Číňania zvládli 57-poschodový mrakodrap za 19 dní

Devätnásť pracovných dní trvalo čínskej developerskej spoločnosti vztýčiť mrakodrap s 57 poschodiami v centrálnej časti Číny.

02.05.2015 08:28
Čína, mrakodrap Foto: ,
Mrakodrap je postavený z dopredu pripravených modulov.
debata (23)

Firma sa teraz chváli, že je najrýchlejším staviteľom na svete, a pokukuje po ďalšej méte: iba za tri mesiace zostaviť výškovú budovu s 220 podlažiami, napísala agentúra AP.

Broad Sustainable Building Co. pri práci na mrakodrape Mini Sky City v meste Čchang-Ša využila takzvanú modulárnu metódu výstavby, pri ktorej sa používajú vopred pripravené moduly. Obdĺžnikovú budovu zo skla a ocele zostavovala tempom tri poschodia za deň, uviedol podľa AP viceprezident spoločnosti Siao Čchang-keng. Pripraviť 2736 modulov vraj trvalo štyri a pol mesiaca.

Podobný prístup sa využíva aj v iných krajinách, na príklad pri výstavbe poschodových bytových domov. Kritici však tvrdia, že tento spôsob môže mať za výsledok mestské prostredie s celkovo jednotnou architektúrou.

Podľa Liou Pchenga z poradenskej spoločnosti Arup Beijing ale stojí za to modulárnu metódu vyskúšať. Mohol by sa z nej totiž podľa neho stáť bezpečný a spoľahlivý spôsob, ako rýchlo budovať mrakodrapy.

„Ale nie je to bez chyby a nespĺňa to všetky druhy osobných požiadaviek,“ pripustil podľa agentúry AP Liou. Ľudia dnes chcú architektúru, ktorá viac odráža ich priania a požiadavky, povedal.

V Mini Sky City sa nachádza 800 bytov a kancelárske priestory pre 4000 ľudí. Budova, ktorá je vraj schopná vydržať zemetrasenie, bude na predaj v máji.

V Čchang-Ša v provincii Chu-nan má stať aj zamýšľaný mrakodrap Sky City o 220 poschodiach. Firma teraz čaká na povolenie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #Čína