Stavebníctvo má ťažký rok za sebou aj pred sebou

Murári, tesári či betonári nebudú mať tento rok oveľa viac práce ako vlani. Stavebníctvo, ktoré upadlo s celou ekonomikou minulý rok do recesie, by sa malo pozviechať len pomaly.

20.01.2010 05:34
Dom, reality, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata

Inštitút Euroconstruct predpovedá Slovensku síce mierne oživenie, ale stavební manažéri veľmi optimistickí nie sú. Zamestnanosti v stavebnom priemysle zrejme neporastie skôr ako budúci rok. Euroconstruct odhaduje slovenskému stavebníctvu za vlaňajšok prepad o –9,3 percenta. Situácia však môže byť aj horšia, pretože podľa Štatistického úradu sa stavebníctvo do konca novembra 2009 prepadlo až o –10,7 percenta.

Vývoj stavebnej produkcie vo vybraných krajinách
Krajina Zmena oproti predchádzajúcemu roku
  2008 **2009*** **2010****  
Slovensko +11 % -9,3 % +4,5 %  
Česká republika +0,6 % –4,3 % –0,3 %  
Maďarsko –3,2 % –1,4 % –0,2 %  
Poľsko +11,3 % +5,3 % +9,6 %  
Nemecko +2,6 % --1,2 % +0,8 %  
Veľká Británia –0,8 % –12,6 % –0,8 %  
Írsko –10,5 % –32,2 % –21,7 %  
Španielsko –17,3 % –21,5 % –9,7 %  
Priemer -3 % -8,4 % -2,2 %  
ZDROJ: EUROCONSTRUCT        

* – odhad, ** – predpoveď .[bc4 tar fs10]{valign:top} ||||

„Najväčší pokles bol zaznamenaný v bytovej výstavbe, ktorá podľa našich odhadov klesla o 21 percent,“ hovorí Vladimír Lenko, riaditeľ Ústavu ekonomiky a organizácie stavebníctva – Komercia. Podľa neho sa nedarilo ani výstavbe kancelárskych budov, pretože stavba nových veľkých projektov bola odložená alebo zastavená.

„Situácia sa začala zhoršovať v polovici minulého roka, keď sa končili práce na starých projektoch a nové veľké kontrakty neprišli. Tento rok bude rokom prežitia a dá sa očakávať aj krach niektorých firiem, pričom tie malé a stredné sú najzraniteľnejšie,“ uviedol Zsolt Lukáč, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska. Veľké firmy majú zabezpečenú prácu zhruba do leta, a preto bude dôležité rozbehnutie veľkých štátnych projektov, ako je stavba PPP diaľnic.

„Počet zamestnaných v stavebnom priemysle bude v tomto roku klesať. K oživeniu by mohlo dôjsť v roku 2011,“ myslí si Lukáč. Priestor na zamestnanie by mohol vzniknúť pri výstavbe infraštruktúry, ako sú diaľnice alebo čističky vôd. „Tieto projekty sú však stále neisté a pravda je aj taká, že na stavbách infraštruktúry vznikne menej pracovných miest ako napríklad pri výstavbe bytov či kancelárií,“ podotýka Lenko.

Podobná situácia pretrváva aj v okolitých krajinách s výnimkou Poľska, ktoré sa ako jediné z Európskej únie vyhlo hospodárskej recesii. Oveľa dramatickejšie obdobie zažívajú, naopak, stavbári v Írsku, kde stavebná produkcia minulý rok klesla o tretinu a tento rok ju čaká pád o ďalších 22 percent. Nelichotivá situácia je i v Španielsku, kde prepad stavebných výkonov o 21,5 percenta prispel k rastu miery nezamestnanosti. Tá sa v krajine na Pyrenejskom polostrove šplhá k dvadsiatim percentám.

debata chyba