Solárne panely – energia zo strechy

Snom každého človeka, ktorý rieši svoje bývanie, je nielen to, aby býval čo najlacnejšie, ale aj najkvalitnejšie. Moderné technológie smerujú k nízkoenergetickému bývaniu s alternatívnymi prírodnými zdrojmi energie, ktoré ušetria viac ako 70 percent nákladov za energie.

22.03.2015 06:00
debata (7)

Solárne kolektory zachytávajú priame slnečné žiarenie, ale aj odrazené slnečné žiarenie od okolitého prostredia a rozptýlené (difúzne) svetlo vďaka zmesi vody a nemrznúceho prostriedku. Táto zmes sa ohrieva v kolektore pôsobením slnečného žiarenia. V prípade, že teplota v kolektore prekročí teplotu v spodnej časti solárneho zásobníka o 5 stupňov Celzia, uvedie sa do chodu solárne obehové čerpadlo. Teplonosná kvapalina pretečie výmenníkom tepla v zásobníku a odovzdá teplo do okolitej úžitkovej vody. Ochladená kvapalina sa vráti do kolektoru, kde sa pôsobením slnečného žiarenia znovu ohreje.

Ak si vyberiete kvalitný solárny systém, ani v prípade letnej dovolenky sa nemusíte báť nechcených nehôd. Solárny kolektor sa dokáže v noci automaticky vychladiť.

Ploché slnečné kolektory sa dajú umiestniť nielen na strechu, ale aj zabudovať priamo do strechy, čím sa ušetria náklady na strešnú krytinu. Plochý kolektor je tak čiastočne chránený pred poveternostnými vplyvmi.

„Inštalácia kolektorov priamo do strechy predstavuje estetickejšiu a finančne menej náročnú investíciu. Kolektor je súčasne čiastočne chránený pred zatečením, ktoré by spôsobilo jeho nefunkčnosť,“ konštatuje Vladimír Čáni, produktový manažér Bramac.

Aj keď najviac slnečného žiarenia zaznamenávame na juhu Slovenska, solárne kolektory sú vhodné do každého regiónu, pretože rozdiel medzi najteplejšími a najstudenšími oblasťami na Slovensku je len okolo 13 % v intenzite žiarenia.

Na inštaláciu solárnych kolektorov nepotrebujete stavebné povolenie. Teplotné straty pri solárnych kolektoroch vznikajú pri prenose tepla, preto sa odporúča umiestniť solárny kolektor čo najbližšie k miestu spotreby tepla. Prívodné rúrky by mali byť obalené účinnou tepelnou izoláciou odolnou voči vysokým teplotám.

zväčšiť
solárny systém

Koľko ušetríte?

Návratnosť investície do solárneho systému sa počíta z úspor dosiahnutých využívaním solárneho systému v porovnaní s pôvodným spôsobom výroby tepla. Výrazne môže pomôcť aj úvodný finančný bonus, ktorý môže dosiahnuť až 1 800 eur.

To, že sa solárna energia skutočne vyplatí, dokazuje aj konkrétny príklad priemerne veľkého rodinného domu v Žiranoch (Nitriansky kraj). Súčasťou strechy je štvormetrový veľký solárny kolektor. Sklon strechy dosahuje 300 a zásobník teplej vody dosahuje objem 300 litrov. Podiel pokrytia teplou vodou predstavuje až 65,4 %. Vďaka dlhej životnosti, ekologickosti využívania zelenej energie prostredníctvom solárnych kolektorov, vysokej účinnosti a atraktívnemu dizajnu zabudovaných kolektorov priamo v streche sa investovať do zelenej energie naozaj oplatí.

Solárny systém na ohrev vody – na čo dať pozor?

  • Väčšina solárnych systémov má vysoké nároky na inštalačný priestor, pretože na svoje fungovanie potrebujú viac príslušenstva, ako expanznú nádobu či odvzdušňovacie prvky. Preto sú do rodinných domov vhodné kompaktné zostavy, ktorých jednotlivé časti, ako čerpadlo, bivalentný alebo monovalentný zásobník a regulácia, sú súčasťou jedného celku.
  • Pri bivalentnom systéme ohrevu solárneho zásobníka je vhodné kotol umiestniť čo najbližšie k solárnemu zásobníku. Rovnako platí pravidlo, že ak je to možné, treba umiestniť solárny zásobník čo najbližšie odberným miestam, pretože sa znižujú straty v rozvodoch teplej vody.
  • Pre rodinné domy so 4 až 6 členmi v domácnosti je postačujúci solárny systém so zásobníkom s objemom 250 až 350 litrov. Takýto zásobník dokáže pohodlne pripraviť dostačujúce množstvo teplej vody.
  • Kolektory možno umiestniť na plochú, ale aj šikmú strechu, dokonca aj do voľného priestoru v záhrade alebo na fasádu. Mali by byť umiestnené v smere najväčšieho slnečného žiarenia. V našich podmienkach môžeme povedať, že by mali byť orientované na juh so sklonom 30 – 60o (pre systémy len na ohrev teplej vody sa prevažne používa sklon 30 – 45 stupňov).
  • Na prípravu teplej vody sa uprednostňuje využívanie plochých kolektorov, pričom ich počet závisí od počtu ľudí v domácnosti. Pokiaľ ide o umiestnenie kolektorov na šikmú strechu s krokvami alebo ak budú kolektory umiestnené na fasádu, nie sú potrebné žiadne doplnkové stavebné úpravy. Iný prípad je umiestnenie kolektorov na plochú strechu. V takomto prípade je potrebné počítať s nosnosťou strechy, ak sa na zaistenie kolektorov použijú zaťažovacie dosky. V prípade, že stojany na kolektory budú uchytené priamo do strechy, nie je potrebné zvlášť špecifi kovať nosnosť plochej strechy.
  • Solárna zostava je iba doplnkový zdroj energie, preto je potrebné mať v domácnosti aj kotol, ktorý zabezpečí ohrev vody v mesiacoch s minimálnym slnečným žiarením. Počas jarných, letných a jesenných dní, keď je slnečného žiarenia dostatok, sa však o teplú vodu plne postará samotná solárna zostava.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dom #solár #ekológia