Nehádžte flintu do bazénov, ešte sa oplatí ich stavať

Výber bazénov je skutočne široký, od tých najjednoduchších až po naozaj luxusné.

13.08.2013 07:00
voda, bazén, žena, záhrada, bývanie, relax Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Preto je potrebné dopredu zvážiť, kde bude umiestnený, ako veľký by mal byť a koľko je do neho rodina ochotná investovať.

Samonosné nadzemné bazény

Na týchto jednoduchých bazénoch zo špeciálnej gumy si môžete vyskúšať, aké to je mať na záhrade vlastné kúpanie. Predávajú sa v škatuliach a stačí pre ne zvoliť vhodné rovné miesto, upraviť podklad, nafúknuť obvodový prstenec a postupne ho napustiť vodou. Tá prstenec zdvíha nahor a tým súčasne vztyčuje steny bazénu. Už pri prvom pohľade je jasné, že tieto bazény sa skôr hodia ako malé detské kúpalisko, dospelý človek si v nich nezapláva. Bývajú taktiež náchylné k pretrhnutiu, na druhú stranu sú však pre deti maximálne bezpečné, pretože všetky jeho časti sú z gumy.

Jednoduché nadzemné bazény so samonosnou konštrukciou

Tento typ nadzemných bazénov, najčastejšie modrej farby s vnútornou fóliou, sa stavia na povrchu terénu. Stačí iba nájsť vhodné rovné miesto a pripraviť kruhový podklad. To znamená odkopať trsy, utlačiť zeminu, na podkladovú plochu nasypať jemný piesok, položiť geotextíliu a zložiť bazén. Tieto nadzemné bazény boli ešte pred desiatimi rokmi považované za štandard, ale dnes sú už zastaranou relikviou.

Bazény s možnosťou zapustenia do terénu

Tieto bazény spôsobili pred niekoľkými rokmi doslova revolúciu. Ide o novú generáciu montovaných bazénov, ktoré síce ide ponechať na povrchu, ale jednoducho ich je možné tiež úplne alebo len čiastočne zapustiť do zeme. Majú totiž špeciálne vystuženú konštrukciu a ich steny sú vyrobené s veľmi odolných materiálov s vysokou antikoróznou ochranou. Vonkajšie steny už nie sú vyzývavo modré, ale majú atraktívny dekor, ktorý imituje drevo. Záleží len a len na majiteľovi, prípadne na odporúčaní záhradného architekta, či sa bazén zapustí úplne, alebo len čiastočne a ako si jeho okolie dotvoríte. Možnosti sú neobmedzené a fantázii sa medze nekladú.

Klasické zapustené bazény

Medzi klasickými bazénmi určenými výhradne k zapusteniu do zeme sú veľké rozdiely čo sa týka použitých materiálov i konštrukčných riešení. Obecne sa rozdeľujú na bazény fóliové, sklolaminátové, keramické a kompozitné.

Konštrukcia fóliových bazénov je tvorená hrubostenným pozinkovaným plechom s antikoróznym nástrekom plastovej vrstvy, vnútro bazéna tvorí spevnená vnútorná fólia s UV filtrom a atraktívnym mozaikovým vzorom. Žiadané sú predovšetkým vďaka priaznivému pomeru medzi obstarávacou cenou a úžitkovou hodnotou.

Sklolaminátové bazény. Ide o mimoriadne pevné bazény, pretože sú vyrobené z polyesterových materiálov a navyše vystužené sklolaminátovými vláknami. Z vonkajšej strany sú zabezpečené silnou vrstvou polyuretánového nástreku, čo im dodáva vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Výhodou sklolaminátových bazénov (oproti zváraným plastovým bazénom) je úplne hladký vnútorný povrch a pevné monolitné prevedenie bez akýchkoľvek spojov a zvarov.

Vrchol medzi zapustenými bazénmi predstavujú tie, ktoré sú vyrobené z keramických materiálov. Tieto luxusné bazény sú skutočnou ozdobou záhrad. Unikátna je štruktúra bazénovej steny, ktorej jadro tvorí silná keramická vrstva, teda high-tech materiál využívaný pre svoje jedinečné vlastnosti aj v kozmickom priemysle. Keramická vrstva dodáva bazénu jedinečnú pevnosť a slúži tiež ako vysoko efektívna tepelná izolácia. Za popularitu vďačí originálnemu vzhľadu, dosiahnutému aplikáciou špeciálne vyvinutých farieb Bi-luminate s 3D efektom.

Kompozitné bazény sa vyznačujú špeciálnou konštrukciou a tvoria ich panely z kompozitných materiálov. Vďaka tomu je možné zostaviť širokú škálu tvarov. Majú atraktívne široké vstupné schodisko, ktoré výrazne uľahčuje vstup do vody. Na výber je široká škála 25 rôznych farieb a vzorov vnútorného fóliového obloženia. Obľúbené sú pre dvojúrovňové riešenie dna – s plytčinou pre deti a hlbšou časťou pre dospelých a skákanie do vody.

Európskou a tiež slovenskou novinkou roku 2013 sú dizajn-kompozitné bazény, ktoré na prvý pohľad očaria francúzskym šarmom, čistými líniami a nadčasovými tvarmi. Sú prispôsobené aj k ľahkému zapusteniu do štýlovej dlažby alebo kamenných či drevených terás.

Hlavné dôvody pre obstaranie bazénu

Za posledných desať rokov sa zmenili aj hlavné dôvody, prečo si slovenské domácnosti zaobstarávajú bazény k svojim rodinným domom a rekreačným objektom. „Kým pred 10 rokmi bol hlavný, jasne dominantný, dôvod prestíž spojená s vlastníctvom bazéna, teraz sú dôvody tri – cena, faktor dieťa a sťahovanie do rodinného domu so záhradou,“ komentuje hlavné zmeny, ktoré vedú majiteľa nehnuteľností si kupovať bazény, Jiří Dobeš a pokračuje:

„Vďaka masívnemu rozvoju individuálneho bývania v rodinných domoch predovšetkým v satelitných aglomeráciách okolo veľkých miest, kam sa často sťahujú mladé rodiny, sa v týchto lokalitách rodí stále viac detí a stačí jeden bazén v okolí a ďalšie bazény v susedstve sú potom mnohokrát otázkou ďalšej sezóny.“

Vzhľadom k historicky najnižším cenám bazénov na trhu si môže bazén kúpiť už každá rodina.

Rozloženie predaných bazénov je pomerne rovnomerné. Vďaka solárnym ohrevom alebo tepelným čerpadlám sú bazény využívané aj v podhorských a horských oblastiach. Avšak najvyššiu hustotu bazénov zaznamenávame v okolí veľkých miest a mestských aglomerácií. Tam existujú vilové štvrte, kde takmer platí znamienko rovnosti medzi počtom rodinných domov a počtom bazénov, "hovorí Jiří Dobeš zo spoločnosti Mountfield.

Za posledné 3 roky sa ale takmer zmazali regionálne rozdiely v SR v počte novo predaných počtov bazénov. Hlavnými dôvodmi, ktoré to zapríčinili, sú priaznivé ceny bazénov, ktoré sa tak stávajú čoraz dostupnejšie pre širokú verejnosť. Ďalej je to potom nový štandard vybavenia bazénov ohrevom vody (tepelné čerpadlo alebo solárny ohrev), ktorý výrazne predlžuje kúpanie vo vonkajších bazénoch napríklad v podhorských oblastiach.

Aj ďalšie príslušenstvo k bazénom (napr. solárne plachty alebo zastrešenie bazénov) má podiel na zmazaní rozdielov v počtoch predaných bazénov podľa regiónov a jednotlivých klimatických oblastí.

V priebehu posledných desiatich rokov sa výrazne zmenili aj očakávania klienta, čo do štandardného vybavenia bazéna. „Kým pred 15 rokmi bol štandardom de facto len bazén a základná filtrácia a všetko ostatné bolo nadštandard, tak dnes medzi štandardné vybavenie bazénov patrí predovšetkým ohrev vody vo forme solárnych panelov alebo tepelných čerpadiel a ďalej automatika, ktorá stráži všetko dôležité pre čistotu vody. Zmenili sa aj vedomosti klientov a tí už dnes vedia, že napríklad vďaka ohrevom vody si aj v našich zemepisných šírkach predĺži kúpanie až na 6 – 7 mesiacov,“ komentuje vývoj v štandardnom vybavení bazénov Jiří Dobeš z Mountfieldu, českej jednotky v predajoch bazénov a bazénového príslušenstva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #záhrada #bazén #satelit