Strecha musí tesniť

Práve teraz je najvyšší čas skontrolovať izoláciu strechy. Spôsobov kontroly je síce niekoľko, ale ako najspoľahlivejšia a najfunkčnejšia sa javí kontrola termokamerou.

22.11.2015 10:30
debata

„Meranie termokamerou funguje, keď je rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou okolo 20 stupňov Celzia,“ vysvetľuje Jan Vimr zo spoločnosti LIKO–S.

Ideálny, ale zároveň najvyšší čas na kontrolu stavu strechy nad vašou hlavou je november. Vtedy sú už vonku teploty okolo bodu mrazu a termokamera dokonale odhalí všetky zbytočné úniky tepla. Pred samotným meraním netreba robiť nič špeciálne, stačí dom vykúriť na 20 až 22 stupňov, pretože citlivý senzor termokamery dokáže odhaliť úniky už pri takejto príjemnej vnútornej teplote.

Ideálne počasie na meranie je bez silného vetra, dažďa a slnka, ale ovplyvniť ho zvyčajne nebýva v ľudských silách Technik v dohodnutý čas zameria stavbu zvonka aj zvnútra s dôrazom na miesta, ktoré bývajú zvyčajne problematické. Teda napríklad detaily okolo okien, priestor za pomúrnicou, rohy a izolácia krovu. Výstupom meraní sú fotografie, na ktorých dobre vidno prípadné úniky tepla. Tu sa však práca technikov, ktorí kontrolujú izoláciu strechy a celého domu, nekončí. Ich úlohou je aj navrhnúť, ako vyriešiť úniky.

„Rýchlym riešením je použitie striekanej peny, ktorá vyplní každý priestor, takže obvodové múry či strecha sú dokonale utesnené. Táto izolácia v priebehu rokov nemení tvar, zostáva na svojom mieste a teplo drží vnútri, no dom zároveň dýcha, čo znamená, že sa v stenách ani v izolácii strechy nekondenzujú pary, nevznikajú plesne,“ dáva typ na záver odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #strecha