Stavbu domu odsúhlasia rýchlejšie

Kto plánuje o rok stavať dom, dostane sa k povoleniu rýchlejšie, ako je to teraz.

21.07.2013 07:24
Stavba, plány, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nový stavebný zákon, ktorý začne platiť od 1. júla 2014, by mal ľuďom pri vybavovaní ušetriť asi tri mesiace. "Podľa nového zákona, ten, kto chce stavať rodinný dom do 300 m2, nebude musieť absolvovať tortúru v rámci stavebného a územného konania, ale bude iba stavebné konanie spojené s umiestnením stavby. Výsledkom je, že celý proces sa skráti o tri mesiace,“ tvrdí štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Dnes čakajú ľudia na povolenie v lepších prípadoch zhruba štyri mesiace, ale proces sa niekedy natiahne aj na podstatne dlhší čas. Zároveň bude pred podaním žiadosti o stavebné povolenie naďalej potrebné mať potvrdenie od pozemkových úradov či úradov životného prostredia. To trvá spravidla okolo štyroch mesiacov.

Zdĺhavé papierovanie, ktoré odrádza od stavby, chce Palko odstrániť aj v prípade, keď stavať bude podnikateľ. "Administratívnu záťaž chceme znižovať aj pre podnikateľov, teda územné konanie by bolo spojené s posudzovaním vplyvov na životné prostredie. Celý proces sa tak pre podnikateľov skráti o 100 dní,“ uvažuje Palko. Okrem riešenia problematiky rozsiahlej administratívy sa chce nový stavebný zákon výraznejšie pustiť do boja s čiernymi stavbami aj cez zvýšené pokuty. Nástroj na to, aby stavebné úrady umelo nepredlžovali lehotu na vydanie stavebného povolenia, však zákon neprináša. Ľudia môžu k zákonu na ministerstvo posielať pripomienky.

Podľa Palka je nový stavebný zákon zodpovedajúci požiadavkám nového tisícročia, ale odborníci vidia priestor na zlepšenie. "Tento návrh sa nám zdá zatiaľ najtransparentnejší a najefektívnejší. Ale práve v rámci povoľovania stavieb je tu jedna vec, ktorú budeme v rámci pripomienkového konania presadzovať. Podstatné je to, aby stavebný úrad podpísal dokumentáciu k povoleniu v primeranom čase. Toto je pre nás veľmi dôležité. Primeraný čas je podľa mňa do dvoch týždňov od získania dokumentácie,“ vraví Zsolt Lukáč, šéf Zväzu stavebných podnikateľov.

Palko však argumentuje tým, že lehoty zo zákona platia pre všetkých a musia sa dodržiavať. "Zákon je povinný pre všetkých a ak nejaký úradník nedodržiava zákon, hovorí sa tomu nečinnosť orgánu a na to pozná právny poriadok sankcie.“ Marek Dinuš z firmy geodetky.sk takisto apeluje na to, že stavebné úrady často úmyselne predlžujú lehotu na vydanie stavebného povolenia a nedodržiavajú zákonom stanovené lehoty. "Neraz sa stáva, že úrady nestíhajú, a tak namiesto vyjadrenia za mesiac, stavebníkovi po mesiaci oznámia, čo mu v žiadosti chýba. Po doplnení a prejdení ďalšieho mesiaca sa táto procedúra zvykne zopakovať. Pripomienky by úrady mali dávať súhrnne, hneď na prvý raz, a nie konania mesiace naťahovať,“ doplnil Dinuš.

Na porovnanie, v susednej Českej republike sa jednak domy stavajú cez ohlásenie stavby, na druhej strane je proces omnoho rýchlejší. Pri stavbách na bývanie do 150 m2 s jedným podzemným podlažím do hĺbky 3 metre a najviac dvoma nadzemnými podlažiami a podkrovím stačí stavbu ohlásiť a prípadný súhlas stavebného úradu dostanú Česi za menej ako 40 dní. Platí to v obciach s územným plánom. "Toto je ten lepší prípad. My by sme takémuto podobnému návrhu tlieskali,“ poznamenal Lukáč.

Palko naznačuje, že v budúcich rokoch by rýchlejšie povolenie na stavbu mohli získať viacerí, nielen tí, čo stavajú v menšom. "Postupne chceme všeobecne ustúpiť od územných konaní, ale obce budú musieť mať územné plány. Dnes má územný plán len obec, ktorej počet obyvateľov prekračuje 2 000. Do roku 2034 budú musieť mať územný plán všetky, aj tie menšie,“ vysvetľuje Palko. Združenie miest a obcí Slovenska však upozorňuje na fakt, že územné plánovanie, ktoré štát vyžaduje od všetkých obcí, ich čosi stojí. Náklady s vypracovaním územného plánu sa dajú podľa nich rátať v miliónoch eur a obciam to zaberie asi rok času.

Čierne stavby sa budú dražiť a búrať

Do boja s čiernymi stavbami sa púšťa rezort dopravy a výstavby cez nový stavebný zákon. Štátny tajomník František Palko dokonca sľubuje, že „čierne stavby zmiznú z povrchu zeme“.

"Podľa novej úpravy ten, kto neuposlúchne a neodstráni čiernu stavbu, dopúšťa sa trestného činu. Stavebné úrady budú mať povinnosť vydať rozhodnutie o zastavení výstavby a subjekty dodávajúce energie ako plynárne, vodárne a elektrárne budú mať povinnosť odpojiť takúto stavbu od prívodu energií. Stavebný úrad potom zhotoviteľovi nariadi zbúranie stavby,“ menuje postup Palko. V prípade, že zhotoviteľ stavby i napriek tomu nebude konať, môže stratiť živnostenské oprávnenie. Posledným možným krokom je dražba čiernej stavby. "Ak ani tak nebude čierna stavba odstránená, nastúpi jej dražba a nový vlastník bude mať povinnosť stavbu zbúrať,“ vraví Palko. Pozemok, kde kedysi stála čierna stavba, bude potom pripravený na legálnu stavbu.

Rovnako ako kedysi predložený návrh stavebného zákona exministrom Jánom Figeľom (KDH), aj tento rieši otázku pokutovania "čiernych staviteľov“. Pokuta sa po novom môže vyšplhať až do výšky 300-tisíc eur. Figeľ navrhoval maximálnu hranicu na 350-tisíc eur, vtedy sa začalo polemizovať o tom, že štát sa má najskôr pozrieť na náročnú a zdĺhavú byrokraciu.

Rezort dopravy a výstavby sa aj tentoraz nazdáva, že najspoľahlivejším bičom na čierne stavby sú pokuty. A čím budú vyššie, tým menšia chuť vznikne u staviteľa stavať načierno. Zvýšené pokuty by tak mali zabrániť predovšetkým takým anomáliám, ako je známa stavba luxusného zámku neďaleko Senca či výstavba hotela pri zimnom štadióne v Bratislave. Ten síce dostal neskôr povolenie, no stavať ho začali bez neho.

Podľa odborníkov má však byť na prvom mieste prevencia proti čiernym stavbám, v poslednom rade by sa malo hovoriť o sankciách. Niekedy totiž aj bežná prestavba v panelákovom byte skončí ako čierna, pretože po zistení, čo za administratívny kolotoč na toho človeka čaká, padne rozhodnutie, že to urobí bez povolenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavba #čierna stavba #dom