Rozvody tepla, vody a plynu v bytovkách dožívajú, výmena je nutná

Rozvody tepla, vody, plynu aj kanalizácie v starších bytovkách sú už opotrebované. Každý výjazd pri poruche stojí majiteľov bytov nemalé sumy, ktoré musia uhradiť zo spoločného fondu opráv. Pritom kompletná rekonštrukcia vychádza na jeden byt približne tisíc eur.

10.03.2013 12:33
Voda, inštalácia, remeselník, živnostník,... Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

„Najvypuklejší je problém rozvodov teplej vody a je to jedno, či ide o staré alebo novopostavené bytové domy,“ vraví Ľuboslav Jánoš, odborník na technické zariadenia bytov. Ich stav ovplyvňuje kvalita vody. Niekde je mäkšia, niekde tvrdšia.

„Aj v novších, napríklad menších bytovkách s vlastnou kotolňou sa môžu aj po šiestich rokoch rozvody teplej vody odoberanej z bytovej kotolne zaniesť.“

Po zateplení sa teplo aj naďalej stráca v rozvodoch, ktorých výmena by vyšla dom draho. Tam, kde majú vlastnú kotolňu, môžu ušetriť tak, že zmenia jej parametre na plochu radiátorov. „Potrubia sú v havarijnom stave, často dochádza k poruchám,“ vraví Jánoš.

Pri výmene by sa malo postupovať systematicky. „Potrebné je určiť si tím ľudí, dať si vypracovať dokumentáciu a dať ju odsúhlasiť majiteľom bytov. Nasleduje výberové konanie, pričom treba od i riem žiadať aj preukázanie odbornej spôsobilosti aj s kontaktmi na samosprávy alebo správcov, ktorí mali v minulosti s nimi skúsenosti,“ radí.

Pred celkovou rekonštrukciou potrubia uzatvárajú s dodávateľskou firmou správcovia alebo spoločenstvá v mene vlastníkov zmluvu, v ktorej dohodnú všetky podmienky. Pri odovzdaní prác sa vystaví protokol, odvtedy začnú plynúť aj dohodnuté záručné podmienky. Dohodnúť sa môžu aj na zálohe, vopred sa zvykne platiť 20 až 30 percent z celkovej ceny. V zmluve sa dá dohodnúť aj na splátkach a na podmienkach opráv. Treba sa pripraviť aj na obhliadky bytov a najmä na búracie práce.

Škodu pocítia najmä majitelia, ktorí majú už zrekonštruované byty. Kachličky sa dajú aj šetrne vyrezať a znovu osadiť. Niekedy, najmä ak vedú cez stred potrubia, to možné nie je. V niektorých prípadoch sa k vodovodnému a plynovému potrubiu dá dostať aj zo susedného bytu.

Od firmy treba žiadať rôzne povolenia – na montáž vodovodného potrubia, plynu, na demontáž kanalizačných potrubí z azbestu. Dobre zorganizované firmy dokážu vymeniť kompletne celého potrubie za dva dni. Na materiály z plastu, hliníka a medi zvyknú dodávatelia dávať 5–ročnú záruku. Na trhu je veľký výber materiálov.

„Aktuálne kritériá sú kvalita a cena,“ zdôrazňuje Jánoš. Na materiáli sa podľa neho neoplatí šetriť a nie je namieste ani živelnosť. Rozdiel v cene materiálov medzi najlacnejším a najdrahším vyhotovením je okolo 20 percent.

Rozpočítanie nákladov na rekonštrukciu a sprístupnenie bytu

  1. Rozvody v bytovkách sú spoločnými zariadeniami domu – patria do spoluvlastníctva majiteľov bytov, majú na nich spoluvlastnícky podiel, podľa jeho veľkosti uhrádzajú aj náklady na rekonštrukciu spoločných rozvodov.
  2. Určené sú na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu, a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu.
  3. Takýmito zariadeniami sú podľa zákona o bytoch (§ 2 ods. 5) aj domové kotolne vrátane technologického zariadenia, spoločné televízne antény, bleskozvody, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové prípojky.
  4. Sprístupnenie bytu a nebytového priestoru rieši tiež zákon o bytoch, v ktorom je upravená zodpovednosť vlastníka za vzniknuté škody v prípade, že svoj byt alebo nebytový priestor nesprístupní. Ak to odmietne, treba ho požiadať o náhradný termín. Ak nevyhovie, je potrebné požiadať súd o vydanie predbežného rozhodnutia, ktoré by v nevyhnutne nutnom čase obmedzilo práva vlastníka.
  5. Súd by mal predbežným opatrením vyhovieť správcovi a uložiť povinnosť v presne stanovený deň v časovom rozpätí sprístupniť byt na výmenu stúpačiek. Podobn by mal postupovať, aj keď vlastník vymuroval prístupovú stenu k stúpačke a odmieta na vlastné náklady znášať zásah – zbúranie steny s cieľom výmeny rozvodov.
  6. Povinnosť sprístupniť byt sa vzťahuje aj na nájomcu. V oboch prípadoch treba sprístupniť miestnosti v rozsahu nevyhnutnom na vykonanie opráv, údržby či na vykonanie iných prác nevyhnutných v súvislosti s opravou, údržbou, modernizáciou a rekonštrukciou obytného domu.

ZDROJ: ZÁKON O VLASTNÍCTVE BYTOV

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba