Stavebníci sú v rukách úradníkov. Tí robia chyby

Kým veľkí developeri si vedia na úradoch vybaviť povolenia, prípadne neraz stavajú aj načierno, malí stavebníci to majú často podstatne ťažšie. Získať povolenie napríklad na chatu môže byť podľa zistení denníka Pravda dokonca až niekoľkoročný problém, aj keď je stavba v súlade s územným plánom. Stavebné či pozemkové úrady žiadajú niekedy aj zbytočné povolenia a niektorí drobní stavebníci hovoria dokonca o šikanovaní.

17.07.2015 12:00
stavba, dom, stavenisko, malta, piesok,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Kým veľkí developeri si vedia na úradoch vybaviť povolenia, prípadne neraz stavajú aj načierno, malí stavebníci to majú často podstatne ťažšie. Získať povolenie napríklad na chatu môže byť podľa zistení denníka Pravda dokonca až niekoľkoročný problém, aj keď je stavba v súlade s územným plánom. Stavebné či pozemkové úrady žiadajú niekedy aj zbytočné povolenia a niektorí drobní stavebníci hovoria dokonca o šikanovaní.

O probléme vie aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré pripravilo nový stavebný zákon. Chce ním postupne zastaviť možnosť dodatočnej legalizácie čiernych stavieb. Zároveň počíta s vyššou kvalifikáciou úradníkov, ktorí majú byť dôrazní pri veľkých stavbách s dosahom na okolie aj verejnosť, ale naopak, pri jednoduchších stavbách sa má vyžadovať menej administratívy, ako je to teraz.

Ministerstvo má informácie, že teraz niektorí úradníci buď zámerne, alebo z neznalosti veci prekračujú svoje právomoci. „Množstvo sťažností na výkon stavebných úradov a zistenia pri preskúmaní ich rozhodnutí na základe opravných prostriedkov napovedajú, že pracovníci stavebných úradov v mnohých prípadoch neaplikujú stavebné predpisy správne, čo v praxi prináša problémy,“ uvádza hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Kým veľkí developeri sú často spokojní, sťažnosti malých stavebníkov sú napríklad na stavebný úrad v bratislavskej Dúbravke. „Príkladom spôsobu práce dúbravského stavebného úradu je vyjadrenie úradu k navrhovanej stavbe chaty, v ktorom stavebný úrad konštatuje, že ,navrhovaná stavba na individuálnu rekreáciu nie je jednoduchou stavbou, lebo podľa stavebného zákona sú jednoduchými stavbami stavby na individuálnu rekreáciu',“ hovorí pán Horánsky z Bratislavy.

Poukazuje na to, že v stavebnom zákone je definované, že stavby na individuálnu rekreáciu sú jednoduchými stavbami. Navyše stavebné úrady podľa neho disponujú usmernením ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, z ktorého tiež jednoznačne vyplýva, že stavby na individuálnu rekreáciu sú jednoduchými stavbami.

Ďalší stavebník Marek Dinuš upozorňuje, že na úrade sa stretáva s nedodržiavaním lehôt, nezmysleným a opakovaným vyžiadavaním podkladov spolu s umelým predlžovaním času potrebného na vydanie stavebného povolenia, ktorý tak môže trvať aj niekoľko rokov. „Napríklad v jednom konkrétnom prípade stavebné povolenie nebolo vydané ani po viac ako dvoch rokoch odo dňa podania žiadosti, a to napriek tomu, že navrhovaná stavba je v súlade s územným plánom a všetky úradom požadované stanoviská boli predložené a boli súhlasné. Stavebný úrad v tomto prípade žiadal na štyrikrát doplniť celkovo 11 dokumentov,“ hovorí Dinuš, podľa ktorého relevantné boli len dva dokumenty.

Dúbravka: Stavebný úrad sa riadi zákonmi

Dinuš sa stavebným konaním zaoberá aj cez spoločnosť geodetky.sk. Hovorí, že vydanie stavebného povolenia v niektorých prípadoch trvá roky. Sprevádza ho podľa neho opakované a zbytočné vyžiadavanie podkladov, ktoré neúmerne predlžuje samotné vydanie. Kancelária starostu mestskej časti Dúbravka obvinenia odmieta. „Stavebný úrad sa pri svojej činnosti riadi príslušnými ustanoveniami stavebného zákona a správneho poriadku, je povinný dodržiavať lehoty. Úrad je povinný zabezpečiť stanoviská dotknutých orgánov a ich vzájomný súlad a posúdiť vyjadrenia účastníkov konania a ich námietky, niektoré rozhodnutia sú preto zložitejšie a časovo náročnejšie,“ uvádza sa v stanovisku. O opaku však v konkrétnom prípade svedčí podľa Dinuša upozornenie prokurátora, ktorý konštatuje viacnásobné a opakované porušovanie zákonov a zmätočnosť žiadostí.

Politické a rodinné väzby vraj úlohu nehrajú

Úradníkom však z nového zákona žiadne finančné postihy hroziť nebudú. „Takáto úprava je už nad rámec pôsobnosti stavebného zákona,“ uvádza Kóňa. Ministerstvo vidí v novom zákone aj riešenie na zamedzenie opakovaného vyžiadavania podkladov. Stavebník bude povinný zabezpečiť všetky stanoviská dotknutých orgánov a zapracovať ich do projektovej dokumentácie ešte pred podaním žiadosti o konanie. Vďaka tomu by sa mali odstrániť dôvody na prerušovanie konania a zefektívni a urýchli sa celý povoľovací proces.

V prípade dúbravského stavebného úradu sa hovorí aj o rôznych politických a rodinných väzbách. Dúbravka však odmieta akýkoľvek konflikt záujmov v prípade vedúcej stavebného úradu, ktorej manžel je poslanec miestneho zastupiteľstva a koaličný partner starostu Martina Zaťoviča. Ten vlani na jeseň vyhral voľby s podporou strán SDKÚ, KDH, SaS, Nova, Most-Híd, OKS, Sieť, SZ a EDS. „Samotný príbuzenský vzťah nie je v rozpore s normatívnymi právnymi aktmi, ak je dodržaný verejný záujem, nestrannosť, objektívnosť a obmedzenie možného konfliktu záujmov,“ píše sa v stanovisku mestskej časti.

Verejnosť vnímala sľuby pred voľbami o tom, že v Dúbravke sa obmedzí výstavba. „Skutočnosť je taká, že za necelých posledných 30 dní stavebný úrad v Dúbravke oznámil začatie územných/stavebných konaní na 4 nové stavby bytových domov,“ upozorňuje Dinuš.

Vládny návrh nového stavebného zákona chce okrem zefektívnenia činnosti stavebných úradov zatočiť aj s čiernymi stavbami, ktoré podľa vyjadrení štátneho tajomníka Františka Palka čaká nekompromisné búranie. Nová legislatíva zavádza aj nové pokuty alebo prehodnocuje kategorizáciu stavieb podľa spôsobu ich povoľovania. V prípade schválenia parlamentom by zákon mal nadobudnúť účinnosť na začiatku júla 2016.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #úrady #stavebníctvo #Dúbravka #stavebné povolenie #developeri #stavebný úrad