Okolie domu dolaďuje brána a oplotenie

Chýba vám nový plot, vstupná brána, altánok či bazén? Práve jar je najvhodnejšie obdobie na rekonštrukciu nehnuteľnosti a prípadné doladenie a dostavanie okolia rodinného domu.

16.05.2015 08:30
plot, dom, bývanie, maľovanie Foto:
Plot by majitelia domov nemali podceňovať.
debata

Pokiaľ potrebujete postaviť nový plot s bránkou, určite sa oplatí zamyslieť nad správnym výberom materiálu, ako aj nad tým, komu prácu zadať.

„Nový plot, ako aj vstupná či garážová brána nie sú lacná záležitosť, zvážiť treba všetky kritériá výberu,“ hovorí stavbár Ján Dubnický. Podľa neho platí, že každý majiteľ domu by mal navštíviť špecializovanú firmu, kde mu odborníci poradia, aký typ brány je v danom prípade najvýhodnejší.

„Zákazník by sa nemal rozhodovať len na základe jedného článku v novinách alebo internetovej diskusie. Odborná firma mu poradí a mnohé berú ohľad aj na finančné možnosti klientov a postavia tak ponuku na mieru,“ radí stavbár.

Každý vlastník domu, ktorého čakajú akékoľvek stavebné práce, by sa nemal hanbiť pýtať, ale aj pripraviť si odpovede na otázky, ktoré mu predajca či stavebná firma položia, napríklad: čo je nutné najprv vybudovať, aká je nevyhnutná stavebná pripravenosť? A ako je pripravený prívod elektrického prúdu?

Podceňovať netreba ani výber plota. Väčšina ľudí sa sústredí na stavbu domu a plot sa zvyčajne z ekonomických dôvodov odsúva na neskoršie termíny. Pri výbere treba myslieť na to, že nie každý typ plota sa hodí ku každému domu. Iný plot je vhodný pred dom, iný typ je vhodný do záhrady. Každý z nich môže mať inú podobu. Pred domom smerom do ulice sa treba zamerať na reprezentatív­ne ploty.

„Materiál v tomto prípade môže byť okrasný betón, kov, drevo. Výstavba je väčšinou finančne a technicky náročnejšia,“ podotýka Dubnický. Pri záhrade treba najmä z finančných dôvodov uprednostniť pletivový plot. Je výrazne lacnejší, a navyše nezmenšuje plochu záhrady.

Ako vybrať oplotenie domu

  • stavať plot svojpomocne stavbári veľmi neodporúčajú, kompromisom býva stavba betónovej časti svojpomocne – výrobu a montáž brány, bránky a plotových polí treba prenechať odbornej firme
  • ak staviate obyčajný pletivový plot a nechcete ho stavať sami, môžete ho zadať firme, ktorá vypracuje najlepšiu cenovú ponuku, pretože na pletivových plotoch nie je veľa čo pokaziť a s nejakými škodami netreba počítať ani do budúcnosti a možno riskovať, že pokiaľ dôjde k nejakej reklamačnej udalosti ešte v záručnej dobe, ktorá je dva roky, nemusí už daná firma existovať alebo nebude schopná reklamáciu vyriešiť
  • pre stavbu murovaných plotov si treba vybrať firmu nielen podľa ponuky, ale zároveň brať do úvahy zázemie, veľkosť, tradíciu a silu firmy, prípadne referencie. V tomto prípade rozhodne neznamená, že najlacnejšia ponuka bude vždy tou najlepšou

Z akých typov oplotenia možno vyberať

  1. Pletivový plot: najčastejšie používané oplotenie, väčšinou sa stavia okolo záhrady a využíva sa aj ako bočné a zadné oplotenie domu. Pletivové oplotenie sa využíva dvoma spôsobmi: s podhrabovou doskou a bez podhrabovej dosky. Podhrabová doska je zvyčajne 5 cm silný a najčastejšie 20 až 30 cm vysoký betónový panel v dĺžke 2,5 až 3 m. Používa sa pod pletivo ako takzvaná „falošná“ podmurovka a slúži na podhrabanie plota psom a podobne, zabraňuje prerastaniu burín a trávy do pletiva a uľahčuje kosenie okolo plota
  2. Bezzákladové betónové oplotenie: často využívané, okolo domu sa takomto prípade stavia niekoľko metrov vysoký plot, vhodný pre domy, kde sa majiteľ chce oddeliť od susedov. Doba stavby plota sa zhoduje s dobou potrebnou pre stavbu pletivového plotu s podhrabovou doskou a trvá teda niekoľko dní.
  3. Oplotenie so zváraných panelov: veľmi odolný spôsob oplotenia domu s jednoduchou montážou, zabetónujú sa stĺpiky a na ne sa do otvorov pripevnia úchytky, ktoré držia jednotlivé panely na mieste.
  4. Murované oplotenie s plotovými výplňami: používa sa ako hlavné oplotenie pred domom a súčasťou býva brána. Predný plot sa najčastejšie stavia s podmurovkou a murovanými stĺpikmi a medzi ne sa vsádzajú plotové polia. Podmurovka sa stavia najčastejšie z takzvaných KB blokov, umelého pieskovca a umelého kameňa. Čo sa týka plotových výplní, sú tri možnosti: studené kovové výplne, pri ktorých treba počítať s vyššou cenou a technickou náročnosťou, ak chcete v rovnakom dizajne aj bránu a bránku, zvoliť si možno aj výplň drevenú, ktorá je celkom nenáročná na montáž a je lacná, je však pomerne náročná na údržbu a menej odolná proti poveternostným vplyvom, využiť sa dajú aj výplne bezúdržbové, a to materiály s podielom dreva – drevoplasty, alebo aj celoplastové materiály

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #plot