Zanesený komín spôsobí požiar

Nesprávne vykurovanie a zanesený komín boli najčastejšie príčiny požiarov vo vykurovacej sezóne.

15.05.2013 22:54
Komín, bývvanie, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Neraz sa domáci majstri snažia o samostatnú stavbu komína a pripojenie k spotrebiču, pričom neovládajú normy a vyhlášky. Ďalším dôvodom je zlé napojenie spotrebiča (obstavaná kozubová vložka, otvorený kozub, kachľová pec, sporák) na tuhé palivo na komín.

Pri spaľovaní tuhého paliva, napr. dreva, uhlia, do komína unikajú drobné čiastočky – sadze, ktoré môžu opätovne začať horieť. Odborníci uvádzajú, že stačí trojmilimetrový nános sadzí a riziko požiaru sa výrazne zvyšuje. Pri vyhorení sadzí sa teplota zvyšuje nad 1000 stupňov Celzia.

Bežné komínové telesá nie sú stavané na zvládnutie takých vysokých teplôt. Pokiaľ nie je navyše dodržaný bezpečný odstup horľavých častí od komína, je požiar len otázkou času.

Výrobca spotrebiča musí v návode na používanie uviesť presné množstvo dreva alebo paliva, ktoré možno do spotrebiča vložiť.

„Ľudia tento údaj často ignorujú alebo o ňom vôbec nevedia. Nevhodné dávkovanie paliva môže mať za následok tzv. prekúrenie spotrebiča,“ konštatuje Maroš Plško, technický riaditeľ spoločnosti Schiedel. Ak prekročíte dovolenú hodnotu, do komína sa dostane vyššia teplota, než na akú je komín stavaný. Komín sa poškodí a hrozí požiar.

Častou príčinou zanášania spotrebiča je aj fakt, že mnohí nevedia správne kúriť. Neznalí užívatelia radi využívajú svoj sporák alebo kozub nielen na kúrenie, ale aj ako spaľovňu odpadu, alebo nepoužívajú riadne vysušené drevo.

Ak používate spotrebiče s nízkymi teplotami spalín, môže, naopak, nastať problém s vlhkosťou. Kondenzát pri ochladení spalín je veľmi agresívny. Ak nie je komín dobre tesný, môže kondenzát preniknúť na stenu komína. Ak máte komín v exteriéri, tak je to skôr len vizuálny problém. Ak však vlhkosť a sadze preniknú do interiéru, je to nočná mora pre každého.

Jednou z príčin nešťastí je aj nedodržanie vzdialenosti drevených konštrukcií od povrchu komínového plášťa. Tieto minimálne vzdialenosti sú závislé od konkrétneho druhu komína a určuje ich samotný výrobca.

„Podľa vyhlášky ministerstva vnútra č. 401/2007 Z. z. musí byť vzdialenosť telesa komína od drevených konštrukcií minimálne 50 milimetrov. Priestor medzi komínom a horľavou plochou musí byť trvale dobre odvetrávaný,“ informuje Maroš Plško.

Nezabúdajte aj na to, že podlaha pred dvierkami musí byť nehorľavá. Ak máte komín vyšší ako šesť metrov, mali by ste mať druhé čistiace a revízne dvierka. Predpis totiž hovorí, že vzdialenosť medzi čistiacimi otvormi nemôže byť väčšia ako 6 m. Za miesto čistenia možno považovať aj vyústenie komína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba