Ľudia namiesto bytov opäť skupujú domy

Keď mladá slovenská rodina stojí pred otázkou, či bude jej prvé vlastné bývanie v byte alebo dome, čoraz častejšie súhlasne kývne na druhú možnosť.

03.12.2012 00:00
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (57)

Kúpa menšieho domu s rozlohou 100 m2 vyjde pri Bratislave aj s pozemkom približne rovnako, ako keby mala rodina investovať do kúpy štvorizbového bytu. A tak najmä obce v blízkosti veľkých miest sa menia a už to rozhodne nie sú malé, tiché dediny.

"Tento stav bol v rokoch 2001 až 2005 v početnejšej miere. Od roku 2006 sa rozdiel cien pozemkov s domami začal odďaľovať od cien novostavieb, takže domy prestali byt dostupné. Aktuálne sa táto situácia vracia,“ potvrdil realitný expert Roman Špalda z Arthur Real Estate Company.

Podľa Špaldu prišli na trh moderné nízkoenergetické montované domy, pri ktorých sa dá získať cena s pozemkom aj do 100-tisíc eur. Dom s výmerou štvorizbového bytu vie podľa neho postaviť šikovná stavebná firma do 80-tisíc eur.

"Motívom pre pozemok s domom je aj úvaha o budúcnosti. Kúpa vlastnej pôdy je určite výhodná investícia. Ceny pozemkov pomaly stále rastu a zníženie cien je malo pravdepodobné. Okrem tohto motívu môže zohrávať úlohu aj bezpečnosť či vyššia ochrana v kríze,“ pokračuje Špalda.

Kým v Bratislave sa byty s cenou nad 100-tisíc eur predávajú ťažšie, o domy záujem je. Rodinné domy tak vyrastajú napríklad v Stupave a najnovšie sa pripravuje aj zmena územného plánu, podľa ktorej sa má výstavba začať za časťou Dúbravka v lokalite Veľká lúka. Jednou z obcí, ktoré sa výstavbou domov menia závratnou rýchlosťou, je Chorvátsky Grob, neďaleko hlavného mesta. Obec má teraz 4¤400 obyvateľov, no v najbližších rokoch môže vzrásť tento počet až na 40-tisíc. Prudká výstavba domov tu prebieha už niekoľko rokov.

"Začiatkom roka sme evidovali 150 rozostavaných domov, minulý rok ich bolo dokončených okolo 100, tento rok to bude okolo 80, ďalšia výstavba bude prebiehať ešte aj niekoľko ďalších rokov. Ide o lokality v časti Čierna Voda, ktoré sú rozparcelované na výstavbu okolo 200 až 300 domov. A takýchto lokalít je vyše 20,“ priznáva Peter Matula, prednosta obecného úradu v Chorvátskom Gro­be.

Pre rozsiahlu výstavbu domov sa dokonca musel niekoľkokrát meniť územný plán obce. Vyšší počet domov však znamená viac rodín s deťmi, ktoré potrebujú škôlky a školy. Na ich postavenie však Chorvátsky Grob financie nemá a ich budovanie by mal mať podľa Matulu na starosti developer, teda ten, kto domy stavia.

"Developeri postavia rodinné domy, vykopú kanalizáciu, postavia cesty a osadia najlacnejšie verejné osvetlenie. Ale to, že tu vďaka nim pribudnú tisíce ľudí so stovkami detí, ich nezaujíma. A to je problém. Chýba škola, škôlky, obchody, služby, lekári. A za tým všetkým musia ľudia opäť chodiť do Bratislavy,“ poznamenal Matula, podľa ktorého môže za masívnu výstavbu ešte predchádzajúce vedenie.

Marián Tinka z realitnej kancelárie Top Reality rovnako potvrdil, že bývanie v domoch na vidieku sa stáva vyhľadávanejším.

"Všimli sme si, že mierne stúpol počet zákaziek, v ktorých je ponúkaná možnosť výstavby domov na kľúč. Myslím si, že ľudia sa rozhodujú pre výstavbu domov na kľúč i preto, že za cenu zodpovedajúcu štvorizbovým bytom majú možnosť bývať úplne vo svojom a takisto možno u niekoho snaha mať určité fiktívne postavenie,“ nazdáva sa Tinka.

Podľa údajov Prvej stavebnej sporiteľne polovica prostriedkov zo stavebného sporenia mieri na obnovu bývania a štvrtina na výstavbu domu.

"Časť populácie, predovšetkým vyššia príjmová kategória a rodiny s odrastenými deťmi, naozaj preferuje bývanie v satelitoch väčších miest alebo v dedinách v dosahu od 20 do 40 km do centier. Tento trend sa z určitých hľadísk, najmä ceny, oplatí v Bratislave, Košiciach, už menej v Trnave a Trenčíne, prípadne v Žiline. V ostatných mestách sú ceny bytov oveľa nižšie ako výstavba rodinného domu,“ vraví Miloš Blanárik z Prvej stavebnej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba