Chystáte sa prenajať si byt? Na toto sa určite opýtajte majiteľa bytu

Záujem o prenájmy nehnuteľností v súčasnosti rastie. Jednou z možností, ako ušetriť na nákladoch na bývanie, do ktorých spadajú splátky hypotéky, platby za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie, je výmena veľkého bytu za menší. Ďalšou, dnes už bežnou a čoraz obľúbenejšou, alternatívou je prenájom vo finančne menej náročnej nehnuteľnosti.

27.11.2023 06:00
mladí pár, manželia, domácnosť, byt, podnájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jednou z možností, ako ušetriť na nákladoch na bývanie, do ktorých spadajú splátky hypotéky, platby za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie, je výmena veľkého bytu za menší. Ďalšou, dnes už bežnou a čoraz obľúbenejšou, alternatívou je podnájom vo finančne menej náročnej nehnuteľnosti.

Čo prinesie Slovákom budúci rok?

Súčasné ceny energií pre domácnosti sú u nás ovplyvnené mimoriadnymi opatreniami štátu, ako je poskytnutie zlacnenej elektriny pre domácnosti, zastropovanie cien energií a finančné kompenzácie. Ako uvádza vo svojej správe Úrad pre reguláciu sieťových odvetví z júla tohto roka, nárast ceny elektriny pre priemernú domácnosť v SR v roku 2023 bol necelé tri percentá oproti roku 2022, nárast ceny plynu bol asi 16 percent oproti predchádzajúcemu roku. Mimoriadne opatrenia však nie sú automaticky aplikovateľné aj na rok 2024. Môže sa stať, že v roku 2024 budeme čeliť zásadnému nárastu cien energií.

Bývať chceme lacnejšie

Náklady na energiu a bývanie tvoria až tridsať percent mesačných výdavkov domácností. Ak by v budúcom roku prišlo k výraznejšiemu nárastu cien energií, situácia by ovplyvnila aj trh s prenájom nehnuteľností. "Z našej skúsenosti sú Slováci na zvyšovanie nákladov na bývanie citliví. Veľmi záleží na životnej situácii a nehnuteľnosti, v ktorej bývajú, ale vo všeobecnosti platí, že záujemcovia o podnájom sa viac informujú o výške platieb za energie, ktoré budú spolu s nájmom platiť,“ hovorí Michal Janči, konateľ realitnej kancelárie Bosen Group.

Čo pomáha šetriť v rodinnom dome Čítajte viac Prečo sa nesmie vypínať pri odchode z domu kúrenie? Účty za energie to nezníži a urobí to túto vec

Výhodou môžu byť nižšie energie v prenájmoch

Z hľadiska šetrenia mesačných nákladov na bývanie sa do popredia záujmu dostávajú menšie nehnuteľnosti a tie, ktoré prešli kompletnou rekonštrukciou. Záujemcovia o podnájom kladú väčší dôraz aj na celkový stav budovy, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. „Zaznamenali sme zvýšený záujem o bývanie v novostavbách," potvrdzuje M. Janči. "Zvyšovanie cien hypotekárnych úverov v kombinácii so zvyšovaním cien energií má zásadný vplyv na výber typológie a veľkosti nehnuteľnosti pri jej kúpe.

Slováci v súčasnej dobe z týchto dôvodov radšej siahajú po menších, cenovo dostupnejších nehnuteľnostiach. Rovnako ceny prenájmov nútia Slovákov znižovať svoj štandard pri hľadaní svojho bývania,“ informuje Michal Janči.

Na čo sa opýtať majiteľa nehnuteľnosti

  1. Výška mesačných nákladov na bývanie
  2. Posledné opravy a údržba
  3. Kto, čo a ako platí: kto platí províziu realitnej kancelárii, aká vysoká je záloha či kaucia, prípadne či je možné vstupné náklady na bývanie uhradiť na dve či viac splátok
  4. Návštevy: určite si pravidlá. Prenajímateľ má právo prísť na ohlásenú návštevu minimálne raz do mesiaca, vždy za vašej prítomnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #podnájom #ceny energií #náklady na bývanie