Hrubšie zateplenie je len mierne drahšie, ale oveľa viac ušetrí

Keď sa vlastníci bytových a rodinných domov rozhodnú pre zatepľovanie, vedie ich k tomu snaha znížiť energetickú spotrebu svojich domov. Investíciu, ktorú si obnova domu vyžaduje, sa však snažia „skresať“ na minimum.

24.03.2014 05:23
debata (11)

Pri výbere stavebnej firmy je často najdôležitejším kritériom cena a prvou položkou, z ktorej sa uberá, býva materiál tepelnej izolácie. Pritom najväčšiu časť rozpočtu celkovej obnovy budov tvoria fixné výdavky spojené so stavebnými a lešenárskymi prácami a ďalšie komponenty zatepľovacieho systému, akými sú lepidlá, sieťky, kotvy, omietky a podobne.

Položky rozpočtu na zateplenie domu
Materiál 15 – 20 %
Pomocné komponenty 2 – 5 %
Náterové hmoty a lepidlá 14 – 18 %
Montáž 43 – 60 %
Doprava 15 – 20 %
ZDROJ: KNAUF INSULATION

Zvýšená cena za hrubší izolačný materiál celkové náklady významne neovplyvní. Pri zvýšení hrúbky tepelnej izolácie z 10 cm na 15 cm sa napríklad zvýšia celkové náklady na zateplenie o 10 až 13 %, čo je jednorazový náklad a pri výške celkovej investície nevýznamný. Úspora nákladov na vykurovanie sa však zvýšením hrúbky izolantu môže zvýšiť o 10 až 15 % ročne. Zateplenie budovy slúži desiatky rokov, a tak budova dokáže ušetriť významnú sumu a doba návratnosti zateplenia sa skráti.

„Pre kvalitu zateplenia je okrem správneho vyhotovenia, vhodného izolačného materiálu a jeho hrúbky dôležitá aj schopnosť izolačnej vrstvy izolovať, ktorá sa vyjadruje koeficientom tepelnej vodivosti (lambda),“ hovorí Miroslav Zliechovec, odborník na zatepľovanie z Knauf Insulation, „čím je táto hodnota nižšia, tým účinnejšie izoluje. Pre kvalitné zateplenie fasády je vhodné vyberať tepelné izolácie s koeficientom 0,036 W/m. K.“ „Tento argument potvrdzujú aj výsledky reálnych meraní spotreby energie na vykurovanie v rámci projektu našej spoločnosti, ktorý prebieha v Maďarsku,“ dopĺňa odborník.

„Od jesenného obdobia sú priebežne monitorované dva rodinné domy, jeden po obnove so zateplenou strechou a fasádou a druhý v pôvodnom stave. Obnovený dom má zateplenú strechu ekologickou sklenou minerálnou vlnou v hrúbke 250 mm a fasádu kamennou minerálnou izoláciou v hrúbke 200 mm. Za 5 mesiacov ušetril zateplený dom 55 % nákladov na vykurovanie oproti nezateplenému.“ Obyvatelia panelového domu so 45 bytmi v Banskej Bystrici s priemernou plochou bytu 62 m2 zasa po zateplení zaregistrovali úsporu na vykurovaní vo výške 37,9 %, to predstavuje pokles spotreby tepla o 627 gigajoulov (GJ). Ročne tak bytový dom ušetril až 6 129 eur. Spotreba plynu klesla po zateplení zo 44–tisíc kubíkov o 10–tis. kubíkov. V tomto prípade nebolo potrebné navyšovať fond opráv, keďže je úver splácaný priamo s vytvorenou úsporou. Návratnosť zateplenia sa pohybuje okolo 10, vo všeobecnosti nie viac ako do 15 rokov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #zatepľovanie