Polovici domácností v Česku hrozí energetická chudoba, tvrdí štúdia

Polovica českých domácností, ktoré budú čeliť vysokým výdavkom na tepelnú energiu, môže upadnúť do takzvanej energetickej chudoby.

15.03.2013 09:02
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

To znamená, že nebude mať dostatok zdrojov na zabezpečenie elektriny, tepla či ďalších energií. Vyplýva to zo štúdie Potenciál úspor energie v budovách spoločnosti Porsenna. Ekologické Hnutie Dúha počas týždňa upozornilo na možné pozitívne prínosy podpory energetických renovácií budov pre ekonomiku a zamestnanosť.

V štúdii spoločnosti Porsenna, ktorá sa zaoberá hospodárením s energiou, sa uvádza, že v roku 2012 nebolo v ČR zateplených 77 percent všetkých obývaných bytov. Pri súčasnom tempe zatepľovania by sa mal tento podiel do roku 2020 znížiť na 55 percent.

„V roku 2030 potom podľa našich odhadov nebude zateplených stále približne milión bytových jednotiek, prevažne v rodinných domoch,“ upozornil analytik Michal Čejka zo spoločnosti Porsenna s tým, že teoreticky tak energetická chudoba hrozí tretine, v extrémnom prípade polovici domácností.

Najviac ohrození sú vraj súčasní aj budúci dôchodcovia. „Ich domy sa môžu v priebehu najbližších 20 rokov stať nevyhovujúcimi pre bývanie či príliš nákladnými z hľadiska spotreby energií. Investície do renovácií a výdavky za tepelnú energiu môžu byť nad finančné možnosti mnohých seniorov,“ poznamenal Luděk Niedermayer zo spoločnosti Deloitte.

Hoci sa Česi naučili s energiami šetriť a spotreba domácností je dlhodobo stabilná, ceny energií rastú. „Budúci dôchodcovia, ak si nevytvoria dodatočné úspory na penziu, budú za energie míňať čoraz vyšší podiel svojich príjmov,“ dodal Niedermayer.

Štúdia ako riešenie navrhuje, aby štát pokračoval v podpore opráv domov na bývanie a túto pomoc v budúcnosti ešte zintenzívnil. Cieľom by malo byť, aby sa v roku 2030 bolo zateplených až 80 percent všetkých bytov. Podľa výpočtov v štúdii by ale zateplenie všetkých budov na bývanie do roku 2030 vyšlo na jeden bilión korún.

Energetické renovácie budov, ako je zatepľovanie, výmena kotlov alebo zavádzanie solárnych systémov, podporuje tiež Hnutie Dúha. Predvlani navrhlo, aby štát na tieto opatrenia medzi rokmi 2013 až 2020 ročne vynakladal 16 miliárd korún. Zverejnilo štúdiu, podľa ktorej by takáto podpora vytvorila dodatočný hrubý domáci produkt približne 253 miliárd korún a 31 000 stabilných pracovných príležitostí a tiež dodala verejnej správe navyše 12,5 miliardy korún ročne.

Spoluautor štúdie, ekonóm a člen Národnej ekonomickej rady vlády Miroslav Zámečník, v on-line rozhovore pri prezentácii štúdie ale uviedol, že pri súčasných možnostiach štátu by bol šťastný aj keby to bola tretina odporúčaných 16 miliárd korún ročne. Upozornil, že štátu klesajú napríklad príjmy z aukcií emisných kvót, ktorých cena na európskom trhu v poslednej dobe výrazne klesla.

12 debata chyba