Nesprávna izolácia prinesie problémy

Veľa bytových domov v posledných rokoch zateplilo fasádu, niektoré však nechali bokom strechu a prízemné priestory. Takéto rozhodnutie niekedy ovplyvní výška investície, ale spoločenstvá vlastníkov bytov často pokladajú tieto okrajové časti za záležitosť najvyššieho a najnižšieho poschodia.

22.02.2015 00:00
dom, byt, pannelik, strecha Foto:
Správne izolovaná strecha má chrániť dom nielen pred chladom a zrážkovou vodou, ale aj pred prehrievaním v lete.
debata (8)

Cez tieto časti konštrukcie však uniká teplo celého domu a majú vysoký podiel na celkovej trvanlivosti stavby.

Nerovná rovina

Správne izolovaná strecha má chrániť dom nielen pred chladom a zrážkovou vodou, ale aj pred prehrievaním v lete. Pri prevažnej väčšine bytových domov máme do činenia s plochými strechami, ani tie však nemôžu byť dokonalou rovinou, tá by totiž mohla spôsobiť státie vody po daždi. Preto sa v praxi navrhujú strechy s miernym sklonom smerujúcim k jednému alebo viacerým odvodňovacím odtokom.

Na tepelnú izoláciu plochej strechy sa najčastejšie používa polystyrén a minerálna vlna. Hrúbku tepelnej izolácie určí projektant tak, aby strešná konštrukcia dosahovala požadovaný tepelný odpor. „Tepelnoizolačné dosky sa musia ukladať na zraz bez medzier, ideálne však v dvoch vrstvách s prekrytím škár,“ radí Miroslav Zliechovec, produktový manažér Knauf Insulation Nová Baňa, „Dnes sa vyžaduje hrúbka vrstvy približne 20 cm. Po položení izolačných dosiek je potrebné zakryť ich hneď hydroizoláciou alebo aspoň dočasnou krytinou. Tepelná izolácia nesmie navlhnúť, keďže po uzavretí do konštrukcie už veľmi ťažko vysychá.“

Zohľadnite klimatické vplyvy

Ploché strechy sú na rozdiel od šikmých náročnejšie na odolnosť proti vplyvom počasia. Miesto skladanej krytiny ich chráni povlaková krytina, ktorá je zároveň aj primárnou hydroizoláciou. Z materiálov má v tejto oblasti prevahu asfalt a PVC fólie, ktoré sú už vďaka vyspelým technológiám dostatočne pevné a odolné proti mechanickému poškodeniu.

Dôležitá je správna realizácia zateplenia strechy, aby nedochádzalo k zníženiu jej funkčnosti. Pri ukladaní dosiek z minerálnej vlny niekedy firma nepoužije „pochôdzne lávky“ a priamo pri aplikácii stúpajú po doskách, čo spôsobuje poškodenie a dochádza k zníženiu tepelnoizolačných i pevnostných parametrov.

Ďalším z príkladov chýb je chýbajúca deliaca vrstva medzi tepelno– izolačným materiálom na báze polystyrénu a povlakovou krytinou. Polystyrén má sklony s asfaltom alebo fóliou reagovať, a tak sa môže narušiť jeho izolačná schopnosť alebo hydroizolačná vrstva.

Pri plánovaní zateplenia strechy je tiež pri súčasnom trende extrémnych letných horúčav potrebné brať do úvahy, že prestup tepla cez strechu prebieha inak v zime a inak v teplom letnom období. Keď je vonku nízka teplota, konštrukcia by mala zadržať čo najviac tepla vnútri. Pre spomalenie prehrievania by zasa mali mať stavebné materiály schopnosť absorbovať do seba čo najviac tepla a čo najdlhšie ho zadržať, teda zabrániť jeho prestupu do interiéru.

Produkty na báze minerálnych vlákien zabraňujú prehrievaniu strešnej konštrukcie lepšie, ako materiály na báze penových plastov. Vďačia za to svojej vyššej plošnej hmotnosti a mernej tepelnej kapacite.

„Je potrebné vyberať produkty z kamennej minerálnej vlny s vhodným súčiniteľom tepelnej vodivosti a v dostatočnej hrúbke. Odporúčané hodnoty lambdy pri izolácii striech sú od 0,036 do 0,04 W/m.K.,“ zdôrazňuje Miroslav Zliechovec.

Pri voľbe materiálov by sa malo tiež dbať na to, aby strešná krytina nemala tmavú farbu, pretože priťahuje slnečné lúče a dokáže zdvihnúť teplotu povrchu aj o niekoľko stupňov.

Úniky pri zemi

V mnohých zateplených bytových domoch môžu po prvej vykurovacej sezóne vyjsť najavo detaily, na ktoré sa pri obnove budovy vopred nemyslelo. Jedným z nich bývajú aj úniky tepla do nevykurovanej pivnice, garáže alebo vstupného vestibulu. Ako sa vyrovnať s problémom „studeného“ prízemia?

Najjednoduchším a najúčinnejším riešením je zateplenie stropu priestorov pod najnižším obytným podlažím, čo výrazne zvýši teplotný komfort v prízemných bytoch. Na stropy nevykurovaných prízemných priestorov by sme mali použiť tepelnú izoláciu s hrúbkou aspoň 8 až 10 cm, aby bolo zateplenie „vyvážené“. Hrúbka samozrejme závisí od typu izolácie, ktorú si vyberieme. „Keďže ide o izoláciu vnútri objektu, odpadá ochrana pred dažďom a snehom, systém nie je namáhaný ani vetrom. Preto je tieto izolácie možné lepiť celoplošne na stropnú konštrukciu bez dodatočného kotvenia, povrch stropnej konštrukcie však musí byť dostatočne pevný a súdržný, aby dokázal preniesť zaťaženie váhou izolácie,“ vysvetľuje Miroslav Zliechovec.

Pre technické priestory sú vhodné buď drevovláknité dosky, alebo lamely z kamennej minerálnej vlny so zrezanými hranami a povrchovou úpravou. Tieto výrobky majú pozitívny vplyv na požiarnu bezpečnosť stavby a zlepšujú akustické vlastnosti stropnej konštrukcie. Ide o úzky formát s rozmerom 20 × 120 cm, ktorý je ľahký a ideálny pre namáhavú prácu nad hlavou.

Frézované lamely sa vyrábajú v rozmedzí hrúbok od 5 do 15 cm a majú na jednej strane všetky štyri hrany ofrézované, čo spolu s nástrekom vytvára finálnu povrchovú úpravu.

Pri zvýšených nárokoch na estetiku (spojovacie chodby, spoločné priestory) je na povrch izolácie možné naniesť farbu. Po ich nalepení na podklad stropu vzniká mierne členitá plocha so skosenými hranami, ktoré vytvárajú jemný priestorový „3D“ efekt. Tým sa dá do určitej miery vyrovnávať nerovnosť podkladu.

Problematické potrubia

Ďalším problémom pivníc a suterénov bytových domov bývajú potrubia. Neohrozujú síce tepelný komfort v obytných interiéroch, v nevykurovaných priestoroch, cez ktoré sú často vedené, však strácajú vzácne kilojouly tepla. Týka sa to hlavne rozvodov vykurovacej a úžitkovej vody, vzduchotechniky. Ideálnym riešením sú takzvané skruže. Skruže z minerálnych vlákien sú vhodné nielen na tepelnú izoláciu potrubí, ale aj ich zvukovú izoláciu. Ľahko sa inštalujú, sú vyrobené vinutím vlákien okolo potrebného priemeru a zároveň sú povrchovo upravené hliníkovou fóliou a tak zabezpečia pohľadovú estetiku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #zateplenie