Domácim majstrom môže byť dnes každý

Určite si pamätáte časy, keď ste potrebovali veľkú dávku odvahy a času, aby ste si sami niečo zostrojili alebo postavili. Dnes si domáci majster môže zmajstrovať, čo len chce. Doba sa zmenila a prispôsobili sa tomu aj výrobcovia.

24.08.2013 08:41
stavba, remeselník, živnosť, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Byť domácim majstrom nikdy nebolo také ľahké. Nezáleží na tom, či ste sa rozhodli ponatierať zárubne dverí, urobiť si poriadok v kôlni, alebo postaviť si nové oplotenie. Dnes každý výrobca ponúka okrem názorného návodu na použitie aj pridané hodnoty k výrobku, ako je urýchlenie práce, nižšia námaha alebo menšia spotreba materiálu.

Nech sa rozhodnete stavať čokoľvek. Dnes už nepotrebujete majstra. Stačí si dobre vybrať a stavanie bude zábava. Ako skladačka pre dospelých.

Pena namiesto malty

Názorným príkladom zjednodušenia je najmä stavebníctvo. Donedávna ste pri stavbe rodinného domu alebo oplotenia potrebovali „zapriahnuť“ celú rodinu a množstvo surovín a pomôcok. Dnes je to inak.

Ak ste sa rozhodli doma niečo postaviť z tehál, nepotrebujete na to hneď volať majstra. Vystačíte si aj sami. Na vybrúsené ložné plochy môžete použiť tzv. tenkovrstvovú lepiacu maltu alebo špeciálnu murovaciu penu. Oba spôsoby majú svoje výhody. Murovanie na tenkovrstvovú maltu znamená až 9-percentnú úsporu murovacej malty a až 30-percentnú úsporu času oproti klasickému murovaniu. Ešte väčšiu časovú úsporu je možné dosiahnuť použitím murovacej peny. „Použitie peny pri murovaní prináša až 50-percentnú úsporu času oproti klasickému murovaniu. Manipulácia s ňou je pritom veľmi jednoduchá, je vždy pripravená na použitie a je možné použiť ju pri teplote prostredia až do –5 °C,“ upresňuje Gabriel Szöllösi zo spoločnosti Wienerberger.

Pri tomto spôsobe murovania okrem založenia prvého radu tehál nepotrebujete miešačku ani murovaciu maltu. Vďaka tomu môžete ľahšie udržovať aj poriadok na stavenisku. Aj tí, ktorí majú obe ruky ľavé, ocenia jednoduchosť a rýchlosť. Stačí vám na to voľný víkend, zájsť do obchodu a plot či múr môžete mať postavený.

Komín hotový za hodinu

Rýchlo postaviť komín nie je vôbec jednoduché. Pri jednotlivých komínových prvkoch je kladený čoraz väčší dôraz na presnosť a vylúčenie individuálnych, nesystémových a nefunkčných riešení odvodu spalín. Na to, aby ste do hodiny postavili komín, nepotrebujete celú armádu robotníkov. Stačí vám prefabrikovaný komínový systém a žeriav. Za malú chvíľku je komín vrátane povrchovej úpravy hotový.

„Jednotlivé diely sú spravidla vyrobené na výšku poschodia priamo vo výrobnom závode a potom sa dodávajú na stavbu,“ konštatuje Maroš Plško, technický riaditeľ Schiedel. Výška jednotlivých dielov je maximálne šesť metrov. Aby montáž prebehla skutočne rýchlo, je potrebné pri výrobe a dodávke zadať osovú výšku napojenia dvierok, dymovodu a ich stranovú orientáciu. Statické vystuženie poskytujú výstužné tyče vo všetkých rohoch a po celej dĺžke komínovej tvárnice. Nadstrešné časti komína môžete upraviť bielou omietkou či keramickým obkladom, ktoré sú súčasťou dodávky.

Ak by ste chceli netradičnejší dizajn nadstrešnej časti, môžete použiť sklobetón. Vďaka rýchlej montáži a malému počtu dielov tak výrazne ušetríte čas aj celkové náklady.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavba #domáci majster