Plánujete rekonštrukciu bývania?

Rekonštrukcia nehnuteľnosti nie je lacná záležitosť. Akým spôsobom sa dá na plánovaných úpravách ušetriť?

04.08.2018 06:00
bývanie, uzitocna, rekonstrukcia Foto:
Leto je na stavebné práce ideálnym obdobím.
debata (1)

Základom úspešnej rekonštrukcie je presný plán prác a dôkladný finančný rozpočet. Tie treba v priebehu prác stále kontrolovať, či už sa rozhodnete prerábať svojpomocne, alebo si najmete firmu. Ak sa rozhodnete rekonštruovať cez firmu, oplatí sa dať si vypracovať rozpočet u viacerých. Budete prekvapení, ako sa môžu predložené sumy líšiť. Pamätajte však aj na to, že to najlacnejšie nemusí byť najsprávnejšie, a dôkladne zvážte, s pomocou odborníkov, ktorá ponuka je najvhodnejšia.

„K plánovanej cene si pripočítajte minimálne 15-percentnú rezervu. Objaviť sa môžu nečakané komplikácie, a teda výdavky navyše,“ upozorňuje stavebný inžinier a odborník na rekonštrukcie bytov Milan Halász. Cena by však nemala byť jediným kritériom výberu firmy. Vybraná spoločnosť by nemala mať problém ukázať vám predchádzajúce práce a predložiť referencie. Výrazne ušetriť sa dá tým, že si niektoré práce urobíte sami. „Nepúšťajte sa do odborných prác, pri ktorých si nie ste úplne istí. Opravy pokazených prác môžu výslednú sumu za rekonštrukciu výrazne predražiť,“ varuje stavbár.

Ušetriť možno aj na výbere použitého materiálu. Nie vždy musíte nákup nechávať len na špecializovanej firme. Pokiaľ neponúka množstevné zľavy, môže to pre vás znamenať, že väčšinu vecí nakúpite lacnejšie sami. Natrafiť môžete na množstevnú zľavu, sezónny výpredaj alebo tovar v akcii. Pri nákupe stavebného materiálu sa nebojte experimentovať – mnohé moderné materiály sú lacnejšie ako tie tradičné, a pritom nestrácajú nič na kvalite.

Leto je na stavebné práce ideálnym obdobím. Práve v tomto čase aj predajne so stavebným materiálom a tovarom potrebným na rôzne stavebné úpravy a výmeny v byte zaznamenávajú najväčší záujem klientov. V druhej polovici leta sa začína a vrcholí aj obdobie zliav a výpredajov v takýchto obchodoch. To, či takýto tovar nakúpite výhodnejšie teraz ako počas roka, závisí od viacerých okolností. "Do úvahy treba brať predovšetkým: druh výrobku, typ obchodu a množstvo tovaru, ktorý nakupujete. Na viacero druhov stavebného materiálu však možno nájsť pomerne výhodné zľavy tak vo veľkých marketoch, ako aj v menších predajniach stavebnín. Ušetriť tak možno desiatky až stovky eur.

„Ak však nakúpite bez rozmyslu, ľahko sa môže stať, že napriek nákupu v zľave neušetríte takmer vôbec nič,“ upozorňuje stavbár. Obchody ponúkajú zľavy na určité výrobky, niektoré tu možno kúpiť so zľavou až 50 percent. Akciové ceny väčšiny tovaru predstavujú oproti pôvodným cenám zníženie zhruba o dvadsať až tridsať percent. Päťdesiatpercentné zníženie cien, ktoré avizujú predajne, sa týka len niektorých výrobkov. Výška zliav sa pohybuje v závislosti od dopytu a najmä od toho, koľko tovaru je na sklade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #opravy #stavebné firmy