Pri obnove bytového domu myslite aj na strechu

Stav mnohých bytových domov na Slovensku je alarmujúci. Za sebou majú niekoľko desaťročí, a tak sa na nich začínajú prejavovať odžité roky.

29.03.2013 07:41
Stavba, Skanska, robotník,r eality,... Foto: ,
Stav mnohých bytových domov na Slovensku je alarmujúci.
debata

Rekonštruujú sa fasády, zatepľuje sa, vymieňajú sa okná. Počasie sa však podpisuje aj na streche, ktorá postupne stráca ochranné vlastnosti a je málo odolná proti vplyvom počasia. Preto pri obnove bytového domu treba myslieť aj na ňu.

Lokálne opravy nestačia

Vlastníci bytov požadujú kvalitnú rekonštrukciu, ale s vynaložením minimálnych nákladov. „Problematiku obnovy plochej strechy bytového domu treba riešiť komplexne. Lokálne opravy nemajú požadovaný dlhodobý účinok a problém zatekania vyriešia len dočasne. Ak nie je strecha veľmi poškodená, postačia na jej opravu tekuté asfaltové hmoty modifikované SBS kaučukom,“ zdôrazňuje Peter Štefanec zo spoločnosti Icopal.

Takáto rekonštrukcia strechy je jednoduchá z hľadiska nenáročnej a pomerne rýchlej aplikácie hmôt na strechu. Oproti bežným asfaltovým hmotám majú SBS modifikované tekuté asfaltové hmoty lepšiu priľnavosť k asfaltovaným pásom a rovnomerne vyplnia akékoľvek menšie nerovnosti povrchu. Či je tento systém obnovy plochej strechy práve pre vašu bytovku postačujúci, musí posúdiť odborník.

Obnova bez odstránenia asfaltovaných pásov

Na trhu je množstvo materiálov, ktoré dokážu mikrotrhliny na streche odstrániť a prinavrátiť strešnej krytine jej pôvodnú funkčnosť. Otázkou však ostáva, na aký dlhý čas. Nedostatkov na streche, a to dokonca pri zachovaní pôvodnej strešnej krytiny, sa dá zbaviť kompaktnou technológiou tekutých asfaltových hmôt modifikovaných SBS kaučukom (napríklad kombináciou Siplast Roof®Speed Insulation SBS a Silver Primer®Speed SBS).

„Pri použití tekutých asfaltových hmôt netreba zložito a zdĺhavo odstraňovať staré, mierne poškodené asfaltované pásy a potom klásť novú strešnú krytinu. Siplast Roof®Speed Insulation SBS sa aplikuje priamo na pôvodnú strešnú krytinu bez penetrácie. Prenikne do mikrotrhlín asfaltových krytín a na ich povrchu vytvorí ochranný a vodotesný povlak,“ zdôrazňuje P. Štefanec. Po jeho zaschnutí sa na strechu nanáša strieborný náter, ktorý podporí ochrannú funkciu strechy a predĺži jej životnosť. Odráža aj slnečné lúče a zabraňuje tak nadmernému prehrievaniu priestorov pod strechou. Aj v bytoch na najvyššom poschodí tak možno znížením teploty dosiahnuť príjemnú mikroklímu.

Dlhšia záruka na strechu

Na rozdiel od bežných asfaltových hmôt kvalitné tekuté asfaltové hmoty modii kované SBS kaučukom nepraskajú a nestrácajú l exibilitu ani pri nižších teplotách. Strechu tak možno rekonštruovať aj v chladnejšom počasí, optimálna je však teplota vzduchu +10 0C. Vyhnúť sa treba daždivému počasiu. Aby tekuté asfaltové hmoty neprišli o svoje ochranné a regeneračné vlastnosti, nesmú sa riediť.

„Komplexný systém obnovy a ochrany plochých striech od jedného výrobcu je výhodný z hľadiska dlhšej životnosti, ale aj záruky. Napríklad na vyššie spomínaný systém dokážeme poskytnúť osobnú záruku kvality Icopal v trvaní až 6 rokov. Vlastníkom bytov tak na dlhší čas zmiznú starosti so strechou nad ich hlavou,“ dopĺňa Štefanec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba