portálu Nehnuteľnosti.sk v ďalších krajských mestách, kde je síce nízka ponuka bytov na prenájom, ale ich cena sa v ostatnom roku takmer nezmenila. Ide o Trenčín, Banskú Bystricu a Prešov. Ceny nájmu dvojizbových bytov v týchto mestách sa v poslednom štvrťroku 2018 pohybovali medzi 400 až 440 eurami.

Typická cena prenájmu v Bratislave je v rozmedzí od 500 do 600 eur za dvojizbový byt. Táto cena sa od roku 2010 zvýšila v priemere o 10 %. Najvyšší mesačný nájom je v Bratislave v Starom meste v priemere 790 eur, v Ružinove a v Novom Meste v priemere 570 eur na mesiac. V podobných priemerných sumách sa pohybujú ceny nájmov aj v Košiciach. V prípade Bratislavy je odhadom každý tretí byt nakupovaný ako investičný a väčšina z týchto bytov je určených na prenájom.

Na portáli Nehnuteľnosti.sk je približne 2 300 dvojizbových bytov na prenájom, z toho je takmer 60 % v Bratislave. V prípade trojizbových bytov je celoslovenská ponuka na úrovni 1 800 bytov a z toho viac ako polovica je v Bratislave. Nitra počtom bytov na prenájom prevyšuje tretie Košice.

V ponuke bytov na prenájom prevažujú už zariadené, zrekonštruované byty s vybavením. Pri prenájmoch je bežná kaucia, či už na nezaplatené nájomné, alebo aj na poškodenie bytu a jeho príslušenstva. Najčastejšie obdobie prenájmu je jeden až dva roky. Výška kaucie záleží od veľkosti bytu a kvality (štandardu) jeho zariadenia. Najväčší dopyt po prenájmoch je podľa portálu Nehnuteľnosti.sk v hlavnom meste, druhou najvyhľadávanejšou lokalitou sú Košice a na treťom mieste Trnava

debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #hypotéka #nájom