Ako si vybrať stavebný pozemok

Na čo by ste mali prihliadať pri výbere stavebného pozemku, aká by mala byť veľkosť parcely a jej tvar?

29.05.2016 08:00
debata (3)

Najmenšie stavebné pozemky sú od 300 do 400 m2 a sú určené hlavne na radovú zástavbu. Minimálna šírka takejto parcely, ktorá umožňuje dobré dispozičné riešenie budúceho rodinného domu, je od 6,5 m s tým, že dom bude navrhnutý na celú šírku parcely.

Veľkosť stredných parciel sa pohybuje od 400 do 800 m2 a sú vhodné na výstavbu menších samostatne stojacich rodinných domov, prípadne dvojdomov. Minimálna šírka takejto parcely je 16 m. Všeobecne a zjednodušene môžete na šírku stavebnej parcely použiť vzorec: Šírka uvažovaného rodinného domu + 3 m na každú stranu.

Plošná výmera veľkých parciel okolo 1 000 m2 a viac, odpovedá výstavbe väčších, prípadne viacgeneračných rodinných domov s bohatým zázemím v rekreačných plochách, ako sú bazény, okrasné záhrady, prípadne tenisový kurt.

S veľkosťou stavebnej parcely nevzrastá len cena, ale aj náročnosť na údržbu. Z tohto dôvodu je rozumné zvážiť veľkosť parcely nielen z finančného hľadiska, ale aj časové zaťaženie spojeného s nutnou údržbou.

Pri výbere stavebného pozemku pre rodinný dom hrá dôležitú úlohu aj správny tvar pozemku. Najvhodnejší je obdĺžnikový v pomere strán 2 : 3, kde kratšia strana je orientovaná k prístupovej komunikácii.

Nezanedbateľným hľadiskom je orientácia pozemku na svetové strany. V tomto prípade je ideálne napojenie na komunikáciu od severu, čo umožňuje optimálne južné oslnenie väčšiny obytných miestností. V súčasnej dobe veľmi rýchleho globálneho otepľovania, kde 34– až 36–stupňové teploty nie sú v našich zemepisných šírkach žiadnou výnimkou, sa čoraz častejšie stretávame s názormi na východnú alebo západnú orientáciu obytných miestností.

Ďalším aspektom pri výbere stavebného pozemku pre rodinný dom je svahovitosť terénu, ktorý hrá významnú úlohu vzhľadom na budúce finančné nároky. Rovinaté a mierne svahovité pozemky sú ideálnejšie na zakladanie. Svahovité pozemky je potrebné upravovať, budovať zložité oporné múry, terasy, suterén pod celým domom, čo niekedy neprimerane predraží celú výstavbu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemok #dom