Pri rekonštrukcii myslite aj na poistku

V byte alebo rodinnom dome je vždy čo prerábať. Ľudia na Slovensku sa do rekonštrukcie svojho bývania púšťajú typicky práve na jar. Aby vám vidinu nanovo vymaľovaného, prerobeného či prestavaného bývania nič nepokazilo, treba sa na jeho prerábanie dobre pripraviť.

04.05.2017 06:00
bývanie, byt, rekonštrukcia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na čo nezabudnúť pri rekonštrukcii

1. Rekonštrukciu nehnuteľnosti by ste mali oznámiť príslušnému stavebnému úradu. Ak nerobíte zásahy do fasády (viditeľnej časti bytu či domu zvonku) stačí to úradu písomne oznámiť. Uvediete miesto, rozsah predpokladaných prác a čas realizácie prestavby. Pri zásahoch do vonkajších častí nehnuteľnosti, pri prístavbách a nadstavbách už potrebujete stavebné povolenie. Čo všetko k nemu budete potrebovať, vám poradí stavebný úrad. Počítajte však s tým, že svoju nehnuteľnosť môžete prerábať až po získaní povolenia. A to nejaký čas trvá.

2. Pri firme si preverte nielen referencie, ale aj poistku. Do zveľaďovania svojho obydlia sa môžete pustiť sami alebo si na to zavoláte firmu. Ak sa rozhodnete pre firmu, mali by ste myslieť na zopár vecí. Kým sa pre ňu rozhodnete, pýtajte sa na jej skúsenosti, ako aj referencie. Ďalej – určite budete riešiť cenu. Mala by obsahovať podrobne rozpísané položky, napr.: búracie práce, prenájom kontajnera, odvoz stavebného odpadu, použitý materiál, cenu práce a pod. „Dôležité je zistiť si, či má firma poistenú prevádzkovú zodpovednosť a čo jej poistenie pokrýva. Všeobecne totiž platí, že sa vždy plní z poistenia zodpovednosti toho, kto škodu pri prevádzkovaní svojej činnosti spôsobil. Ak by sa niečo stalo a firma by nemala poistenie, celú vzniknutú škodu by ste museli uhradiť z vlastného,“ radí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko. Ak ste manuálne zruční, asi budete na úpravách svojho domova pracovať sami. Dôležité je myslieť na rozpočet. Často sa v praxi stáva, že kým vy rozpočet pokladáte za dostatočný, realita je iná. Pri prerábaní zrazu zistíte, že ste na niečo zabudli alebo – keďže prerábate iba raz – chcete si dopriať lepšiu batériu či kuchynský drez. Skrátka, nad vyčlenený rozpočet si vždy pripočítajte rezervu. Ak si cenu stanovíte napríklad na 5 000 eur, počítajte s možnosťou navýšenia ceny či potreby niečo dokúpiť. Takže k rozpočtu pripočítajte minimálne 20 %. V tomto príklade si teda odložte ďalších tisíc eur bokom.

3. Prekontrolujte si svoje poistky. Ak bývate na jednom mieste dlhšie, je možné, že už ani veľmi nemáte prehľad, čo vlastne máte poistené. Je dobré dať si poistenie prekontrolovať, či vás dostatočne chráni, alebo či nie je zbytočne drahé. Samotné poistenie členov domácnosti sa vám môže zísť aj mimo domova. „Dieťa klientky sa naháňalo v škole s druhým dieťaťom, ktoré spadlo a vybilo si predné zuby. Zubár stál 500 eur a mamička poškodeného ich žiadala od mojej klientky. Škodu nakoniec uhradila poisťovňa, keďže mala uzavreté poistenie zodpovednosti ako súčasť poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Klientka ani netušila, že toto poistenie dokáže pokryť aj takéto škody. Ak by si ho neuzavrela, v peňaženke by jej veľmi citeľne chýbalo päť stovák,“ uvádza príklad využitia poistenia členov domácnosti finančný sprostredkovateľ OVB Dávid Jenčík. Poistenie zodpovednosti je užitočné a nemalo by chýbať pri poistení domácnosti. Pozor si treba dať len na jednu osobitosť: poisťovňa nebude plniť, ak si škodu nechtiac spôsobia členovia domácnosti navzájom.

Pri poistení sa pozerajte nielen na cenu, ale aj rozsah poistného krytia a hlavne na vaše potreby. Niečo iné môže byť dôležité, keď chcete ochrániť svoj byt, iné, keď poisťujete dom, a iné, keď riešite chatu. Dôležitý faktor určuje napr. lokalita, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Určite sa pýtajte aj na možnosť právnej ochrany. V rámci poistenia nehnuteľnosti a domácnosti nie je klientovi ponúkaná štandardne, ale pri určitých poistných udalostiach môže byť klientovi poskytnutá. Takéto poistenie však existuje aj samostatne. V prípade sporu tak ušetríte nemalé peniaze na súdne a právne trovy.

4. Z čoho zaplatiť rekonštrukciu? Úplne najideálnejšie a najlepšie je, ak ste na prestavbu bytu či domu mysleli dopredu a finančne sa pripravili. Čiže našetrili si dostatočnú sumu, aby ste si nemuseli požičať. Ak ste však už v situácii, že to inak nejde a vy si idete požičať, máte niekoľko možností. Jednou z nich je aj spotrebný úver. Výhodou je, že nemusíte svoju nehnuteľnosť v banke zakladať a ručíte iba svojím príjmom. Ak splníte podmienky, peniaze máte rýchlo na účte. Nevýhodou je úroková sadzba a doba splatnosti. Úroková sadzba je pomerne vysoká (od 3,5 % pri splnení podmienok) a doba splatnosti pomerne krátka (do 8 rokov). Tá má za následok vysokú splátku.

Predtým, ako si zoberiete spotrebný úver, si zodpovedzte niekoľko otázok: Koľko peňazí potrebujem?
Mesačná splátka úveru by nemala byť väčšia ako tretina vášho čistého príjmu. Samozrejme, do spomínanej tretiny a počítajú všetky splátky úverov. Ak už splácate iný úver, mala by byť splátka spotrebného úveru výrazne nižšia ako 1/3.

Mám aj vlastné ušetrené peniaze?
Nie vždy vám totiž banka požičia celú sumu, ktorú potrebujete.

Ako dlho môžem alebo chcem splácať?
Čím kratšie úver splácate, tým menej zaplatíte na úrokoch. Ak si aj dáte splatnosť úveru na dlhšie obdobie, aby bola vaša splátka nižšia, nemusíte úver až tak veľmi preplatiť. Pri čiastočnom alebo úplnom predčasnom splatení spotrebného úveru do 10 000 eur sa neplatí žiaden poplatok.

Na financovanie rekonštrukcie sa dajú využiť aj peniaze zo stavebného sporenia. Buď si vezmete to, čo nasporené máte, ak spĺňate podmienky, alebo si môžete vziať k nasporenej sume aj stavebný úver či medziúver. Výhodou úveru je nízke preplatenie požičaných peňazí, počas splácania úveru sú rovnaké podmienky, ako aj výška splátky. Možnosť mimoriadnych splátok a aj predčasného splatenia úveru je možná kedykoľvek a je bez poplatku. Nevýhodou je pomerne vysoká administratívna náročnosť a potreba dokladovania bločkov a faktúr.

Všeobecne pre prípad čerpania úveru myslite aj na úrokovú sadzbu, poplatky (hlavne za poskytnutie úveru, za prípadné zmeny na úvere, pravidelné mesačné poplatky a možnosť predčasného splatenia), ako aj na dodatočné náklady napríklad za poistenie či prípadné prenesenie bežného účtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #nehnuteľnosti #dobré bývanie #poistka