Chladu od podlahy zabráni zateplenie pivníc

Bývanie nad nevykurovanou pivnicou, garážou či vestibulom má svoje nevýhody. Obyvatelia takých priestorov o tom vedia svoje. Stáva sa, že aj keď sa celý dom zateplí, do ich bytu cez podlahu preniká chlad. Ako to riešiť?

07.12.2017 06:00
zatepľovanie, robotník, rekonštrukcia Foto:
Pri zatepľovaní suterénu sú problémom najmä nerovné povrchy.
debata

Pri obnove a zatepľovaní rodinných i bytových domov sa vždy prednostne riešia veľké plochy, fasády, okná a strechy. Na suterény sa väčšinou zabúda. Zdá sa to na prvý pohľad logické – nevykurujú sa, takže v nich netreba strážiť teplo. Po prvej vykurovacej sezóne však obyvatelia prízemných bytov a majitelia podpivničených domov často prídu na to, že teplota u nich nie je taká príjemná ako na poschodí. Ich podlaha totiž musí zvládať oveľa väčší únik tepla ako tie nad vykurovanými miestnosťami. Riešenie je vcelku jednoduché – treba zatepliť strop pod obytným priestorom.

Má to však svoje úskalia. Stropy pivníc, garáží a vestibulov sú väčšinou členité. Ich jednoliaty povrch narúšajú nielen pivničné boxy, ale aj potrubia a rôzne technické zariadenia. Aplikácia klasických izolačných dosiek na také povrchy je preto často zložitá a pri množstve „výrezov“ úplne neefektívna. V uzavretých priestoroch, ktoré sú neraz pod úrovňou terénu, treba tiež myslieť na väčšie riziká v prípade požiaru.

Na druhej strane, v suteréne nie je potrebné brať ohľad na poveternostné vplyvy – vietor, dážď ani prudké mrazy neohrozujú stavebné materiály tak, ako napríklad na fasáde domu. Na tepelnú izoláciu stropov pivníc treba teda zvoliť špeciálny postup.

Na členité stropy technických priestorov, ktoré majú často aj nerovný povrch, sú ideálne úzke formáty. Na trhu nájdete zatepľovacie minerálne lamely s rozmerom 20 × 120 centimetrov, ktoré sú ľahké a ideálne pre namáhavú prácu nad hlavou. Prinášajú výhodu domácim majstrom a zručným remeselníkom, ktorí si dokážu ľahšie stavebné úpravy spraviť aj svojpomocne.

Frézované lamely sa vyrábajú v rozmedzí hrúbok od päť do 15 centimetrov, pre citeľný výsledok stavbári odporúčajú použiť tepelnú izoláciu s hrúbkou aspoň osem až desať centimetrov. „Je dôležité upozorniť, že zateplenie stropu pivnice má význam len v súčinnosti so zateplením fasády, pretože inak by nestačilo zamedziť úniku tepla,“ zdôrazňuje Vladimír Beňo zo spoločnosti Knauf Insulation.

Pri použití minerálnych lamiel v suteréne odpadá nutnosť ochrany pred dažďom, snehom a vetrom, takže ich možno nalepiť priamo na strop bez dodatočného kotvenia. Nevyžadujú si ani konečný náter. Minerálne lamely sú ofrézované zo všetkých štyroch hrán. Po ich nalepení na podklad stropu vzniká mierne členitá plocha so skosenými hranami, ktoré vytvárajú ľahký priestorový 3D efekt.

„Tým sa dá do určitej miery naprávať nerovnosť podkladu. Pri použití obyčajných lamiel alebo dosiek sa môžu zvýrazniť aj malé nerovnosti na ich stykových hranách,“ upozorňuje Beňo. Pre stropy technických priestorov sú vhodné i drevovláknité dosky s cementovým spojivom. Majú dobrú tepelnú akumuláciu a ľahko sa režú na požadovaný tvar. Sú nehorľavé, a tak sú ideálne hlavne do garáží. Dokážu účinne izolovať a tlmiť hluk.

Pivnice a garáže v novostavbách dnes treba riešiť podľa platných noriem, ktoré si v niektorých prípadoch vyžadujú použitie výhradne nehorľavých materiálov. To znamená, že polystyrén nie je vhodnou voľbou. Túto požiadavku spĺňajú izolácie z minerálnych vlákien bez dodatočných opatrení a náterov, pretože sú absolútne nehorľavé a zaradené do triedy D1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #zateplenie #dobré bývanie