Poradňa: Hydroizolácia na plochú strechu

Pustil som sa do výstavby rodinného domu. Rozhodol som sa investovať do modernej novostavby s plochou strechou, neviem si však poradiť s výberom vhodnej hydroizolácie. Nerád by som totiž už po pár rokoch strechu rekonštruoval. Čo mi poradíte?

23.07.2013 08:28
dom, stavba, bývanie, moderný Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ak chcete, aby strecha vydržala nápor počasia i času, je vhodné použiť komplexné systémové riešenie. Kombinácia viacerých kvalitných výrobkov od jedného výrobcu je predpokladom dlhodobej funkčnosti a odolnosti strechy. Takéto riešenie zároveň ponúka možnosť získania predĺženej záruky.

Odporúčam použitie kvalitných modifikovaných asfaltových pásov, ktorých životnosť je niekoľko desiatok rokov. V prvom rade treba použiť kvalitnú parozábranu, najlepšie asfaltový pás s hliníkovou vložkou, ktorý zároveň plní aj poistnú hydroizolačnú funkciu. Ako tepelnú izoláciu je možné použiť dosky z expandovaného polystyrénu, minerálnej vlny alebo polyuretánu.

Na tepelnú izoláciu sa kladie spodný hydroizolačný pás a potom vrchný hydroizolačný pás s bridlicovým posypom. Na hydroizoláciu striech by sa mali používať len asfaltové modii kované pásy. Odporúčam SBS modifikované asfaltové pásy s hrebeňovým profilom (tzv. Speed Profile SBS), ktoré patria v súčasnosti k top hydroizolačným výrobkom na trhu. Oproti pásom s hladkým povrchom majú výrazne lepšiu vodotesnosť a trvanlivosť hydroizolačnej vrstvy. Hrebeňová profilácia umožňuje rýchlejšie a rovnomernejšie roztavenie asfaltovej hmoty, vďaka čomu je spojenie asfaltového pásu s podkladom po celej šírke pásu pevné a tiež rovnomerné.

S asfaltovými pásmi s hrebeňovým profilom možno pokryť väčšiu plochu v kratšom čase a s nižšou spotrebou plynu. Navyše sú tieto pásy vysoko odolné proti UV žiareniu, preto vašu strechu ochránia pred jej predčasným starnutím.

RADIL: JAROSLAV VAŇO, PRODUKTOVÝ MANAŽÉR ZO SPOLOČNOSTI ICOPAL FOTO: ARCHÍV

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavba #dom #plochá strecha