Menšie domy by sa mali stavať bez povolenia

Stavební odborníci, ktorí dozerajú na každú väčšiu stavbu, chcú do nového stavebného zákona presadiť možnosť postaviť si menší dom aj bez zdĺhavého čakania na stavebné povolenie. Ľuďom by to tak ušetrilo nielen čas, ale aj peniaze.

06.02.2013 05:30
Stavba, plány, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (27)

O návrhu začína reálne uvažovať aj rezort dopravy a výstavby na čele s Jánom Počiatkom, ktorý stavebný zákon pripravuje. Zákon má platiť od januára 2014.

"Ohlásenie by postačovalo pre budovy na bývanie s jedným alebo dvoma bytmi so samostatnými vchodmi, pričom pôdorysná plocha budovy na pozemku vrátane plochy strechy nesmie prekročiť 150 m2 a nesmie mať viac ako dve nadzemné podlažia pre bývanie. Do budovy pre bývanie podľa tohto bodu sa nezapočítava plocha pre garážovanie auta, pričom priestor pre garážovanie nesmie byť súčasťou takejto budovy,“ píše sa v návrhu Slovenskej asociácie stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb, ktorej predsedá Ivan Pauer.

Ohlásenie prichádza do úvahy samozrejme len v tom prípade, ak pri stavbe domu bude prítomný dozor a stavebný úrad uvidí riadne vypracovaný projekt aj so statickými prepočtami.

Ministerstvo dopravy a výstavby už pred časom povedalo, že s novým stavebným zákonom sa skráti čas na vydanie stavebného povolenia tým, že sa spojí územné a stavebné konanie, prikláňa sa aj k myšlienke ohlasovania stavby domov.

"Zavádzame povinnosti obcí mať územné plány, ktoré znižujú náročnosť povoľovacích procesov. Ak by sa nám toto podarilo, tak by bolo možné pri stavbe domu vyžadovať len ohlásenie, nie stavebné povolenie a nemusel by sa kolaudovať,“ tvrdí hovorca ministra dopravy a výstavby Martin Kóňa.

V susednej Českej republike sa už takto domy stavajú. Ohlásenie stavby stačí pri stavbách na bývanie do 150 m2 s jedným podzemným podlažím do hĺbky 3 metre a najviac dvoma nadzemnými podlažiami a podkrovím. Súhlas stavebného úradu dostanú ľudia v Česku za menej ako 40 dní. Za ohlasovanie výstavby jednoduchého rodinného domu sú aj stavbári.

"V Česku sa stavba nemusí ani kolaudovať. Celkový postup je teda omnoho jednoduchší a ľahší,“ hovorí Miroslav Konôpka, predseda Združenia stavebníkov Slovenska, podľa ktorého sa štát mal už dávnejšie pozrieť na to, koľko dokladov je potrebných u nás, kým dostanete stavebné povolenie.

Na stavebné povolenie sa totiž čaká prinajmenšom štyri mesiace. Ak sa stavebné a územné rozhodnutie spojí, proces sa môže po novom skrátiť zhruba na dva mesiace. Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré na stavebnom zákone participuje, hovorí, že územné plánovanie, ktoré štát vyžaduje od všetkých obcí, ich čosi stojí. Náklady s vypracovaním územného plánu sa dajú podľa neho rátať v miliónoch eur a obciam to zaberie asi rok času.

"Mali by sme si odpovedať na otázku, či je to v tejto dobe naozaj nevyhnutné a potrebné,“ vraví Muška. Ministerstvo dopravy však pri tvorbe územných plánov finančne podporí tie obce, ktoré splnia kritériá.

Stavebný dozor by mal mať po novom tiež viac kompetencií. "Som za to, aby nový stavebný zákon výrazne zmenil v smere nahor postavenie, práva, povinnosti a zodpovednosť stavebného dozoru, projektanta, majstra stavebnej výroby či stavbyvedúceho,“ myslí si Pauer.

Podľa návrhu bude zrejme dozor môcť pozastaviť ďalšiu výstavbu, ak dôjde k názoru, že je v rozpore s územným alebo stavebným povolením, či bude zodpovedný aj za vypracovanie statických posudkov. Pauer sa nazdáva, že zákon musí byť vo veci prípustnosti stavby preventívny takými represiami, že nikomu z účastníkov stavby ani len nenapadne skúšať začať stavbu bez ohlásenia alebo stavebného povolenia.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba