Čo nesmie chýbať v základnej výbave domáceho majstra

V každej domácnosti by malo byť zopár dôležitých nástrojov, ktorými zvládneme jednoduché opravy a úkony.

05.08.2014 06:00
náradie, domáci majster, dom, byt, reality Foto:
Výbava dielne by mala v prvom rade obsahovať niekoľko kusov ručného náradia, bez ktorého sa nezaobídeme.
debata (6)

Na chate alebo chalupe je malá dielňa so základnou výbavou takmer nevyhnutná. Čo v nej nesmie chýbať?

Výbava dielne by mala v prvom rade obsahovať niekoľko kusov ručného náradia, bez ktorého sa nezaobídeme. Najznámejšie kladivo je zámočnícke, s jedným koncom zahroteným, ktoré sa používa na zatĺkanie klasických klincov. Môžete ich mať niekoľko veľkostí, modely s váhou asi 500 g sú však vhodné na bežné práce.

Ak sa chystáte na špecifické činnosti, akými sú napríklad zatĺkanie kolíkov, vytĺkanie čapov alebo vyklepávanie plechu, budete využívať aj kladivo – palicu – s kovovou alebo gumenou hlavou, na malé klince sú vhodné kladivá s krížovým nosom, tesárske kladivá s čeľusťami sa zasa používajú na vyťahovanie klincov.

Univerzálne na širší rozsah prác sú kombinované kliešte – kombinačky. Pomocou tohto jednoduchého nástroja môžete vyťahovať klince, ako aj štikať mäkké drôty a kolíky. Na domáce použitie stačia ploché a krížové skrutkovače vo dvoch alebo v troch veľkostiach – malý, stredný a veľký, takisto súprava kľúčov. Nemal by chýbať ani elektrikársky skrutkovač so zabudovanou detekciou elektrického napätia.

Na chate sa často zíde aj pilník, vodováha, „francuzák“, výsuvný orezávač a skladací drevený, vyťahovací meter, prípadne posuvné meradlo. Na každej chalupe je občas potrebné niečo pritiahnuť, priskrutkovať alebo vyvŕtať otvor. Pokiaľ sa rozhodujete pre vŕtačku, odporúčame na menej náročné práce akumulátorové vŕtačky, ktoré sa obídu aj bez elektriny a pri zariaďovaní novej dielne patria medzi náradie, ktoré kupujeme ako prvé. S rôznymi nadstavcami je možné z nich urobiť napríklad aj brúsku a opraviť alebo prebrúsiť napríklad lak na aute. Predovšetkým však akumulátorovú vŕtačku používame na vŕtanie a priťahovanie prípadne odťahovanie skrutiek. Samozrejmosťou pre každý akumulátorový skrutkovač je možnosť prepínania pravého alebo ľavého chodu. Stáva sa tak užitočným pomocníkom napríklad pri skladaní nábytku, dreveného sedacieho nábytku do záhrady alebo plota.

„Veľkou výhodou súčasných elektrických a akumulátorových vŕtačiek je rýchloupínacie skľučovadlo,“ radí Štefan Kiss, manažér nákupu NAY Elektrodomu. „Vďaka nemu už nemusíte hľadať kľúč a zrýchli sa tým výmena nástroja. Pri starších typoch vŕtačiek alebo u niektorých výrobcov tento užitočný pomocník chýba. Priamo za skľučovadlom býva umiestnený nastaviteľný prstenec s vyznačenými stupňami krútiaceho momentu. Tento prstenec umožňuje nastaviť si podľa potreby vhodnú silu dotiahnutia. Využíva sa hlavne pri skrutkovaní do jemnejších a mäkších materiálov. Čím viac stupňov nastavenia krútiaceho momentu poskytuje, tým jemnejší je rozdiel medzi jednotlivými stupňami.“

Všestranné použitie poskytuje aj príklepová elektrická vŕtačka. Moderné príklepové vŕtačky vynikajú nízkou hmotnosťou a dostupnou cenou. Tento typ vŕtačky je vhodný na vŕtanie do muriva a betónových stien. Ideálne je vybrať si model s plynule nastaviteľnými otáčkami, ponúka lepšiu ovládateľnosť a je vhodný aj na skrutkovanie. Na svojpomocnú rekonštrukciu chaty či chalupy je vhodné elektrické vŕtacie kladivo s pneumatickým príklepom.

„Motor poháňa pneumatický príklepový mechanizmus, ktorý dodáva potrebnú energiu úderu,“ vysvetľuje Štefan Kiss. „Dá sa použiť na skrutkovanie, vŕtanie, vŕtanie s príklepom a má aj funkciu sekania s ľubovoľným nastavením pracovnej polohy.“

Na chate je často práca pre pílku na drevo aj na kov. Skvelým pomocníkom každého majstra je ručná priamočiara píla. Na trhu je naozaj široký sortiment a dajú sa využiť na rezanie rôznych materiálov. Okrem kovu, dreva a plastov sa nájdu u popredných výrobcov aj pílové listy na kameň, obkladačky, sklolaminát, kartón, molitan alebo gumu.

„Pílové listy na tvarové rezanie vďačia svojej schopnosti pohodlne manévrovať v materiáloch takmer o polovicu užšiemu telu, ako má klasický list. Takmer všetky výkonnejšie a komfortne vybavené modely priamočiarych píl sú pripravené na externé odsávanie prachu pomocou špeciálnych priemyselných vysávačov,“ dodáva Štefan Kiss z NAY Elektrodomu.

Náradie, ktoré nesmie chýbať v domácej dielni

  • kladivo – asi 500 g ťažké
  • kliešte – kombinované, čiže kombinačky, a štikacie
  • súprava skrutkovačov niekoľkých veľkostí – ploché aj krížové
  • akumulátorový skrutkovač
  • pílka na drevo a kov, píla dierovka na rezanie tvarových otvorov do dreva a plastu
  • pilníky rôznej hrúbky
  • vodováha
  • „francuzák“
  • súprava kľúčov aspoň v piatich veľkostiach
  • výsuvný orezávač (na tapety alebo koberce)
  • skladací drevený, vyťahovací meter prípadne posuvné meradlo
  • príklepová vŕtačka
  • imbusové kľúče
  • uholník

Materiál:

  • brúsny papier rôznej hrúbky
  • súpravy skrutiek, rozperiek a klincov rôznych veľkostí
  • glej
  • maliarska lepiaca páska
  • elektrická predlžovačka

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt