Málo bytov, vysoké ceny. Chýbajú všade

Byty chýbajú všade a pribúdajú pomaly, napriek tomu, že potenciálnych kupcov je veľa, ceny nehnuteľnosti naďalej rastú. Cenám bytov hrá do karát aj momentálna situácia s lacnými hypotékami, aj keď kúpa bytu znamená zadlžiť sa na celý život.

18.09.2019 06:00
debata (62)

Situácia je možno najhoršia v Bratislave, kam za prácou mieria ľudia z celého Slovenska. To, že Bratislava je prehustená, je už starou známou pravdou. Je teda samozrejmosťou, že ľudia, ktorí do hlavného mesta prichádzajú za prácou, chcú bývať vo svojom, alebo sa snažia nájsť si vhodný podnájom. Aj táto skutočnosť tlačí ceny nehnuteľností vyššie.

Ak sa človek rozhodne pre kúpu dvojizbového bytu v centre Bratislavy, tak priemerná cena bytu môže byť až 170-tisíc eur. V Petržalke zoženiete byt od 130-tisíc eur, v Ružinove za 140-tisíc eur, v Bratislave-Novom Meste za 150-tisíc eur, no najlacnejšie stále vychádzajú okrajové lokality Bratislavy. Napríklad dvojizbový byt vo Vrakuni je za priemernú cenu 100-tisíc eur.

„V roku 2020 a 2021 budú ceny s najväčšou pravdepodobnosťou ešte výrazne vyššie,“ predpokladá analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord. Ceny tlačia nahor aj majitelia bytov na predaj a ich makléri. Napríklad za dvojizbový byt, ktorý sa pred šiestimi rokmi predával za 75-tisíc eur, sa dnes už pýta aj raz toľko. Za dvojizbový byt v širšom centre hlavného mesta dá nájomník mesačne aj 750 eur. K cene si však musí prirátať aj platby za energie vo výške okolo 150 eur mesačne. O niečo lacnejšie vyjdú nezariadené byty.

Mimoriadne drahá Bratislava

Na to, aby ste si v hlavnom meste mohli dovoliť kúpiť či prenajať nehnuteľnosť, musíte mať vo vrecku pekných pár desiatok tisíc eur. Využiť môžete úver alebo hypotéku, ktoré sú teraz atraktívnejšie vďaka nízkym úrokom.

„Pri desaťročnej fixácii boli úroky na hypotékach bežne na úrovni dvoch až troch percent. V súčasnosti ich banky začínajú znižovať k jednému percentu za rok,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. Porekadlo domácich, že Bratislava je nákladná na život, zrazu dostáva nový rozmer. Hlavnú úlohu v cenách nehnuteľností však zohráva práve dopyt. S narastajúcim dopytom sa zvyšuje aj cena, ktorú realitní makléri pýtajú za štvorcový meter. Tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur má pri ročnom úroku jedno percento mesačnú splátku vo výške 322 eur. V tomto prípade klient vráti banke za tridsať rokov 115 920 eur.

V prvom polroku 2019 sa na Slovensku začalo stavať 8 994 bytov, ide o pokles vo výstavbe o 3,1 percenta oproti roku 2018. „Celkovo však môžeme konštatovať, že podpora výstavby nových bytov nie je z pohľadu štátu, ale ani samospráv prioritou a nových bytov pribúda minimum,“ hovorí Peter Porubský, Senior PR Manager pre Nehnuteľnosti.sk.

.....

VIDEO: Pozrite si reláciu TV Pravda Ide o peniaze venovanú hypotékam. Dozviete sa, ako si vybrať dobrú hypotéku, aká vysoká môže byť vaša mesačná splátka, či má zmysel sledovať, aké akcie pri poskytnutí úveru banky ponúkajú, kde získať zvyšnú hotovosť, alebo či je najdôležitejší údaj úroková sadzba.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Nájomné byty chýbajú

Slovensko patrí ku krajinám s najnižším podielom nájomného bývania v rámci EÚ. Bratislava má najmenej rozvinutý koncept nájomných bytov v rámci hlavných miest EÚ.

„Zatiaľ čo napríklad v susednej Viedni spadá do kategórie mestského nájomného bývania až 60 % z celkového počtu bytov, v Bratislave je to len 0,2 % bytov,“ hovorí hovorca mesta Bratislava Peter Bubla. Cieľom hlavného mesta je, aby v najbližšom roku pribudli nové nájomné byty.

„Našou prioritou je stavať alebo získavať nájomné byty viacerými spôsobmi: rekonštrukciou prázdnych objektov na území mesta, spoluprácou s developermi, spoluprácou s partnermi, ktorí sú ochotní investovať do nájomného bývania, a vlastnou výstavbou. Zároveň sme sa stali súčasťou pracovnej skupiny na ministerstve dopravy a snažíme sa aktívne vstupovať do tvorby legislatívy v prospech podpory nájomného bývania,“ dodáva Bubla.

Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka tvrdí, že sa plánuje ďalšia výstavba bytov. „Ide o byty napríklad v území medzi Starým mostom a mostom Apollo, v lokalite Petržalka City, v územiach Južného mesta, Kopčianska-Juh,“ povedal hovorca mestskej časti Petržalka Jakub Kuruc. V období rokov 2000 až 2017 pribudlo na Slovensku priemerne 7,75 nájomného bytu na tisíc obyvateľov. Počty sa však líšia podľa lokality – v Bratislave to bolo len 1,29 bytu, no v Novom Meste nad Váhom až vyše 26 bytov.

„Na Slovensku sa ročne dokončí približne 15-tisíc bytov a z nich je 10 až 15 percent vo verejnom nájomnom sektore,“ povedala Elena Szolgayová zo sekcie bytovej politiky a mestského rozvoja ministerstva dopravy.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt