Šéfa poroty zaujal Central a cyklomost

Architekt prof. Štefan Šlachta bol pri hodnotení stavieb aj vlani. Tento rok ako predseda poroty. Preto si všimol viac rozdielov oproti vlaňajšiemu ročníku súťaže.

22.11.2013 07:00
Štefan Šlachta Foto: ,
Predseda poroty architekt prof. Štefan Šlachta
debata

„Napríklad bolo menej inžinierskych a obytných stavieb, viacej priemyselných a skladovacích objektov či hotelov a celkovo menší počet prihlásených. Najdôležitejší rozdiel bol však v kvalite. V priemere boli tohtoročné stavby na nižšej technickej a architektonickej úrovni. Hľadanie príčin je úloha pre všetkých zainteresovaných,“ hodnotí Štefan Šlachta.

Súčasne však podotýka, že to neplatí o nominovaných stavbách a hlavnej cene. Komplex Central priniesol vysokú kvalitu v celej šírke hodnotiacich kritérií, od urbanizmu až po detail.

„Osobne oceňujem jeho mestotvorný charakter, obohatenie panorámy mesta, ohľaduplnosť voči susedom, veľmi dobré skĺbenie rozdielnych prevádzok aj vysokú stavebno– technickú úroveň,“ hovorí. A aké diela profesora Šlachtu oslovili okrem Centralu?

„Cyklomost cez Moravu je výborným príkladom zladenia architektonických, krajinárskych a inžinierskych požiadaviek. Viem, že sa projekt rodil ťažko, ale o to viac treba oceniť výsledné riešenie. Veľmi sympatický dojem zanechalo aj sídlo reklamnej agentúry SEDEM v Košiciach, odvahou riešenia, vtipom, farebnosťou a energeticky efektívnym riešením. Sympatickou horskou architektúrou je Hotel pod Rozsutcom. Je skromná, pokorná a veľmi dobre autori využili výhody lokality s mimoriadnou teplou atmosférou.“

Stavba roka 2013

Stavba roka 2013 - nominácie

Fotogaléria

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stavba roka 2013 #Štefan Šlachta