Šetrenie na hrúbke zateplenia je nesprávne

Dnes už nikto nepochybuje o výhodách zateplenia budov. Viacerí investori však robia základnú chybu, keď šetria na hrúbke expandovaného (penového) polystyrénu a v konečnom dôsledku na tom prerobia.

15.03.2014 08:30
debata (27)

V súčasnosti sa priemerná hrúbka expandovaného (penového) polystyrénu na zateplenie obvodových stien pohybuje v rozmedzí 10 až 12 cm. Vzhľadom na postupné sprísňovanie legislatívnych požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov, keď od roku 2021 sa budovy majú stavať v štandarde budov s takmer nulovou potrebou energie, je to nedostatočné. Odborníci preto odporúčajú hrúbku izolantu minimálne na úrovni 15 cm. To platí pri zvažovaní súčasných investičných nákladov a veľmi malých zmien cien energie.

„S ohľadom na energetické požiadavky domov reagujúce na pravdepodobný vývoj investičných nákladov a cien energie v najbližších desiatich rokoch je nákladovo optimálna hrúbka tepelnej izolácie približne 20 cm,“ hovorí Marta Strapková, predsedníčka Združenia výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu na Slovensku (Združenie EPS SR).

Z celkových nákladov na zateplenie cena expandovaného polystyrénu (EPS) tvorí malé percento. Zvýšenie hrúbky polystyrénu o pár centimetrov je v pomere k celkovým nákladom na zateplenie zanedbateľné. Dosiahne sa však vyššia úspora nákladov na vykurovanie, ktoré sú najväčšou položkou rozpočtu domácností. Zvýšením hrúbky EPS z 10 na 20 cm znamená v prípade priemerného rodinného domu zvýšenie čiastkových nákladov na zateplenie stien približne o 3 až 4 %. Úspora nákladov na vykurovanie sa však zvýšením hrúbky izolantu zvýši asi o 10 % ročne. „Pri nižšej hrúbke izolačného materiálu majiteľ domu síce na začiatku trochu ušetrí, ale nakoniec na nákladoch na vykurovanie v rámci životnosti domu výrazne prerobí,“ vysvetľuje Marta Strapková.

Väčšina investorov sa pri zateplení spolieha na rady firiem, ktoré realizujú zateplenie budov. Niektorí však v snahe získať zákazku často znižujú náklady na minimum a šetria práve na izolačnom materiáli. Investori potom síce šetria, pretože majú zateplené, ale v dlhodobom horizonte prichádzajú o ďalšie stovky eur možných úspor. Preto je dôležité, aby si sami investori komplexne postrážili proces zateplenia už od výberu izolačného materiálu až po jeho hrúbku.

„Zvýšením hrúbky tepelnej izolácie z EPS sa výrazne zlepšia tepelnoizolačné parametre budovy a maximalizujú sa úspory energie. Pri konštrukcii budov s takmer nulovou potrebou energie je dnes štandardom používať hrúbku expandovaného (penového) polystyrénu 24 až 27 cm,“ dodáva predsedníčka Združenia EPS SR.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #zatepľovanie