Odvetrané fasády – iné riešenie zateplenia

V praxi sa najčastejšie využíva kontaktný zatepľovací systém, ktorý je cenovo najdostupnejší a vzhľad budovy zostáva bez zásadnejších zmien. Izolačné dosky sa nalepia a ukotvia na stenu, vystužia sieťovinou a omietnu.

09.04.2014 05:00
debata (4)

Pri tomto systéme zateplenia je však pomerne náročné dosiahnuť dostatočnú difúznu priepustnosť konštrukcie, ktorá umožní odvádzanie vodných pár z konštrukcie. To je dôležité najmä pri obnove starších budov, ktorých murivo má stabilne zvýšenú hladinu vlhkosti. Akákoľvek chyba – nesprávne dimenzovanie hrúbky izolácie, nevhodný druh omietky alebo nedostatky pri realizácii – môže viesť ku kondenzácii vlhkosti vnútri muriva. Svoje o tom vedia majitelia bytov, v ktorých sa krátko po zateplení objavilo vlhnutie múrov a vznik plesní.

Spoľahlivejšie riešenie predstavuje odvetraný zatepľovací systém, pri ktorom zostáva medzi zateplenou stenou a povrchom fasády vzduchová medzera. Podmienkou je použitie prievzdušneho izolačného materiálu, napríklad minerálnej vlny. Predsadená fasáda spoľahlivo zachytáva zrážky, nápory vetra i pôsobenie slnečného žiarenia, pričom odvetraná vzduchová medzera odvádza nadmerné množstvo vodných pár unikajúcich z vnútra budovy von a zmierňuje veľké rozdiely teploty medzi exteriérovým prostredím a konštrukciou budovy.

Realizácia odvetraného systému nie je náročnejšia ako pri kontaktnom systéme, naopak, využíva rýchly a čistý proces suchej montáže. Napriek tomu sa pri bytových domoch využíva len minimálne. Jedným z dôvodov je obava z výraznej zmeny vzhľadu budovy, keďže finálnu vrstvu fasády tvorí zvyčajne ľahký obkladový materiál, nie tradičná omietka. Takéto obavy sú však pri dnešných možnostiach celkom neopodstatnené. Z hľadiska architektonického stvárnenia je možné pri použití odvetraných fasád dosiahnuť vysoko estetický a kreatívny vzhľad domu.

Vláknocementové fasády

Ideálnym materiálom pre riešenie odvetranej fasády sú veľkoplošné vláknocementové dosky, ktoré sú pri hrúbke iba 8 milimetrov mimoriadne pevné, pružné a tvarovo stále. Dosky je možne jednoducho rezať, takže sa dajú prispôsobiť najrôznejším tvarom a predstavám architektov. Vďaka nízkej plošnej hmotnosti je možné tento materiál kvalitne a spoľahlivo ukotviť aj na rôznych zošikmeniach a previsoch, kde by použitie iného obkladu s väčšou hmotnosťou nebolo možné.

„Vláknocement spája vlastnosti, ako sú pevnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom s ľahkou spracovateľnosťou, hospodárnosťou a ekologickou bezpečnosťou. Odoláva mrazu, teplu, vlhku, ohňu, korózii, hnilobe a rozkladu. Udržuje si tvarovú stálosť a prírodný vzhľad,“ približuje vlastnosti tohto materiálu Juraj Palamarčuk, projektový manažér zo spoločnosti EBM Co.

Na trhu sú v ponuke vláknocementové dosky s akrylátovou povrchovou úpravou alebo so zachovaním esteticky hodnotnej štruktúry vláknocementu. Jedinečný efekt takzvanej „živej“ fasády umožňujú napríklad fasádne dosky Equitone Tectiva. Technológiou brúsenia povrchu sa na nich zvýrazňuje prirodzená štruktúra vláknocementu, vďaka čomu v závislosti od uhla dopadajúceho svetla vo fasáde refl ektujú jednotlivé fázy dňa.

Keramické fasády

Pre ešte väčšiu odolnosť a dlhšiu životnosť v extrémnych podmienkach, či už na celých fasádach, alebo na ich častiach, sú k dispozícii moderné keramické fasádne obklady. So svojou vysokou pevnosťou, tvrdosťou, mrazuvzdornosťou a nehorľavosťou predstavujú plnohodnotnú alternatívu k masívnejším kamenným či gressovým obkladom. Keramické fasádne obklady sa navyše vyznačujú praktickejším – závesným spôsobom upevnenia na konštrukciu, ktorý umožňuje jednoduchú a rýchlu montáž, vysokú variabilitu špár a smerov montáže. Tento systém sa po prvýkrát objavil pri fasádnych doskách Creaton Tonality.

„Keramická fasáda dokáže odolávať klimatickým vplyvom, baktériám, plesni, mechanickému poškodeniu a zabezpečuje väčšiu akustickú nepriezvučnosť obvodových stien. Dodržiavanie pokynov pri montáži, zachovanie medzier a použitie kvalitnej tepelnej izolácie z minerálnej vlny zaistí funkčnosť fasády na niekoľko desiatok rokov,“ vysvetľuje Palamarčuk. V ponuke sú keramické obklady farbené v celom priereze v prírodnom matnom a lesklom vyhotovení, ako aj glazované obklady v širokej farebnej škále. Sortiment dopĺňajú komponenty v ryhovanom alebo drážkovanom povrchovom vyhotovení.

Kombinácie materiálov

Voľba odvetranej fasády s obkladom nepredstavuje pre stavebníka žiadne obmedzenie, skôr naopak. Jednotlivé obkladové materiály (drevo, plech, keramika, vláknocement atď. ) je možné ľubovoľne kombinovať. V prípade požiadavky na dosiahnutie klasického vzhľadu omietnutej steny je možné siahnuť aj po vláknocementových stavebných doskách, ktoré sú vhodné pre dodatočné nanesenie omietky alebo priamy obklad lepením.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #zatepľovanie