Typové projekty sú lacné, predražiť ich môžu zmeny

Väčšinu budúcich stavebníkov limituje finančný rozpočet. V rámci šetrenia si nemôžu dovoliť projekt rodinného domu na mieru od architekta a vyberajú si preto finančne dostupnejší, takzvaný typový projekt z katalógu, ktorý možno kúpiť už v sume okolo 500 eur.

30.08.2014 06:30
debata (2)

„Ľudia typové projekty vyhľadávajú pre ich dostupnosť, a to nielen čo sa týka peňazí. Informácie o nich sú totiž ľahko dostupné v tlačených katalógoch alebo na webových stránkach,“ vysvetľuje projektant Miroslav Pernický.

Typové projekty však nie sú len otázkou finančných možností. Mnoho stavebníkov si dáva vytvoriť originálny projekt inšpirovaný práve projektom z katalógu. Výhodou katalógového projektu je rýchla dostupnosť. Klient ho má k dispozícii približne do troch týždňov od vytvorenia objednávky. Zvyčajne. Ak však stavebník požaduje zmeny v projekte, môže sa čakacia lehota predĺžiť na dva mesiace.

Zmeny v projekte nie je problém urobiť, klient však musí počítať s vyššou cenou. Väčšina firiem je na takéto požiadavky ochotná pristúpiť. Typové projekty majú aj svojich odporcov napriek tomu, že mnohí architekti sa zhodnú na tom, že kvalita typových projektov sa zlepšuje a niektorým naozaj nemožno nič vyčítať.

„Dajú sa nájsť domy, ktoré vyzerajú moderne, majú premyslenú dispozíciu, nehyzdia ich nezmyselné vežičky a arkiere,“ hovorí architektka Lucia Jarická. Typový projekt rodinného domu je síce lacný, ale stavebník musí počítať s tým, že jeho dom môže vyrásť v susednej dedine aj susednej ulici. Treba myslieť aj na to, že veľakrát sa síce dom môže zdať pekný na vizualizácii, ide však v skutočnosti len o nezmyselné zoskupenie miestností. Tieto domy nie sú niekedy ani navrhnuté architektami, mnohokrát ani inžiniermi.

„Pri výbere si treba dávať pozor a kúpiť projekt od overenej firmy,“ upozorňuje architektka. Podľa nej nie je na škodu, ak stavebník vybraný dom vidí niekde už hotový. Netreba sa preto báť pýtať sa, a žiadať kontakt na niekoho, kto už vybraný dom staval.

Dispozícia a vzhľad niektorých typových domov sú niekedy v rozpore s našimi klimatickými podmienkami a architektúrou, pretože sú prevzaté zo zahraničia. Takýto projekt nemôže reagovať na pozemok a okolie, keď je pôvodne plánovaný do úplne iného typu krajiny. Firmy predávajú aj projekty, čo sa na Slovensko nehodia, kazia tým celkovú architektúru a zákazníci ich radi kupujú v domnení, že postavia niečo nezvyčajné. Mnohé fi rmy sa však snažia ponuku prispôsobiť daným podmienkam a ich projektom nie je čo vyčítať. Typový projekt môže v prípade kvalitného návrhu uspokojiť požiadavky stavebníka bez nárokov na individuálnu architektúru alebo limitovaného rozpočtom.

„Aj pri typových projektoch sa však riešia rôzne záležitosti individuálne s konkrétnym zákazníkom, napríklad napojenie na inžinierske siete, osadenie na pozemok, prístupová cesta. Detaily a materiály už klient rieši svojpomocne alebo so stavebnou firmou,“ vysvetľuje Pernický.

Nevýhodu môže pri niektorých typoch predstavovať aj nízka variabilita použitia stavebných materiálov. S konkrétnym radom typových projektov si stavebník väčšinou vyberá aj stavebné materiály. Typové projekty rodinných domov totiž bývajú navrhnuté s ohľadom na čo najnižšiu konečnú cenu výstavby. Tomu často zodpovedá aj použitie lacnejších stavebných materiálov, ktoré nemusia byť práve najkvalitnejšie. Aj keď sa stavebníkovi pri kúpe projektu môže zdať, že dom so zložitým pôdorysom vyzerá lepšie ako jednoduchý štvorec alebo obdĺžnik, treba pamätať na to, že čím náročnejšie riešenie, tým viac za projekt zaplatí. Overeným faktom je, že stavbu predražujú najmä rôzne zbytočnosti ako výklenky a podobné súčasti domu. Stavba sa takto môže predražiť aj o viac ako 20–tisíc eur.

Ako vybrať projektanta

Niektoré firmy, predávajúce typové projekty rodinných domov dovoľujú s ich súhlasom robiť v ich projektoch zmeny. Tie však nikdy nenechávajte robiť laikom, obráťte sa na projektanta.

Čo má spĺňať projektant

  • ide o osobu s príslušným odborným vzdelaním a autorizáciou na základe zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch
  • pri voľbe projektanta treba brať do úvahy práce, ktoré už realizoval. Najlepší je osobný kontakt. Zmluva s architektom na vypracovanie projektovej dokumentácie pomáha predísť možným nedorozumeniam dobrý architekt – projektant musí mať jasný odborne podopretý názor na zásadné otázky projektu, vychádzať by mal investorovi v ústrety, ale nesmie sa nechať ovplyvňovať jeho nevhodnými požiadavkami
  • musí mať prehľad a dokázať technicky zložitejší problém vysvetliť klientovi tak, aby mal jasno vo všetkých otázkach
  • ak robí projekt na mieru, nemal by dodať len technické výkresy, ale mal by byť ochotný a schopný dodať komplexný návrh a projekt vo vykonávacej úrovni
  • zváži množstvo aspektov (terén, orientáciu vzhľadom k svetovým stranám, miestnu architektúru, potreby budúcich obyvateľov, ako aj predpisy a normy súvisiace s výstavbou objektov v danej lokalite…), aby našiel čo najlepšie možné riešenie

Na čo prihliadať:

  • nechajte si projektanta odporučiť od známych na základe ich spokojnosti
  • povedzte architektovi všetky svoje požiadavky a pripomienky hneď na začiatku
  • nerobte veľké kompromisy a nepodľahnite návrhom, s ktorými sa neviete stotožniť
  • snažte sa v priebehu vypracovávania projektu zásadne nemeniť zadanie
  • vyberte si takého architekta, ktorý zabezpečí všetky fázy projektu: štúdiu, projekt pre žiadosť o stavebné povolenie a realizačný projekt
  • presvedčte sa, či je architekt poistený proti škodám zavinených chybou projektu

ZDROJ: ARD PROJEKT

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #stavba #dom