Nových bytov je málo, prím hrajú nájmy

Na Slovensku je málo nových bytov, čo bude v najbližšom období podľa odborníkov ešte viac nahrávať nájmom.

19.03.2019 12:50
debata (4)

„Trh s nájomným bývaním funguje hlavne v Bratislave a ešte v krajských mestách. Na základe opatrení NBS sa predpokladalo, že o ponuky s nájmami bude vyšší záujem,“ tvrdia analytici portálu Nehnuteľnosti.sk. NBS totiž v uplynulom roku sprísnila podmienky pre získanie hypotéky.

Odborníci predpokladajú, že majitelia bytov, ktorí nie sú v situácii, že chcú ďalej investovať alebo dostať svoj majetok do likvidnejšej formy, si ich skôr ponechajú na prenájom. Situácia tak môže viesť k zvyšovaniu výnosov z prenájmu bytov, uviedla pre TASR Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk výstavba bytov v Bratislave za ostatné 2 až 3 roky zaostávala za dopytom klientov. Preto sa počet dostupných a voľných bytov v novostavbách znižoval.

„Už niekoľkokrát sme konštatovali, že počet novostavieb je najnižší za ostatných približne päť rokov. Napriek tomu, že v ostatných rokoch máme realitný boom, developeri neprinášali na trh také veľké objemy novostavieb ako v rokoch 2008 a 2009. Dôvodom môže byť opatrnosť a aj vyzretosť developerov. Sú si vedomí, že trh nemôžu presýtiť,“ konštatujú analytici portálu.

Trh by nemal zažiť výrazné šoky, ako sme to videli zhruba pred desiatimi rokmi. Na Slovensku nie je veľká tradícia bývania v prenajatých bytoch, ľudia doteraz chceli bývať skôr vo vlastnom. Situácia sa však pomaly začína meniť.

„Spotrebiteľské správanie sa mení vo viacerých segmentoch, realitný trh nie je výnimkou. Ísť do nájomného bývania nie je už len čakáreň na vlastné bývanie, ale časť klientov to vníma ako dlhodobé a pohodlné riešenie," konštatuje Andrea Macáková z Nehnuteľnosti.sk.

Nedostatok novostavieb má podľa prezidenta NARKS Jána Palenčára niekoľko príčin. Upozorňuje, že od roku 2015 sa tempo predaja novostavieb stále zrýchľovalo, na druhej strane však príprava nového projektu sa predlžuje. „Developeri sú tiež opatrnejší v množstve začatých projektov,“ dodáva.

Nízka ponuka novostavieb a bytov môže podľa Palenčára celkovo čiastočne tlmiť dosahy postupného spomalenia dopytu. Trh tak môže ostať v rovnováhe bez výrazného otrasu. Požiadavky klientov sa podľa neho menia a rovnako aj pohľad na bývanie v nájme.

„Najmä mladšie generácie s aktívnym životným štýlom uprednostnia nájomné bývanie v meste, v kvalitnej nehnuteľnosti. Pohodlie a štandard je pre nich dôležitejší ako potreba vlastniť,“ vraví Palenčár. Záujem o nájmy rastie dlhodobo už aj na Slovensku. „Súvisí to aj so zvyšujúcou sa cenou nehnuteľností a v ostatnom čase aj s opatreniami NBS,“ vysvetľuje prezident NARKS.

Štandardný nájom sa podľa neho ponúka so zariadením a s vybavením bytu. Podľa miery a kvality vybavenia sa rozlišuje medzi bežným nájmom a nadštandardným či luxusným nájmom. Dôležitú úlohu zohráva aj lokalita. Bývanie v prenajatom byte môže mať svoje nevýhody, byt si napríklad nemôžete zariadiť celkom podľa vlastných predstáv, pretože nie sú možné ani drobné stavebné zásahy či vŕtanie dier do stien.

„Zásahy do prenajatej nehnuteľnosti sú možné len po dohode s majiteľom a aj to býva zvyčajne len minimálny zásah. Určite neodporúčam robiť zásahy bez vedomia majiteľa a dohody s ním,“ radí Palenčár.

„Ľudia na Slovensku uprednostňujú bývanie vo vlastnom pred prenájmami. Aktuálne však veľmi nízka ponuka dostupného bývania na trhu spôsobená sťažujúcimi sa podmienkami so získavaním hypotekárnych úverov a stále sa zvyšujúcimi cenami nehnuteľností núti ľudí začať si bývanie prenajímať. Vytvára sa čoraz väčšia skupina obyvateľov, ktorí si vlastné bývanie nemôžu finančne dovoliť. Nie pre splátky úverov, ktoré sú stále na historických minimách, ale pre prísne podmienky bánk pri poskytovaní úverov. Z tohto dôvodu sa zvyšuje dopyt po prenájmoch,“ vraví Daniela Danihel Rážová z Bond reality.

Aj podľa nej si ľudia väčšinou prenajímajú už zariadené byty. „Problém je však s ochotou prenajímateľov prenajať byt rodine s deťmi a s domácimi zvieratkami. Zásahy do prenajatých bytov bývajú štandardne v zmluve zakázané,“ dodáva odborníčka na reality.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nájom