Na dom z dreva môžete dostať dotáciu v tisícoch eur

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) chce podporiť výstavbu drevených rodinných domov s nízkou potrebou energie. Na ich výstavbu vyčlenilo v tomto roku v rámci pilotného projektu jeden milión eur. Ako informoval agrorezort, vyhlášku dal do medzirezortného pripomienkového konania.

08.08.2017 10:31
debata (8)

„Drevo je trvale obnoviteľný zdroj. Je dôležité, aby sa doma vyrobená drevná surovina spracovala domácimi kapacitami a aby sa jej pridala hodnota u nás a nie v zahraničí. Týmto programom podporíme nielen kvalitné a energeticky úsporné bývanie našich občanov, ale taktiež znížime ich nároky na mesačný rodinný rozpočet za energie a zvýšime kvalitu životného prostredia,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Cieľom opatrenia je aj zvýšenie domáceho spracovania a využitia surového dreva na Slovensku a s tým súvisiacej podpory zamestnanosti v regiónoch, kde má práve lesnícky a drevársky sektor potenciál dlhodobo udržiavať pracovné miesta. Vyhláškou chce agrorezort zvýšiť domáci dopyt po výrobkoch z dreva aj využitie a spracovanie surového dreva na Slovensku. Každoročne sa totiž zo Slovenska vyvezie 2,5 až 3,5 milióna metrov kubických surového dreva do zahraničia.

Dotácia sa vzťahuje na zhotovený drevený rodinný dom s podlahovou plochou jedného podlažia bez pivnice najmenej 70 metrov štvorcových. Musí mať najmenej tri obytné miestnosti a byť skolaudovaný najskôr v deň nadobudnutia účinnosti vyhlášky. Obstarávacia cena domu musí byť v prípade domu na kľúč minimálne 65 tisíc eur, pre holodomy patrí podmienka minimálne 55 tisíc eur a hrubé stavby minimálne 30 tisíc eur. Drevodom musí zároveň spĺňať kvalitatívne a energetické kritéria zaručené certifikátmi. Podpora bude poskytnutá výhradne fyzickým osobám s trvalým pobytom na území SR formou dotácie na jeden rodinný dom len jedenkrát. V dome, na ktorý bude poskytnutá dotácia, nesmie byť zriadená prevádzkareň, občan teda nesmie dom využívať na podnikanie.

Agrorezort poskytne fyzickým osobám dotáciu 11 tisíc eur na drevodom v energetickej triede A0, 10 tisíc eur v triede A1. V rámci Bratislavy ministerstvo pôdohospodárstva vyčlenilo šesťtisíc eur v triede A0 a päť tisíc eur v triede A1. Ak sa dom nachádza na území obce v najmenej rozvinutom okrese dotácia sa zvýši o dve tisíc eur. Žiadosť budú môcť uchádzači podávať Pôdohospodárskej platobnej agentúre do 30 dní odo dňa zverejnenia výzvy na predkladanie žiadostí.

„Drevené domy sú výhodné z energetického aj ekologického hľadiska. Alokovaným finančným objemom by sme v tomto roku mohli podporiť približne 100 – 200 drevodomov. Na Slovensku sa ich pritom ročne postaví približne tisíc,“ dodala Matečná.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #drevo #ekológia #drevostavba