Nešetrné prestavby bytov ohrozujú statiku panelákov

Stále viac majiteľov bytov v panelových domoch mení ich dispozície, búra steny či celé jadrá. Podľa odborníkov však môžu podobné neodborné úpravy narušiť statiku celého domu. Člen predstavenstva Českej komory autorizovaných inžinierov a technikov činných vo výstavbe (ČKAIT) Karel Vaverka upozornil, že by v najhoršom prípade mohol dom spadnúť.

12.03.2013 16:36
Dom, byt, panelák, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

"V poslednej dobe je módne robiť v panelových domoch predsadené lodžie a prerábať dispozície bytu. Sám som zažil prípady, že za mnou prišiel klient, ktorý chcel vybúrať aj dva nosné panely, pretože namiesto nich chcel priechod. Že nad ním bolo ďalších šesť poschodí, vôbec neriešil, "poznamenal Vaverka, ktorý majiteľa bytov pred podobnými nerozvážnými rekonštrukciami varuje.

„Búranie nosných stien má veľké limity a predstavuje obrovské riziko. Ak sa takýchto dier v dome objaví viac na rôznych miestach, tak môže dôjsť až k tomu, že to ten dom už nebude schopný vedieť vstrebať a môže dôjsť k jeho deštrukcii,“ upozorňuje Vaverka .

Vybúranie diery do steny sa môže prejaviť aj inak ako nutne len pádom domu. „Predstavitelia bytových družstiev a spoločenstiev vlastníkov často opisujú prípady, keď niekto na hornom poschodí väčšinou panelového domu vybúral nejakú stenu. Na spodných poschodiach sa potom skrútil dvere tak, že nešli otvárať ani zatvárať,“ priblížila ďalšie vplyv úprav odborná poradkyňa ČKAIT Marie Báčová.

Podľa nej sú problémom aj rekonštrukcie bytových jadier, ktorá sa bežne nahrádzajú oveľa ťažšími materiály, takže v skutočnosti potom dom musí niesť výrazne väčšiu záťaž. Aj to ovplyvní jeho statiku. „Samozrejme, že jedno jadro nehrá veľkú rolu. Ale čo keď je takých jadier desať nad sebou?“ pýta sa Báčová.

Laickej úpravy bytov sú problém aj podľa odborníka na statiku výškových budov, prorektora pre výstavbu a investičnú činnosť českej ČVUT Miloslava Pavlíka. „Ak sa statika naruší nerozvážnými zásahmi do nosnej konštrukcie, tak sa pôvodný nosný systém, ktorý pôsobí ako krabica, môže narušiť,“ potvrdil profesor Pavlík.

Za hlavný problém považuje Pavlík to, že sa takéto úpravy riešia iba pre daný jeden byt a neposudzujú sa komplexne. „Nikto neskúma, aké zmeny zásah spôsobí v tuhosti komplexu,“ podotkol Pavlík.

7 debata chyba