Statika a úniky tepla sú hlavnými problémami pri kúpe domu či bytu

Poškodená statika domu a únik tepla netesnosťami sú hlavné problémy, s ktorými sa stretávajú českí inšpektori nehnuteľností pri prehliadkach technického stavu stavieb určených na bývanie. Informovala o tom česká Asociácia inšpektorov nehnuteľností (AIN).

09.04.2013 17:45
Dom, byt, bývanie, reality, stavba, rozvody, voda Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Najdrahšie sú podľa odborníkov statické vady, teda napríklad poškodené záhlavie trámových stropov, oslabené krovy podkrovných stavieb, absencia takzvaných vencov na horných poschodiach domu či prenikanie vody k základom.

„Náklady na sanáciu týchto vád sa môžu vyšplhať až na desiatky percent kúpnej ceny samotnej nehnuteľnosti,“ upozornila asociácia s tým, že tieto vady možno vidieť už na prvý pohľad.

Oveľa častejšie sa inšpektori stretávajú s únikmi tepla. Riešením je dodatočné utesnenie, čo ale väčšinou znamená nový sadrokartónový obklad.

„Celková cena opráv tak častokrát prekročí aj desiatky tisíc korún,“ uviedla asociácia. V starších nezateplených panelových domoch zase teplo uniká trhlinami spôsobenými pohybom panelov.

Najmä novostavby sa stretávajú aj s nadmerným hlukom z chodby, ktorý možno čiastočne znížiť len odstránením časti hotových dlažieb a vrstiev podlahy.

AIN preto záujemcom o kúpu nehnuteľnosti odporúča, aby si ju pred podpisom zmluvy nechali preveriť odborníkmi. Tí môžu okrem vyhľadania prípadných vád vyčísliť náklady na nápravu.

„Ľuďom, ktorí kupujú dom, tak môže inšpektor ušetriť častokrát aj státisíce korún. Vďaka práci inšpektorov boli len v minulom roku odhalené chyby, ktorých sanácia by stála investorov sumu blížiacu sa stovke miliónov korún,“ tvrdí asociácia.

Firmy združené v AIN vlani vykonali vyše 700 prehliadok technického stavu rezidenčných budov v Česku. To predstavuje necelé percento všetkých domov určených na predaj. Firmy v asociácii majú niekoľko desiatok inšpektorov. Inšpekciu nehnuteľností môžu vykonávať aj autorizovaní inžinieri a technici.

4 debata chyba