V júni vám príde vyšší dôchodok aj o stovky eur. Koľko dostanete a kto nedostane nič? + tabuľka

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš chcel v súvislosti s týmto príspevkom robiť výrazné zmeny. Navrhoval, aby sa rodičovský dôchodok nevyplácal z odvodov dieťaťa. Tomáš chcel, aby sa vyplácal ako 2 % z daní fyzických osôb. Ak by tento návrh prešiel, nedostávali by rodičia na dôchodku od pracujúcich detí 3 % pre oboch, respektíve 1, 5 percenta z hrubej mzdy pre jedného rodiča. Rodičovský bonus sa nakoniec nezmenil, zmenil sa len spôsob jeho vyplácania.

18.05.2024 06:00
dôchodkyňa, seniorka, babka Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Pôvodne malo platiť, že od roku 2024 dostanú penzisti bonus k dôchodku každý mesiac. Nebude to tak, dôchodcovia sa nedočkajú jeho mesačného vyplácania, peniaze dostanú naraz. Dôchodcovia by mali dostať rodičovský príspevok pravdepodobne v júni. Vypočíta sa ako 12-násobok sumy 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu dieťaťa zisteného za rok 2022 – pre jedeného rodiča od jedného dieťaťa.

Erik Tomáš: Koľko peňazí pôjde na 13. dôchodok
Video
Zdroj: TV Pravda

Mení sa maximálna výška

Kým v roku 2023 bol maximálny rodičovský dôchodok 21,80 eur mesačne, budúci rok to bude 23,50 eura. Vychádza to z výpočtu, ktorý je nastavený pre maximálny rodičovský bonus.

Od januára 2024 sa najvyššia suma zmenila. Keďže priemerná mzda v roku 2022 dosiahla 1 304 eur, maximálny rodičovský dôchodok od januára dosiahne 282 eur ročne pre jedného dôchodcu.

Erik Tomáš Čítajte viac Rodičovský bonus 2024: Koľko tento rok dostanete? Výšku dôchodku aj plánované zmeny oznámil minister Erik Tomáš +príklady

Dostať viac môžu dôchodcovia aj vtedy, ak ich dieťa zarobilo v roku 2022 viac ako v roku 2021. Je teda možné, že aj výška bonusu sa v tomto prípade bude meniť. Rodičovský dôchodok sa totiž vypočítava z vymeriavacieho základu detí. A v roku 2024 sa bude počítať z vymeriavacieho základu detí z roku 2022. Rovnaká výška ostane penzistom, ktorých deťom sa nezmenili pracovné podmienky.

Sociálna poisťovňa bude pritom každoročne prepočítavať túto sumu rodičovského bonusu podľa toho, z akého vymeriavacieho základu odvádzali deti poistné na dôchodkové poistenie pred dvomi rokmi, vysvetlil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príklad výšky rodičovských dôchodkov na jedného rodiča (dôchodcu) za rok 2024 za jedno dieťa vypočítal exminister práce a expert na dôchodky Jozef Mihál.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Jozef Mihál #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok