Desať rád pred výberom projektu z katalógu

Vyberáte si dom z katalógu? Niekoľko rád vám pomôže vyhnúť sa chybám, ktoré ľudia často robia.

31.08.2014 19:30
debata (1)

1. Oplatí sa vybrať skôr pozemok alebo projekt?

Vo väčšine prípadov pri vyberaní projektu z katalógu už má investor zakúpený pozemok alebo má vybratú konkrétnu lokalitu. Projekt domu by mal rešpektovať danosti pozemku, napr. šírku či orientáciu k svetovým stranám. Vhodné je preto už pred kúpou pozemku konzultovať situáciu s architektom. Väčšinou je veľmi náročné nájsť ideálny pozemok pre nejaký špecifický projekt, preto v prípade nadštandardných požiadaviek je pravdepodobne rozumnejšie navrhnúť individuálny projekt šitý na mieru. Na trhu je viacero spoľahlivých firiem, ktoré ponúkajú katalógové projekty domov, takže vybrať si môžete z vyše 3–tisíc typov rodinných domov, v ponuke sú bungalovy, nízkoenergetické domy, moderné domy s plochou strechou, ale aj chaty a iné, murované aj montované. Spolu so zrkadlovými obrazmi to predstavuje vyše 7–tisíc projektových riešení.

2. Máte sa s kým poradiť pred kúpou projektu?

Predovšetkým si treba uvedomiť, že katalógové projekty sú do istej miery vždy nekompletné. Katalógový projekt nezohľadňuje dostupnosť inžinierskych sietí konkrétne na vašom pozemku, nie sú v ňom riešené projekty prípojok, nie sú zohľadnené základové pomery ani zaťaženie snehom vo vašom regióne. Napríklad je pravdepodobné, že v katalógovom projekte sa predpokladá priemerná alebo nadpriemerná únosnosť pôdy, ale na vašom pozemku môže byť únosnosť nižšia. To znamená, že ak by ste zrealizovali základy podľa katalógového projektu, hrozilo by, že váš dom bude nerovnomerne sadať a objavia sa trhliny v stenách. Alebo, naopak, je možné, že krov katalógového projektu je prehnane nadimenzovaný, sú v ňom naprojektované zbytočne mohutné krokvy a drevené trámy, lebo krov je navrhnutý na zaťaženie snehom v tretej alebo vo štvrtej horskej snehovej oblasti, pričom vy staviate na nížine pri Bratislave. V takomto prípade sa jednoduchým prepočtom dajú ušetriť financie, ktoré môžete investovať napríklad do kvalitného zariadenia domu. Znamená to, že katalógový projekt si vždy vyžaduje adaptáciu na konkrétne miesto výstavby, pričom pomoc a rady skúsenej a odborne kompetentnej osoby vám môžu ušetriť nemalú časť financií, často aj vo výške mnohotisíc až desiatok tisíc eur. Môže to byť napr. obchodný zástupca dodávateľa katalógového projektu alebo iný nezávislý a skúsený projektant, architekt z daného regiónu. Ak dodávateľ katalógového projektu vám nie je dostatočne nápomocný alebo je neochotný, chce vám len „predať tovar“, vedzte, že ste pravdepodobne na nesprávnom mieste. Výber projektu domu nemôže byť ako bežný unáhlený nákup v hypermarkete.

3. Potrebujete prízemný alebo poschodový dom?

Počet podlaží ovplyvňuje aj veľkosť samotného pozemku. Na veľmi malom pozemku je logické postaviť poschodový alebo podkrovný dom, ktorý má menšiu zastavanú plochu, čím získate viac priestoru pre záhradu a terasu. Uvažovať treba však aj do budúcnosti. Aké bude zloženie vašej rodiny o 5, 10, 20 rokov? Dnes sú veľmi obľúbené bungalovy, teda prízemné domy s neobytným podkrovím, ktoré možno realizovať aj ako bezbariérové. V prípade podkrovného domu sa odporúča zvážiť možnosť, aby na prízemí bola aspoň jedna spálňa, ktorá spočiatku môže byť využívaná ako hosťovská izba alebo pracovňa, ale neskôr môže slúžiť ako spálňa pre menej mobilných členov rodiny. Pre splnenie tejto funkcie je potrebné na prízemí mať aj kúpeľňu, minimálne so sprchovacím kútom. V prípade podkrovných domov treba myslieť na zariaditeľnosť podkrovných izieb, pretože pri bočných stenách je často výška len okolo 1,2 m, niekedy aj menej. Pri výške 1,3 – 1,5 m je už izba dobre využiteľná, môže tu byť posteľ alebo písací stôl. Ak nemienite akceptovať žiadne kompromisy, môžete sa rozhodnúť pre poschodie s plnou výškou, napríklad poschodové domy s plochou strechou alebo domy mediteránskeho typu s malým sklonom šikmej strechy. Poschodie nemusí byť nad celým prízemím, ideálny je napríklad pomer 2 : 3, teda poschodová časť tvorí približne dve tretiny pôdorysu prízemia, ale toto už závisí predovšetkým od požadovaného počtu izieb a zloženia rodiny.

4. Aký počet izieb potrebujete?

Počet spální je jednoduché určiť podľa zloženia rodiny a konkrétnych požiadaviek. V prípade, že si plánujete zriadiť domácu kanceláriu, počítajte aj s pracovňou alebo aspoň pracovným kútom. Ak to bude samostatná miestnosť, môžete ju príležitostne využiť aj ako hosťovskú izbu. Ak vás často navštevujú rodinní príslušníci, hosťovská izba bude určite využitá. Samozrejme, mala by mať aj vlastné alebo aspoň dobre prístupné hygienické zázemie – kúpeľňu. Rodičovská spálňa by mala mať minimálne 14 metrov štvorcových, detská izba minimálne 12 metrov štvorcových. Na papieri sa môže zdať aj malá izbička „tak akurát“, ale stáva sa, že po vymurovaní priečok je stavebník nepríjemne prekvapený, aká je izba v skutočnosti malá. Dbajte na to, aby sa v izbách dali dobre umiestniť aj skrine. Veľmi dobré riešenie je aj vytvorenie niky pre vstavanú skriňu, prípadne ak je jedna celá stena voľná pre vstavaný nábytok s posuvnými dverami. Ak je dostatok priestoru, šatník môžete riešiť aj ako samostatnú miestnosť.

5. Obývacia izba, jedáleň, kuchyňa, terasa

Dominantným priestorom väčšiny rodinných domov je obývacia izba. Požadovaná veľkosť obývačky je individuálna záležitosť, nemala by však byť menšia ako 25 – 30 metrov štvorcových. Stredobodom rodinného života je často jedáleň, ktorá by mala byť priamo prístupná z kuchyne, ale aj z obývacej izby. Jedáleň by mala byť dostatočne priestranná aj pre príležitostné slávnostné stolovanie, keď sa zíde celá rodina, prípadne aj hostia. Rovnako dobre prístupná by mala byť aj terasa, ktorá by mala byť čiastočne krytá alebo by mala mať možnosť prekrytia napríklad markízou. Kuchyňa má byť priestranná, komfortná, dobre vybavená a s dostatočnou skladovacou kapacitou. Pre obývaciu izbu platí to isté ako pre všetky ostatné izby, musí byť predovšetkým dobre zariaditeľná. Je to azda dôležitejšie ako samotná veľkosť podlahovej plochy. Ideálne je, ak je priestor variabilne zariaditeľný, veď možno ešte neviete, či si kúpite veľkú rohovú sedačku alebo napr. zostavu 3+2+1. Dnes sú moderné obývačky s minimalistickým nábytkom, v každom prípade treba nájsť vhodné miesto pre televízor, aby nebol príliš ďaleko od sedačky, ale aby sa ani nezrkadlilo okno na obrazovke. Kozub je špecifickým prvkom obytného priestoru, vytvára príjemnú rodinnú harmóniu. Je potrebné mať k nemu dobrý prístup aj pre čistenie a údržbu a mal by byť pred ním dostatočne veľký voľný priestor s nehorľavou podlahou. Zásobáreň potravín – špajzka by mala byť prístupná priamo z kuchyne a situovaná pri obvodovej stene s možnosťou priameho vetrania pomocou mriežok, prípadne oknom. Špajzka v strede dispozície domu, keď je zo štyroch strán obklopená vykurovanými priestormi, nedajbože kozubom, je neakceptovateľná.

6. Šatníky a skladovanie sezónnych vecí

V posledných rokoch v katalógoch pribudlo mnoho veľmi malých domov, kde je minimalizovaný každý jeden štvorcový meter a priestor je využitý na 100 %. Sú to kompaktné domy väčšinou bez garáží a často v nich chýba priestor na domáce práce (napríklad žehlenie či sušenie bielizne) alebo dokonca aj nevyhnutný priestor na uloženie bežných vecí, napríklad sezónneho oblečenia, detského kočíka, saní, lyží či izbového bicykla. Riešením môže byť napríklad jedna malá izba navyše, technická miestnosť, sklad alebo dokonca aj neobytné podkrovie. Ak má byť povala dobre využiteľná, musí mať pohodlný prístup, schodmi alebo alternatívne kvalitnými a bezpečnými skladacími schodíkmi.

7. Je lepšia pristavaná, alebo samostatne stojaca garáž?

Umiestnenie garáže je väčšinou závislé od možností a daností pozemku, ale, samozrejme, aj od požiadaviek investora. Ak je garáž súčasťou domu, môže byť priamo prepojená s interiérom cez odvetranú chodbu. Ak je pozemok dostatočne široký, môžete zvoliť aj variant pristavanej garáže, je to väčšinou technicky jednoduché a fi nančne menej náročné riešenie. Pri obidvoch alternatívach nesmiete zabudnúť na vetranie garáže, napríklad mriežkami v stene. Samotné okno nemusí byť dostatočné, veď pravdepodobne bude celú zimu zatvorené. Najlacnejším, ale veľmi praktickým riešením parkovacieho státia je aj otvorený prístrešok pre auto.

8. Dom so suterénom alebo bez?

Podpivničenie je typický parameter, ktorý v drvivej väčšine prípadov ovplyvnia finančné možnosti investora a takisto výška spodnej vody. Z technického hľadiska dnes neexistuje neriešiteľný problém, treba však povedať, že suterén je z finančného hľadiska veľmi významná položka rozpočtu. Štvorcový meter suterénneho priestoru môže stáť až 1,5–násobok priestoru nad terénom. V prípade svahovitého pozemku však môže byť rozumnou voľbou napríklad čiastočné podpivničenie domu. Suterén ponúka kvalitný skladovací priestor, miesto pre technologické zázemie, ale aj vynikajúci priestor pre relax vo forme fitnesu, sauny či vínnej pivnice a podobne.

9. Vykurovací systém a príprava teplej vody

Technologické riešenie domu je veľmi individuálna záležitosť, závisí, samozrejme, aj od dostupnosti inžinierskych sietí, ako je plyn, pitná voda či kanalizácia. Pri výbere projektu z katalógu sa málokedy riadime podľa použitých technológií a veľmi často sa upravujú podľa požiadaviek investora. Napríklad v katalógovom projekte je navrhnuté radiátorové vykurovanie, ale stavebník si želá mať podlahové, alebo v katalógovom projekte je navrhnutý klasický plynový kotol, ale on uvažuje o progresívnejšom riešení vykurovania napríklad tepelným čerpadlom. Sú to faktory, ktoré je azda aj nemožné riešiť katalógovo, vyžaduje si to individuálny prístup ku klientovi, zváženie všetkých dostupných možností, ale aj návratnosti investícií. V prípade katalógového projektu je to úloha projektanta, ktorý rieši adaptáciu projektu, osadenie domu na pozemok a napojenie na inžinierske siete, prípadne ďalšie zmeny.

10. Cena výstavby

Cena výstavby rodinného domu je priamo úmerná jeho veľkosti. V prípade katalógových projektov by mal byť položkový rozpočet samozrejmosťou a súčasťou projektu. Treba si však uvedomiť, že rozpočet je spracovaný v bežnom štandarde a na fiktívnom pozemku. Čiže nie na konkrétne podmienky výstavby na vašom pozemku, bez nákladov na prípojky, vonkajšie spevnené plochy, oplotenie atď. Okrem toho ste si určite všimli, že ceny realizácie domov sú v jednotlivých katalógoch výrazne odlišné.


ZDROJ: CENTRUM RODINNÝCH DOMOV V ŠAMORÍNE, JÁN FAŠANGA, ARCHITEKT, AUTORIZOVANÝ STAVEBNÝ INŽINIER SO ŠPECIALIZÁCIOU NA INDIVIDUÁLNU BYTOVÚ VÝSTAVBU A NA NÍZKOENERGETIC­KÉ DOMY

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #projekt