Najlepšie obnovený dom šetrí 30 percent energií

Bytové domy v slovenských miestach majú aj viac ako 20 rokov, pričom energetická náročnosť bývania v nich je oproti vyspelým krajinám únie až 2,5-násobne vyššia. Únik tepla pritom nestačí riešiť len osobitnou výmenou okien bytu, ale aj zateplením celej bytovky.

31.03.2014 12:00 , aktualizované: 19:23
debata (11)
zväčšiť Najlepšie obnovené panelové domy. Zľava 1., 2.... Foto: PSS/ZPOBD
domy, zateplenie Najlepšie obnovené panelové domy. Zľava 1., 2. a 3. miesto v súťaži, ktorú vyhlasuje Združenie pre podporu obnovy bytových domov.

Zatepliť, ale aj zrekonštruovať balkóny a lodžie, ktoré už nespĺňali ani bezpečnostné požiadavky, sa rozhodli vlani aj obyvatelia bytovky na Hurbanovej ulici v Starej Turej. Spolu s výmenou vykurovacieho systému zaplatili za rekonštrukciu dovedna 120-tisíc eur. Za energie teraz zaplatia o 30 percent menej ako rok predtým. Obyvatelia tohto bytového domu získali aj ocenenie Najlepšie obnovený dom 2013, ktorý pravidelne vyhlasuje Združenie pre podporu obnovy bytových domov v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou.

„Pri hodnotení sme prihliadali na komplexnosť obnovy. Teda nestačilo bytovku len zatepliť, ale aj vymeniť hydraulické vyregulovanie, rozvody či výťahy,“ povedal predseda Združenia pre podporu obnovy bytových domov a profesor Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Dušan Petráš.

„Ak by len zateplili bytovku, tak návratnosť investície je 15 rokov. Ale keď meníte aj rozvody a celkovo vykurovací systém, tak návratnosť je do desiatich rokov. Keď len vymeníte okná a zateplíte budovu, všetky úspory sú len deklarované, nie sú dosiahnuteľné. Pretože ak systém vykurovania bude stále dodávať rovnaké množstvo tepla a vy len znížite tepelné straty o 30 – 40 percent, budete mať prekúrené,“ hovorí Petráš.

Obnova vo víťaznom bytovom dome prebehla celkom hladko. „V budove sú štyri vchody, máme sedem podlaží. Aj napriek tomu, že nás tam býva veľa, vedeli sme sa na rekonštrukcii dohodnúť, dokonca sme sa nehádali veľmi ani na výbere farby fasády,“ s úsmevom konštatuje Ľubomír Bohuš, obyvateľ bytového domu v Starej Turej.

Na druhom mieste skončili vlastníci bytového domu na Ulici Mateja Bela v Piešťanoch, ktorí do opráv investovali viac ako pol milióna eur, pričom na energiách aktuálne ušetria až 60 percent. Zateplili fasádu, zrekonštruovali balkóny a lodžie, vymenili a zrekonštruovali spoločné rozvody.

Tretie miesto v súťaži smerovalo na východ. Bytový dom v Poprade, do ktorého jeho vlastníci investovali až 785-tisíc eur, musel prejsť zateplením, inštaláciou termostatických ventilov, výmenou balkónov, výťahov, ale aj všetkých okien. Za energie platia teraz tamojší obyvatelia o polovicu menej.

„Štatisticky priemerný vek bytového domu na Slovensku je 39 rokov. Komplexná obnova, hlavne stavebnej časti, by mala byť urobená raz za 35 rokov. Výmena inštalácie, vykurovania, vody, kanalizácie, elektriny by sa mala robiť raz za 20 – 25 rokov. V tomto prípade ide najmä o bezpečnosť obyvateľov bytoviek,“ hovorí Petráš.

Ľudia žijúci v panelákoch vo väčšine prípadov využívajú financovanie zatepľovania bytového domu či obnovy fasády cez úver. Opravy si totiž vyžadujú značné investície, ktoré spoločenstvo vlastníkov nevie zaplatiť z vlastného vrecka. V prípade stavebného sporenia ide o štátom podporovanú formu financovania, pri ktorej majú právnické osoby, teda spoločenstvá vlastníkov, nárok na štátnu prémiu, ako aj nízke úročenie úveru.

Potreba obnovy bytových domov je na Slovensku aktuálna aj pre požiadavky Európskej únie, ktorá nás stále tlačí do znižovania energetickej náročnosti budov. „Vlastníci bytov v obnovenom bytovom dome jednoznačne ušetria. Dôkazom sú stovky reakcií z bytových domov, ktorých obnovu sme financovali. Dosiahnuté úspory sú dokonca často vyššie ako splátka úveru,“ tvrdí predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt #zateplenie