Starší dom potrebuje nové oblečenie od hlavy po päty

Zateplenie bytového domu a jeho celková obnova znamenajú pre obyvateľov vysokú úsporu energie na vykurovanie. A najmä kvalitnejšie bývanie, čistejšie a krajšie domy. No napriek tomu je ešte viac ako polovica obytných budov nezateplená. Problémom sú často peniaze.

03.03.2013 08:00
Zateplenie, dom, byt, reality, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (32)

Najlacnejší úver možno získať zo Štátneho fondu rozvoja bývania. "Poskytuje úvery na obnovu bytových domov s úrokovou sadzbou od jedného percenta, informuje Stanislav Jurikovič, hovorca Ministerstva hospodárstva SR.

Podobne je zameraný program Slovseff. Prostriedky v rámci jeho druhej fázy sú teraz vyčerpané. Slovseff poskytuje úvery na zlepšovanie tepelno-technických vlastností bytových budov, pričom za podmienky splnenia základných požiadaviek možno získať aj tzv. podpornú platbu až do výšky 15 % z celkového objemu úveru. Nemožno vylúčiť jeho pokračovanie aj v budúcnosti. Kvôli vyčerpaniu prostriedkov zo Slovseffu môžu však vlastníci bytových domov požiadať o zvýhodnený úver na obnovu domu v rámci programu Munseff, ktorý je podobne ako Slovseff iniciovaný Európskou bankou pre obnovu a rozvoj.

Druhá fáza projektu Slovseff po názvom Munseff II, je navrhnutá tak, aby obsiahla väčšiu škálu projektov. Spoločenstiev vlastníkov bytov a bytových družstiev sa týkajú projekty energetickej efektívnosti budov rezidenčného bývania s možnosťou nenávratného grantu až do výšky 15 % a projekty obnoviteľných zdrojov energie v budovách s možnosťou nenávratného grantu až do výšky 15 %. Maximálny objem jedného projektu predstavuje hodnotu 5 miliónov eur.

Do roku 2014 sa plánuje prostredníctvom úverov v rámci programu Munseff II preinvestovať takmer 90 miliónov eur, čo znamená až 9-násobok doteraz vyplatených prostriedkov v rámci projektu Munseff I. Peniaze sa prerozdelia vhodným projektom prostredníctvom komerčných bank – Slovenskej sporiteľne a VÚB. Technická podpora, výhodný úver a finančný grant budú poskytované schváleným projektom, ktoré splnia všetky podmienky projektu.

Ďalšia možnosť je požiadať o nenávratný príspevok na zateplenie z Ekofondu, ak máte vykurovanie zabezpečené aspoň sčasti na báze zemného plynu.

„Finančné prostriedky na obnovu budov je možné žiadať aj z Environmentálneho fondu v rámci Zelenej investičnej schémy, ktorá je však viazaná na výnosy z dražieb emisných kvót,“ dodáva Jurkovič.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR poskytuje nenávratný grant na odstraňovanie systémových porúch prostredníctvom Programu rozvoja bývania. Príspevok vo väčšine prípadov zahŕňa aj výdavky spojené so zatepľovaním. Ministerstvo poskytne dotáciu do výšky 50 % oprávnených nákladov, pričom určí maximálny limit na štvorcový meter podlahovej plochy bytov. Systémové poruchy musí však potvrdiť autorizovaný inžinier v odbornom posudku. Ak sa rozhodnete podať žiadosť, musíte vyčkať až do ďalšieho roka, lebo úrady ich preberajú len od 1. januára do 15. februára.

Vyčlenené prostriedky Štátneho fondu rozvoja bývania na podporu projektov v tomto roku sú o 15 % vyššie ako vlani. Najviac peňazí má ísť na podporu výstavby nájomných bytov, a to 74 mil. eur, na obnovu a zatepľovanie budov je pripravených 60,5 mil. eur. Za tieto peniaze má byť postavených 3 400 nových bytov a obnovených okolo 15-tisíc bytov.

Novinkou v tomto roku je možnosť použiť na zatepľovanie bytových domov v mestách a obciach aj prostriedky Európskej únie. Z Regionálneho operačného programu a Operačného programu Bratislavský kraj bude poskytnutých na tento účel 11,5 mil. eur. Aby bolo možné realizovať túto zmenu, bolo potrebné ŠFRB pretransformovať na finančnú inštitúciu," informoval rezortný hovorca Martin Kóňa.

Poskytovanie podpory z prostriedkov ŠFRB sa v roku 2013 uskutočňuje tak ako aj v predchádzajúcom roku v súlade so zákonom č. 607/2003 Z. z. o ŠFRB a ďalšími vyhláškami. „V súčasnosti pripravovaný návrh nového zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania by mal po jeho schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť až od roku 2014, čiže podmienky pre žiadateľov v roku 2013 neovplyvňuje,“ hovorí Zuzana Petrášová, riaditeľka Štátneho fondu rozvoja bývania.

Štátny fond rozvoja bývania je jednou z najlacnejších alternatív. Úrok za poskytnutý úver sa pohybuje už od 1 % ročne, pričom je možné požičať si maximálne 80 % z nákladov na obnovu. V tomto prípade je preto nutné použiť financie z vlastných zdrojov, konkrétne z fondu opráv bytového domu. Základnou a dôležitou podmienkou na získanie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania je vypracovanie projektu tak, aby sa zateplením dosiahla úspora energií minimálne vo výške 20 %. Nevýhodou tohto financovania je vysoký záujem, a teda aj dlhé čakanie na pridelený úver. Zákon upravuje aj podmienky poskytnutia podpory. Z nich je dôležité vedieť, že žiadateľ o úver musí preukázať, že má vlastné prostriedky alebo prostriedky stavebného sporenia vo výške najmenej 20 % z obstarávacej ce­ny.

Drahšou možnosťou sú úvery pre vlastníkov bytov a spoločenstvá vlastníkov z bánk alebo stavebných sporiteľní. Sú však s vyššou úrokovou sadzbou.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba