Tehla môže byť aj dizajnovým retroprvkom

Ak vás omrzeli iba klasické farebne natreté steny a premýšľate nad tým, ako obohatiť interiér o zaujímavý a originálny prvok, máme pre vás riešenie. Jednou z možností je tehla.

29.04.2014 07:30
izba, tehly, domácnosť, byt, dom, reality Foto:
Tehly dokážu dodať interiéru inú tvár.
debata (1)

Tehla nie je iba symbolom vidieckeho štýlu, môže byť aj dizajnovým retroprvkom v interiéri. Či však už váš domov je ladený moderne, alebo viac starosvetsky, tehla mu dodá nádych domáckosti, pohody rodinného kozuba, vytvorí prostredie, v ktorom sa budú všetci cítiť príjemne.

Neomietnutá tehla

Neomietnutá tehla sa v súčasnosti používa nielen pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách. Svoj význam nachádza aj pri takých obnovách interiéru, kde je potrebné zachovať výrazový prvok minulosti, ale aj preniesť prírodné materiály do moderného interiéru tvoreného chladným kovom alebo sklom. Navodiť osobitú atmosféru pomáha práve stena z neomietnutej tehly. Na dosiahnutie žiaduceho efektu pritom nemusíte investovať do kúpy starej nehnuteľnosti, kde ostala architektúra stien zachovaná, dnes si ju veľmi jednoducho urobíte aj svojpomocne.

Čaro neomietnutej tehly nie je len najnovším výstrelkom dizajnérov. Už na prelome 18. a 19. storočia bola obľúbeným nielen dizajnovým prvkom. Tehla je totiž známa svojimi dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Použitie lícových tehál, či už ako súčasť obvodovej konštrukcie, interiéru, alebo na výstavbu objektov záhradnej architektúry, prípadne iných doplnkových prvkov, znamená pre danú stavbu jednoznačný a nezameniteľný ráz. Lícové tehly predstavujú samostatnú – a v súčasnosti už veľmi bohatú – skupinu tehliarskych výrobkov určených na zhotovenie neomietaného muriva.

Tehla môže byť v interiéri výrazným prvkom. Foto: SHUTTERSTOCK
izba, tehly, domácnosť, byt, dom, reality Tehla môže byť v interiéri výrazným prvkom.

Prispôsobí sa vám

Každý domov je individuálny. Dýcha osobitou atmosférou, a preto ak ste sa rozhodli si dať do interiéru neomietnutú tehlu, môžete byť spokojní s naozaj skutočne veľkým výberom rôznych farieb a povrchových plôch tehál.

„Zaujímavé efekty môžete dosiahnuť rôznymi väzbami pri murovaní, členením muriva, kombináciou farieb. Pri murovaní lícového muriva je potrebné použiť špeciálne malty určené na tento účel,“ hovorí Gabriel Szöllösi zo spoločnosti Porotherm. „Vzhľad tehlového lícového muriva možno dosiahnuť dvoma spôsobmi, a to buď murovaním z lícových tehál, teda klasickým spôsobom realizácie, kedy výsledkom je tehlové lícové murivo.“

Špecifickou oblasťou použitia lícových tehál sú viacvrstvové obvodové steny s prevetrávanou vzduchovou dutinou, kde lícové murivo tvorí vonkajšiu pohľadovú vrstvu. Tieto obvodové konštrukcie sa vďaka zabudovanej tepelnej izolácii vyznačujú výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami, popritom predstavujú veľmi spoľahlivú konštrukciu s dlhodobou životnosťou a, samozrejme, nezameniteľným vzhľadom.

Tehlu možno vhodne kombinovať s inými materiálmi. Foto: SHUTTERSTOCK
izba, tehly, domácnosť, byt, dom, reality Tehlu možno vhodne kombinovať s inými materiálmi.

Kombináciám sa medze nekladú

Spojením neomietnutej tehly s interiérom sa nikdy nič nepokazí. Priam naopak. Ľahko a jednoducho tým zmeníte dojem z celej miestnosti. Teplé odtiene červenej, oranžovej a okrovej viete jednoducho zladiť s ostatnými farbami v interiéri. Navzájom sa vizuálne budú dopĺňať, pričom krása neomietnutej tehly, ako aj iných prvkov vynikne naplno. Príjemné prírodné odtiene pôsobia upokojujúco a útulne. Fádnu obývačku alebo spálňu môžete jednoducho oživiť prírodným materiálom z tehly. Je to dôvtipný spôsob, ako zútulniť a zakryť prázdne miesta alebo steny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #dizajn