Na oddych, pre hostí, úkryt pred dažďom: záhradná chatka má veľké využitie a na záhrade môže stáť za jediný deň

Oddych v objatí zelene dokáže rýchlo dobiť baterky, a to aj vo vlastnej záhrade. Aby bol relax ešte kvalitnejší, hodí sa strecha nad hlavou. Montované záhradné chatky sú na tento účel ako stvorené.

11.03.2024 06:00
piknik, chata, priatelia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vlastná oáza oddychu nemusí byť ani veľká, ani prehnane drahá. Dôležité je, aby mala strechu, okná, dvere a vnútri potrebné vybavenie. Takéto riešenie ponúka stavba montovaného záhradného domčeka. Môže byť vybavený jednoducho, účelne a okrem zázemia na oddych môže slúžiť aj ako domček pre návštevy či miesto na malé rodinné oslavy.

„Záhradný domček má neobmedzené využitie – od prevádzky fast-foodu cez kozmetické štúdio až po letnú chatku,“ potvrdil technik Rastislav Matuška zo spoločnosti GARDEON, ktorá takéto domčeky montuje. „Kľúčom je správna izolácia podkladu, ktorá umožňuje flexibilitu v jeho využívaní na rôzne spôsoby. Obzvlášť to platí v prípade, ak chce stavbu človek obývať ako víkendovú chatku, vtedy je izolácia základ.“

Náš tip

Využívanie priestoru sa posunie úplne na inú úroveň, pokiaľ bude mať chatka aj prístrešok, teda niečo ako verandu. Poskytne tieň, prípadne ochranu pred dažďom. Prístrešok sa dá k chatke domontovať aj dodatočne. Dôležité je, aby mal izolovanú strechu, čím sa predíde prehrievaniu všetkého, čo je pod prístreškom.

Stavba bez nutnosti povolenia

Stačí si teda urobiť základy a zvyšná stavba môže byť hotová v priebehu jediného dňa. Rozmer by sa mal odvíjať nielen od účelu, ale aj od dispozície terénu. „Optimálna stredná cesta je rozmer 6 × 4 metre v izolovanej verzii. Vtedy netreba ani stavebné povolenie, stačí oznámenie o stavbe na úrade. Stavebné povolenie potrebujú stavby s plochou nad 25 štvorcových metrov,“ spresňuje odborník.

Montovaná záhradná chatka môže, ale aj nemusí mať zavedenú elektrinu, vodu a vyriešené kúrenie. Pokiaľ je dobre zaizolovaná, dajú sa využiť mnohé iné spôsoby, napríklad solárne panely alebo fotovoltika, kúriť v malých kachliach na tuhé palivo (v tom prípade treba rátať s komínom) a svietiť pomocou nabíjateľných LED svetiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #chata #záhradná architektúra