Ako sa určite vyhnúť pokute pri rekonštrukcii nehnuteľnosti

Na jar a v lete prebieha najviac opráv a úprav v bytoch a domoch. Na ktoré práce potrebujete povolenie, kedy stačí úpravy len ohlásiť a kedy nemusíte žiadnemu úradu nič oznamovať?

09.06.2013 11:38
Dom, stavba, bývanie Foto:
Rekonštruovať bez povolenia sa rozhodne nevypláca. Podľa údajov zo stavebných úradov sa porušovanie stavebného zákona na príslušný úrad vždy donesie.
debata (15)

Podľa informácií zo stavebných úradov sa stavby delia podľa zastavanej plochy a na základe tohto údaja treba pri ich rekonštrukcii stavebné povolenie.

„Ohlásenie stavebnému úradu stačí pri stavbách, ktoré zákon dei nuje ako drobné stavby a plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe. Ich zastavaná plocha nesmie byť väčšia ako 25 štvorcových metrov, výška päť metrov. Pri podzemných stavbách hĺbka nemôže presiahnuť tri metre. Na ostatné stavby je potrebné stavebné povolenie,“ upozorňuje stavebný inžinier Filip Janáček.

Rekonštruovať bez povolenia sa rozhodne nevypláca. Podľa údajov zo stavebných úradov sa porušovanie stavebného zákona na príslušný úrad vždy donesie. Ľudia, najmä nespokojní susedia, nahlasujú majiteľov, ktorí v byte upravujú a opravujú a overujú si, či má majiteľ na práce povolenie. Orgány štátneho stavebného dozoru, teda v tomto prípade stavebné úrady, sú povinné každý podnet prešetriť.

„Často sa stáva, že susedia, ktorých obťažuje hluk zo stavebných prác, nahlásia aj majiteľov, ktorí povolenie majú, a to len preto, že nevyvesili vo vstupných priestoroch oznam o konaní stavebných opráv a úprav,“ hovorí Janáček.

Aj keď zo zákona nemáte povinnosť susedov s menšími prerábkami oboznamovať, napriek tomu je dobré vo vchode vyvesiť oznam, čo sa chystáte robiť. Ak práce podliehajú stavebnému povoleniu, je dobré k oznámeniu priložiť aj jeho kópiu.

Povoleniu pri rekonštrukcii sa nevyhnete ani v prípade, ak opravujete rodinný dom. Vlastníci rodinných domov si takisto ako majitelia bytov bez povolenia nemôžu robiť, čo chcú. Ak sa zasahuje do statiky alebo sa menia sa nosné priečky, návšteve stavebného úradu sa nevyhne majiteľ bytu rovnako ako majiteľ domu. Pri rekonštrukcii domu povolenie potrebujete aj vtedy, ak sa dom zväčšuje pôdorysne alebo objemovo. Ak chcete napríklad vnútri v dome vysekať elektrické káble a dať nové rozvody, nepotrebujete nič ohlasovať ani žiadať o stavebné povolenie. Ak si chcete vymeniť kuchynskú linku, nikomu to takisto oznamovať nemusíte. Na výmenu okien nie je potrebné stavebné povolenie ani ohlásenie. Podmienkou však je, aby bol dodržaný pôvodný rozmer vymieňaných okien a členenie. V opačnom prípade je už potrebné stavebné povolenie.

Na zasklenie balkóna alebo lodžie už potrebujete ohlásenie stavebnému úradu. V prípade prestavby kúpeľne treba vychádzať z rozsahu stavebných prác. Zvyčajne postačuje ohlásenie stavebnému úradu. V prípade zásahu do nosných priečok už treba stavebné povolenie.

Pokuty za rekonštrukcie bez povolenia sa pohybujú od 300 eur do 800 eur, čo sú rozhodne vyššie sumy, ako sú správne poplatky za vydané potrebné povolenia.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba