Od výberu tehly závisí celá stavba

Aj keď sa už na stavbu používajú rôzne materiály, klasické murované domy sú stále v obľube. Investori pri nich dávajú prednosť pálenej tehle. Zvláštnu pozornosť venujú najmä obvodovej stene. Na výber sú v zásade dve možnosti - masívna jednovrstvová stena spĺňajúca požiadavky na tepelnú ochranu budov alebo steny s vonkajším zateplením.

20.04.2018 06:00
tehla, ruka, tehly Foto:
Pri všetkých typoch tehál je pritom zásadná ich šírka, resp. hrúbka muriva.
debata

Tehly sa ako stavebný materiál používajú už celé stáročia. Vyznačujú sa najmä vynikajúcou požiarnou odolnosťou, pevnosťou, tepelnou akumuláciou, ako aj prirodzenou reguláciou vlhkosti vo vnútornom prostredí. Tehlové stavby majú aj veľmi dlhú životnosť.

K tradičným vlastnostiam pálenej tehly v posledných rokoch pribudli najmä vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti. Také tehly, ktoré spĺňajú náročné požiadavky, sú vhodné na jednovrstvové obvodové steny bez prídavnej tepelnoizolačnej vrstvy.

„Väčšina investorov sa pri stavbe domu podvedome snaží šetriť úplne všade, čo však v konečnom dôsledku môže byť na škodu. Šetrenie na murovacích materiáloch, na ktorých doslova stojí celý dom a ktoré sa už nikdy nebudú dať vymeniť, nie je namieste. Najmä ak si uvedomíme, že predstavujú len asi šesť-sedem percent z celkových nákladov stavby,“ uviedol Gabriel Szöllösi zo spoločnosti Wienerbeger.

Základná otázka pri výbere tehál pre obvodové steny znie: Uprednostniť masívnu stenu bez zateplenia alebo stenu so zateplením? Obvodové steny bez dodatočného zateplenia sú dôkazom toho, ako ďaleko sa v posledných rokoch posunuli tepelnoizolačné parametre tehál.

Vývoj sa uberal dvoma smermi. Jeden predstavujú čisto keramické tehly s tenkými rerami vytvárajúcimi množstvo vzduchových dutín. Tie spĺňajú prísne energetické normy a steny z nich dokážu poskytnúť požadované štandardy aj bez dodatočného zateplenia. Druhou skupinou sú tehly plnené rôznymi tepelnoizolačnými materiálmi. Najčastejšie sa na to používa nehorľavá a hydrofobizovaná (vode odolná) minerálna vlna.

Pre obvodové steny so zateplením postačujú tehly bez mimoriadnych tepelnoizolačných vlastností, ktorých hlavnou funkciou je únosnosť, požiarna odolnosť a zvuková izolácia. Investor má možnosť výberu z brúsených a nebrúsených tehál. Nebrúsené tehly sa murujú klasickým spôsobom na obyčajnú maltu.

Tehly s brúsenými ložnými plochami sa môžu murovať buď na tenkovrstvovú maltu, alebo na špeciálnu murovaciu penu. Tieto technológie murovania predstavujú prakticky suchý stavebný proces s minimálnym množstvom malty alebo dokonca i bez nej. Brúsené tehly ponúkajú v porovnaní s klasickými tehlami podstatne vyšší komfort počas výstavby a výrazným spôsobom šetria materiál aj čas.

Tepelnoizolačné tehly pre obvodové steny bez zateplenia si nachádzajú čoraz viac priaznivcov. Výrobcovia očakávajú v tomto roku ďalší nárast dopytu, pod ktorý sa podpíše i nedostatok minerálnej vlny na slovenskom trhu. Investori tento nedostatok pociťujú už v súčasnosti a tí, čo dávajú prednosť prírodným materiálom, nevidia alternatívu v polystyréne. Mnohí sa tak pravdepodobne rozhodnú pre stavbu bez zateplenia obvodových stien.

Pri všetkých typoch tehál je pritom zásadná ich šírka, resp. hrúbka muriva. Na jednej strane investora limituje statika, na druhej strane sú to tepelnoizolačné kritériá pre obvodový plášť budovy, na ktorý sa kladú čoraz prísnejšie nároky. Nedá sa však hovoriť o ideálnej hrúbke, pretože každé riešenie prináša výhody aj nevýhody. Tehly s menšou šírkou treba dodatočne zatepliť, kým tehly s väčšou šírkou zase ukrajujú z interiéru.

Pri vnútorných stenách je rozhodovanie jednoduchšie. Voľba vhodnej hrúbky vnútorných nosných stien je vec statického návrhu na základe konkrétneho dispozičného usporiadania domu. Hrúbky nosných stien sa pohybujú od 17,5 do 30 centimetrov. Pri nenosných priečkach hrúbka závisí od toho, či majú byť oslabené inštalačnými drážkami. Hrúbka nenosných priečok sa pohybuje od osem do 14 centimetrov. Aj tehly pre nosné steny a nenosné priečky sú pritom dostupné v brúsenom i nebrúsenom vyhotovení.

V prípade, že stavebník chce dosiahnuť vyšší akustický komfort bývania, môže siahnuť po akustických tehlách, napríklad na oddelenie dennej a nočnej časti domu, na oddelenie izieb od kúpeľne alebo oddelenie izieb navzájom. Hoci sa tieto tehly používajú predovšetkým v bytových domoch, nič nebráni ich využitiu aj v rodinných domoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavba #tehly