Dom + strom = vertikálny les. Z Milána sa šíri do sveta

Viac ako 20 000 rastlín a stromov, teda ekvivalent dvoch hektárov lesa na dvoch budovách: dve rezidenčné budovy nazývané Bosco Verticale v Miláne majú svojich súperov a ich koncepcie sa šíri do celého sveta, od Holandska po Čínu. V milánskej štvrti Porta Nuova majú všetci oči len pre tieto dva zalesnené mrakodrapy, kde žije niekoľko celebrít, napríklad chorvátsky futbalista z Interu Miláno Ivan Perišić.

18.10.2017 09:41
debata (5)

Smrekovce, čerešne, jablone, olivovníky, buky … Na každom balkóne rastú desiatky rastlín či stromov, ktoré sú rozmiestnené podľa toho, ako sú odolné voči vetru, a podľa toho, či majú radšej svetlo, alebo vlhkosť.

„Ten projekt sa zrodil z mojej posadnutosti stromami a z úvah, ako by sa mohli stať podstatnou časťou architektúry,“ povedal agentúre AFP architekt Stefano Boeri.

Budovy Bosco Verticale v talianskom Miláne sú... Foto: Stefano Boeri Architetti
bosco verticale, ekológia, zelený dom Budovy Bosco Verticale v talianskom Miláne sú priam obkolesné zeleňou, vytvárajú vertikálny les.

Vertikálne les má samozrejme aj svoju ekologickú stránku. „V roku 2007 som bol v Dubaji a videl som mesto, ktoré vyrastá uprostred púšte, s viac ako 200 sklenenými vežami, ktoré zosilňujú účinky tepla,“ vysvetľuje architekt. Tak sa zrodila myšlienka budovy, ktorá by rástla a prispievala k znižovaniu znečistenia ovzdušia v meste, pretože stromy pohlcujú mikročastice a oxid uhličitý.

„Mestá dnes produkujú okolo 75 percent oxidu uhličitého prítomného v atmosfére. Keď mestu dodáme viac stromov, bojujeme s nepriateľom priamo na mieste,“ poznamenal Boeri.

Projekt Bosco Verticale, tvorený dvoma vežami s výškou 110 a 76 metrov, sa zrodil na jeseň 2014. Ďalšie budovy, viac či menej ovinuté zeleňou, sú aj inde vo svete, najmä v Singapure alebo v Paríži, kde stojí Tower Flower. Avšak originalita milánskeho Bosco Veticale s jeho 20 000 rastlinami a stromami priniesla Boerimu v roku 2014 prestížnu cenu International Highrise Award a v roku 2015 označila chicagská Council on Tall Buildings and Urban Habitat projekt Bosco Verticale za najkrajšiu a najviac inovatívnu stavbu na svete.

„Je úžasné tu bývať, sme v priamom kontakte s rastlinami, to všetko v centre mesta a v supermodernom mrakodrapu,“ hovorí Simona Pizziová, ktorá sa môže zo svojho apartmánu v 14. poschodí pozerať na hory. „Rastliny sa za posledné tri roky veľa rozvinuli, menia sa podľa ročného obdobia,“ dodáva s úsmevom.

Boeri pracoval tri roky s botanikmi na tom, aby vytvoril „liaheň“ tisícok stromov, ktoré boli prispôsobené tak, aby rástli v špecifických podmienkach. Až potom ich zasadili.

Bolo treba prekonať mnohé problémy: od rozmerov a štruktúry balkónov a parapetov určených na usadenie vegetácie, spôsobov, ako „ukotviť“ korene stromov, po váhu a zloženie pôdy. Skúšky odolnosti sa dokonca realizovali v centre špecializovanom na hurikány v Miami.

„Na každého človeka žijúceho v budove pripadajú asi dva stromy, desať kríkov a 40 rastlín,“ uvádza Boeri. „Stalo sa tiež čosi neobyčajné, ​​čo sme nečakali: zahniezdilo tu neuveriteľné množstvo vtákov. Na strechách máme malé sokoly a dažďovníky, ktorí predtým z Milána zmizli,“ hovorí.

Boeri a jeho tím teraz pracujú na desiatke podobných projektov vo svete: vo švajčiarskom Lausanne, v holandskom Utrechte, v brazílskom Sao Paolo, v albánskej Tirane aj inde.

V Číne sa stavia dve veže v Nan-ťing, plánuje sa hotel v Šanghaji a v Liou-čou má vyrásť celé „lesné mesto“ s asi 200 budovami. „Čína si uvedomuje problém drastického znečistenia ovzdušia. Keď 15 miliónov vidiečanov ročne prichádza do mesta, je potrebné uvažovať o nových riešeniach, o nových zelených mestách,“ hovorí Boeri.

Preto sa architekt rozhodol, že si svoj vertikálny les nedá patentovať, a dokonca napísal knihu, kde opísal všetky použité techniky. „Budem šťastný, ak sa to stane spôsobom, ako rozvíjať mestá,“ zdôrazňuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #stavba #ekológia #Stefano Boeri