Projekt domu z katalógu šetrí čas

Stavba domu je záležitosť náročná na čas aj financie. Väčšina stavebníkov je limitovaná finančným rozpočtom a snaží sa, aby výstavba prebiehala síce kvalitne, ale pokiaľ možno čo najlacnejšie. Významnú sumu možno ušetriť aj na projekte domu.

13.05.2016 08:00
dom, katalóg, project, stafba Foto:
Čo sa týka šetrenia peňazí, predstavuje typový projekt rýchle a finančne nenáročné
debata

Pomerne lacno sa dá zaobstarať takzvaný katalógový typový projekt domu, a to v sume už od tristo eur. Typové projekty ľudia vyhľadávajú najmä pre ich rýchlu dostupnosť. Značnú úlohu pri výbere zohráva aj cena. Pre budúcich stavebníkov je dôležité aj to, že informácie o typových projektoch sú ľahko dostupné v tlačených katalógoch alebo na webových stránkach jednotlivých firiem.

Výhodou katalógového projektu je ale predovšetkým jeho rýchla dostupnosť. „Klient získa svoj projekt zvyčajne do troch týždňov od objednania. Ak ale stavebník požaduje zmeny v projekte, môže sa čakacia doba zmeniť aj na dva mesiace, podľa počtu iných zákaziek vo firme. Nie je však problém projekt pozmeniť, zákazník ale musí počítať s vyššou cenou,“ hovorí stavebný inžinier Stanislav Ďuran z projekčnej kancelárie Ďuran.

Väčšina stavebných firiem je na takéto požiadavky stavebníkov ochotná a schopná pružne reagovať. „V súčasnosti je najväčší záujem o prizemne domy typu bungalov a o moderne domy s polochou strechou, buď prízemné alebo poschodové. Záujem je o najmä o menšie domy sz celkovými rozpočtovými níkaldmi do 130 000 eur. Ponuka katalogóvých projektov je v súčasnosti už veľmi pestrá. Pri ponukách tisícok domov od viacerých projekčných kancelarii sa zakaznik nemusí báť, že bude mat dom ako jeho sused,„ dodáva Pavel Timár, konateľ spoločnosti Euroline Slovakia.

Typové projekty však majú aj svojich odporcov. Aj keď mnohí architekti sa zhodnú na tom, že kvalita typových projektov sa zlepšuje a niektorým naozaj takto nemožno nič vyčítať.

„Dajú sa nájsť domy, ktoré vyzerajú moderne, majú premyslenú dispozíciu a nehyzdia ich nezmyselné prvky ako vežičky a arkiere,“ hovorí architektka Lucia Stropková. Čo sa týka šetrenia peňazí, predstavuje typový projekt na rozdiel od projektu od architekta rýchle a finančne nenáročné riešenie. Celkom iste môže v prípade kvalitného návrhu uspokojiť požiadavky stavebníka bez nárokov na individuálnu architektúru alebo limitovaného rozpočtom.

Aj pri typových projektoch sa ale riešia rôzne záležitosti individuálne s konkrétnym zákazníkom, ako napojenie na inžinierske siete, osadenie na pozemok, prístupovú cestu. Detaily a materiály už klient rieši svojpomocne alebo so stavebnou firmou.

Nevýhodu môže predstavovať pri niektorých typoch nízka variabilita použitia stavebných materiálov. S konkrétnym radom typových projektov si stavebník väčšinou vyberá aj stavebné materiály. Typové projekty rodinných domov totiž bývajú navrhnuté s ohľadom na čo najnižšiu konečnú cenu výstavby, tomu ale často zodpovedá aj použitie lacnejších stavebných materiálov, ktoré nemusia byť práve najkvalitnejšie.

Aj keď pri kúpe projektu sa stavebníkovi môže zdať, že dom so zložitým pôdorysom vyzerá lepšie ako jednoduchý štvorec alebo obdĺžnik, treba pamätať na to, že čím náročnejšie riešenie, tým viac za projekt zaplatí.

Stavbu predražujú najmä rôzne zbytočnosti ako výklenky a podobné súčasti domu. Cena výstavby rodinného domu je priamo úmerná jeho veľkosti. V prípade katalógových projektov ale treba počítať s tým, že uvádzaný rozpočet na výstavbu domu je spracovaný v bežnom štandarde a na fiktívnom pozemku. Čiže v danej sume nie sú započítané náklady na konkrétne podmienky výstavby, nie sú v ňom zahrnuté náklady na prípojky a podobne. Ceny realizácii domov sa navyše v jednotlivých katalógoch výrazne líšia. Dôvodov môže byť viacero, napríklad rôzne technické, konštrukčné či materiálové riešenia, ale aj snaha o prilákanie čo najviac klientov nízkou cenou.

Počítať treba s tým, že konkrétne cenové ponuky stavebných firiem sa pohybujú vo výške s rozdielom približne 20 až 30 % týchto cien, v závislosti predovšetkým od regiónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #dom