Stavba roka Danubiana je loďou umenia a inšpirácie

Asi 20 kilometrov južne od centra Bratislavy stojí loď. Nehojdá sa na vlnách Dunaja, hoci z diaľky sa tak môže zdať. Tou loďou je galéria moderného umenia menom Danubiana Meulensteen Art Museum.

22.11.2014 09:00
Danubiana Meulensteen Art Museum Foto:
Danubiana Meulensteen Art Museum
debata

Od roku 2000 stojí na polostrove neďaleko Čunova. A rieka Dunaj ju obmýva sprava i zľava. Za 14 rokov existencie pripravila desiatky výstav, ktoré si prišlo pozrieť vyše štvrť milióna ľudí.

„Napĺňame tak hlavné poslanie – zbližovať kultúry, blízke i vzdialené a spoznávať iné druhy umenia priamym vizuálnym vnímaním. A začali sme už prvou budovou a jej polohou – veľkolepý kontrast šírej vodnej hladiny, vysokej oblohy a nekonečných brehov hrádze pripomínajú tvar rímskej galéry uviaznutej na plytčine,“ hovorí riaditeľ galérie Vincent Polakovič.

Galéria Danubiana - Stavba roka 2014

V súťaži Stavba roka 2014 zvíťazila novostavba Danubiana Meulensteen Art Museum, Vodné dielo Gabčíkovo – stupeň Čunovo, v katastri Hamuliakova

Fotogaléria
Danubiana Meulensteen Art Museum
Danubiana Meulensteen Art Museum
+9Danubiana Meulensteen Art Museum

Loď však už nie je sama. Prístavbu galérie, ktorá včera večer získala Hlavnú cenu v súťaži Stavba roka 2014, pre verejnosť otvorili 9. septembra. Odvtedy ju podľa V. Polakoviča navštívilo zhruba 10–tisíc ľudí.

Prístavba je výsledkom ojedinelej spolupráce holandského zberateľa umenia a mecéna Gerarda Meulensteena, už spomínaného slovenského galeristu Vincenta Polakoviča a Ministerstva kultúry SR.

„Je to výnimočné architektonické i stavebné dielo. Symbolom novej časti je jemne sa vlniaca krivka novej strechy, pod ktorou voľne usporiadané výstavné pavilóny evokujú premenlivú krajinu riečneho dna. Intímne sály sa striedajú s otvorenými priestormi, presklené pásy medzi uzatvorenými priestormi otvárajú priehľady na vodnú hladinu či sochársky park,“ hovorí Mária Brichtová, prezidentka združenia ABF Slovakia, ktoré súťaž Stavba roka organizuje.

zväčšiť Danubiana Meulensteen Art Museum Foto: Danubiana
Danubiana Meulensteen Art Museum Danubiana Meulensteen Art Museum

Plochá strecha, ktorá je rozšírením sochárskeho parku, je založená na harmonickej kompozícii jednoduchých geometrických objemov schodiskovej veže a vysokých výstavných sál v kontraste s krivkou strechy. Jednoduchá, až asketická paleta materiálov a bezprostredný kontakt s majestátnou okolitou krajinou umocňujú zážitok z architektúry prepojenej s prírodou.

Ako si ocenený stánok moderného umenia predstaviť? Plocha areálu 12 000 m2, úžitková plocha 2 495 m2 (prístavba), zastavaná plocha 2 726 m2 (prístavba), 1 NP, plocha pochôdznej strechy 2 900 m2 (sochársky park), parkovacia plocha A (40 státí) 1 112 m2, parkovacia plocha B (34 státí) 2 100 m2, počet parkovacích miest 74.

„Práve chystáme výstavu uznávaného rakúskeho maliara Hermanna Nitscha. Keď si bol pred nejakým časom pozrieť naše priestory, povedal, že Danubiana nie je galéria 21., ale 22. storočia,“ hovorí Polakovič.

zväčšiť Danubiana Meulensteen Art Museum Foto: Danubiana
Danubiana Meulensteen Art Museum Danubiana Meulensteen Art Museum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Stavba roka 2014