Na čo nemal domáci majster cez leto zabudnúť?

Keby sme boli vo filme, problémy s podlahou, maľovaním alebo opravou by vyriešil dokonalý a lacný prístroj vykonávajúci všetky opravy či úpravy v domácnosti. Zatiaľ však stále neexistuje, a tak nezostáva nič iné, len aby sa pravý domáci majster pustil do práce.

01.09.2013 09:00
Elektrina, šnúra, zástrčka Foto:
Ilustračné foto
debata

Elektrikárske práce

Zásuvky, vypínače a žiarovky. To sú veci, na ktoré mnohí zabúdajú, alebo ich úmyselne prehliadajú. Aspoň raz za rok si však nájdite čas kontrolovať stav, opraviť alebo vymeniť elektrické zásuvky a vypínače. Ich havarijný stav je nebezpečný nielen pre malé deti. Dnes sú na trhu značkové elektrické zásuvky, ktoré sa dajú ľahko namontovať a vymeniť. Nezaberie vám to tak veľa drahocenného času. Súčasne s kontrolou elektriky nezabudnite vymeniť staré žiarovky za nové, úspornejšie, ako aj skontrolovať malé elektrospotrebiče.

Je ideálny čas aj na urobenie poriadku v televíznych programoch. Dnes má každý desiatky aj stovky domácich aj zahraničných programov. Nájdite si čas a skoncujte s bezcieľnym prepínaním kanálov pri hľadaní toho správneho a urobte si v nich poriadok. Zoraďte si ich napríklad podľa obľúbenosti.

Vodárske práce

Azda každý manžel v domácnosti sem-tam počuje od svojej ženy otázky, kedy už konečne vymení vodovodnú batériu či opraví tesnenie na vodovodnej batérii. Všetky tieto drobnosti sú obľúbeným dôvodom na hádky.

Urobte to tento rok inak! Kúpte novú vodovodnú batériu a vymeňte ju. Nezaberie vám to až tak veľa času a pohoda v domácnosti nebude ničím narušená. Pokiaľ je však stav vašej vodovodnej batérie dobrý, a napriek tomu stále kvapká, problémy môže robiť tesnenie. Investícia do náhradného tesnenia sa počíta v desiatkach centov. Pri vodárenských prácach nezabudnite aj na opravu tečúceho záchoda, zlého splachovača alebo zle odtekajúceho drezu.

Nábytok

Voľné letné dni ponúkali ideálny priestor aj na väčšie rekonštrukčné práce. Či už je to maľovanie stien, alebo rekonštrukcia bytového jadra. Ak si tento rok na tieto veľké zásahy netrúfate, môžete využiť čas na zavesenie políc, zloženie nových skriniek, výber nových obrazov, zrkadiel, montáž garníž alebo výmenu poštovej schránky za novú.

Súčasťou letných rekonštrukčných prác je aj premiestňovanie nábytku. Zmena rozmiestnenia nábytku si nevyžaduje takmer žiadne financie. Pocit z „nového“ priestoru je však na nezaplatenie. Odporúčame spolu s premiestňovaním nábytku súčasne urobiť aj poriadok vo veciach. Zbavte sa všetkého, čo nepoužívate. Váš príbytok tak bude opäť „dýchať“ a budete sa v ňom cítiť príjemne.

Vykurovanie

V lete, keď doma kotol aj komín oddychujú po náročnej sezóne, je ideálny čas na ich kontrolu. Skontrolujte kotol, či nie je zanesený, prípadne odstráňte nánosy, ktoré tam nemajú čo hľadať.

„Súčasne s kotlom skontrolujte aj minimálne odstupy horľavých látok od komína. Zodpovednosť za komín totiž nesie vlastník komína,“ konštatuje Maroš Plško, technický riaditeľ firmy Schiedel. Komíny pripojené na kozuby alebo spotrebiče na tuhé palivo s tepelným výkonom do 50 kW je potrebné kontrolovať trikrát do roka. Na to je však lepšie zavolať odborníka.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #domáci majster