Otázky a odpovede o výmene okien

Ako sa dá zabezpečiť, aby plastové okná dobre vetrali, ale zároveň nezatekali? Pomôže pri hluku výmena okien? Možno montážou pokaziť kvalitu okna?

18.10.2014 11:21
debata

Ako sa dá zabezpečiť, aby plastové okná dobre vetrali, ale zároveň nezatekali? Oknom zatekať jednoducho nesmie. Preto si okná kupujeme, aby sme nemali v byte mokro a vlhko, a preto je dôležité tesnenie. Aké však vybrať? Dvojité alebo trojité, dorazové či stredové? Poskytnú plastové okná s 3 tesneniami väčšiu istotu nezatekania ako okná len s 2 tesneniami? Poskytnú. Hlavný dôvod je predovšetkým v tom, že také okná sú vždy vybavené stredovým tesnením, podobne ako v podstate všetky drevené eurookná a hliníkové okná. Stredové tesnenie (teda tesnenie medzi krídlom a rámom uprostred, teda nielen na krajoch) je najlepšou poistkou proti zatekaniu, a to aj pri naozaj silných vetroch s dažďom. Dorazový systém tesnenia, používaný len pri tých najlacnejších typoch plastových okien, nikdy istotu nezatekania nezaručí, nehľadiac na jeho problémy s možnou kondenzáciou či dokonca zamŕzaním na ráme okna.

Ako zabezpečiť, aby tesnenie umožnilo vetrať?
Nie je ťažké vyrobiť okno, ktoré zateká, ale vôbec nevetrá. O to ťažšie je vytvoriť okno, ktoré nezateká, ale zase vetrá. Moderné okná sú štandardne vybavené kovaním umožňujúcim otvorenie aj vyklopenie, tie lepšie sú už bežne vybavované aj takzvanou mikroventiláciou, teda veľmi malým vyklopením pri istej polohe kľuky. Mikroventilácia umožní vetrať síce málo, ale trvalo. Treba si však uvedomiť, že strata tepla aj pri takomto malom vyklopení môže byť hlavne v zimných mesiacoch značná a na našich účtoch za kúrenie bude určite vidieť.

Dá sa zabezpečiť trvalé vetranie?
Ak naozaj musíte vetrať trvalo, treba sa poobzerať po čo najvhodnejšom type vetracej mriežky. Tie sa inštalujú buď zafrézovaním do rámu, inštaláciou namiesto časti dvojskla, alebo špeciálne pripravenou inštaláciou do priestoru medzi rámom a krídlom okna. Rôzne technické riešenia majú rôznu cenu a tiež rôznu funkčnosť a spoľahlivosť. Je teda potrebné vyberať rozhodne s rozmyslom. Pre tých najnáročnejších už existujú aj vetracie mriežky s veľkým útlmom hluku. Najúčinnejšie a najekonomickejšie je však aj tak každé ráno a večer riadne vyvetrať. A to najlepšie kvalitným dreveným, plastovým alebo hliníkovým oknom so stredovým tesnením.

Pomôže pri hluku výmena okien?
Kto býva v blízkosti frekventovanej cesty alebo železničnej trate veľmi dobre vie, o čom je reč. Práve okná sú z hľadiska zvukovej izolácie takmer vždy tým najslabším článkom. Najdôležitejšie je v tomto prípade silnejšie alebo vrstvené zasklenie. Ak neberieme do úvahy prípady, keď sú okná pokrivené, netesné alebo inak poškodené (vtedy pomôže inštalácia v podstate akýchkoľvek kvalitne vyrobených nových okien), je najdôležitejším faktorom na zníženie hladiny hluku v byte alebo rodinnom dome použitý typ zasklenia. Najlacnejším, ale už veľmi slušne účinným riešením je použitie izolačného dvojskla so zväčšenou hrúbkou vonkajšej sklenenej tabule (napr. 6 mm alebo 8 mm namiesto štandardných 4 mm). Ide o investíciu len niekoľkých desiatok eur na m2 navyše, ale získaný zvýšený útlm hluku rozhodne už bude cítiť. Podstatne účinnejším, ale o dosť drahším riešením je použitie vrstvených zvukovo izolačných skiel. Príplatková cena týchto skiel sa podľa použitého typu pohybuje na úrovni okolo 40 eur za m2 a vyššie.

Je dôležitý počet tesnení?
Hluk sa najlepšie šíri otvorenými otvormi alebo špárami, preto je kvalitné utesnenie všetkých špár pre útlm hluku veľmi zásadné. Pri drevených oknách treba skontrolovať, či medzi rámom a krídlom má okno aspoň 2 tesnenia, pri plastových a hliníkových oknách treba požadovať okná s trojitým tesnením. Je dokázané, že okná s dvojitým tesnením majú podstatne nižší útlm hluku ako okná s 3 tesneniami, preto sú napríklad plastové okná s dvojitým tesnením pre odhlučnenie domov a bytov na rušných cestách nevhodné.

Možno montážou pokaziť kvalitu okna?
Len dobre namontované okno je kvalitné okno. Nejde však len o kvalitu vykonaných prác, ale tiež o správny návrh riešenia pripojovacej škáry medzi oknom a murivom. Ak už investujeme do okien so zvýšenou zvukovou izoláciou, mali by sme vo vlastnom záujme vždy požadovať zatesnenie škáry z interiéru tiež prelepením špeciálnou páskou, fóliou alebo takzvanou kompripáskou. Pri vyššom hluku sa potom používajú pásky dve, jedna do interiéru a druhá do exteriéru. Zvukovo tesniť dokáže len okno úplne zatvorené, okno otvorené ani vyklopené (aj len na mikroventiláciu) nám útlm hluku nezaistí. Takže vetrať radšej len do tichej záhrady alebo parku. Ak to nie je možné, prichádzajú potom na rad zvukovo izolačné vetracie mriežky.

Ako zabezpečiť okno proti zlodejom?
Najčastejšou cestou vniknutiu zlodejov do rodinného domu sú okná a dvere. Je teda žiaduce venovať ich zabezpečeniu patričnú pozornosť. Bezpečnostné sklá vlamača spomalia. Náhrada bežných skiel v izolačných dvojsklách či trojsklách sklami bezpečnostnými, teda vrstvenými, je vždy prvou voľbou. Poisťovne však ako „prekážku“ uznávajú bezpečnostné sklá až od určitej hrúbky sklenenej tabule a bezpečnostnej fólie, presné informácie poskytnú poisťovne. Neočakávajte však od bezpečnostných skiel, že by boli schopné vniknutiu násilníka zabrániť. Iba ho spomalia a vyvolaný hluk pripúta pozornosť okolia. Aj to však v kritickej chvíli môže byť to rozhodujúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #okno